Predstavitvena informacija

Zakaj električna mobilnost? Odgovarjamo na pogosta vprašanja o uporabi e-vozil

Transport ustvarja kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi, zato je od načrtovanja trajnostnega cestnega prometa še kako odvisna kakovost našega življenja. Za vas odgovarjamo na nekaj najpogostejših vprašanj o uporabi električnih vozil v cestnem prometu.
Fotografija: Avto na električni pogon poskrbi za trajnostno in do okolja prijazno mobilnost. Foto: Žiga Intihar
Odpri galerijo
Avto na električni pogon poskrbi za trajnostno in do okolja prijazno mobilnost. Foto: Žiga Intihar


Zakaj električna mobilnost?
Avto na električni pogon poskrbi za trajnostno in do okolja prijazno mobilnost z večjo zanesljivostjo, udobjem vožnje in nižjimi stroški. Omogoča čistejšo vožnjo z manj emisijami, bistveno manjši pa je tudi strošek na prevoženi kilometer, saj je električna energija cenejša od drugih pogonskih goriv, električni motor pa bistveno učinkovitejši pri rabi energije. 

Ker želijo spodbujati zeleni cestni promet prihodnosti, so v Petrolu tako med prvimi v Sloveniji razvili celovito storitev elektromobilnosti, ki zajema vse od namestitve domače polnilnice za električni avto in brezskrbne uporabe javne polnilne infrastrukture, ki je največja v državi.

Petrol vam ponuja široko mrežo hitrih in običajnih e-polnilnic po Sloveniji. Foto: Tomo JeseniČnik
Petrol vam ponuja široko mrežo hitrih in običajnih e-polnilnic po Sloveniji. Foto: Tomo JeseniČnik


Je vožnja z električnim avtomobilom drugačna?
Vožnja z električnim avtomobilom je predvsem udobnejša, saj je motor tih, avtomobil pa ima veliko ugodnejše vozne lastnosti. Način vožnje tu bistveno bolj vpliva na doseg avtomobila kot pri bencinskem ali dizelskem motorju, zato priporočamo enakomerno vožnjo in izkoriščanje regeneracije pri zaviranju.

Kako lahko svoj električni avto polnim doma?
Svoje električno vozilo lahko doma polnite prek običajne vtičnice, kar je zamudno, ali pa prek namenske domače polnilnice. Domače e-polnilnice so veliko hitrejše od vtičnic, tudi varnejše, nekatere pa celo pametno uravnavajo obremenitev. 

Kako lahko svoj električni avto polnim na poti?
Petrol vam ponuja široko mrežo hitrih in običajnih e-polnilnic po Sloveniji, do katerih lahko fizični uporabniki dostopate z aplikacijo OneCharge. V njej preverite lokacijo, zasedenost in delovanje katere koli izmed več 100 Petrolovih e-polnilnic, na interaktivnem spletnem zemljevidu pa poiščete najhitrejšo pot do najbližje proste polnilne postaje.

Fizični uporabniki lahko do e-polnilnic dostopate z aplikacijo OneCharge. Foto: Tomo Jeseničnik
Fizični uporabniki lahko do e-polnilnic dostopate z aplikacijo OneCharge. Foto: Tomo Jeseničnik


Kako je z dosegom električnih avtomobilov?
Električni avtomobili so idealni za vožnjo po opravkih in v službo v razdalji od 50 do 70 km, kakršne opravlja večina Slovencev. Dosegi e-vozil se z napredovanjem tehnologije nenehno daljšajo, časi polnjenja pa krajšajo, zato postajajo električni avtomobili čedalje primernejši tudi za daljše poti. 

Električni avtomobili so idealni za vožnjo po opravkih in v službo v razdalji od 50 do 70 km. Foto: Sandi Bertoncelj
Električni avtomobili so idealni za vožnjo po opravkih in v službo v razdalji od 50 do 70 km. Foto: Sandi Bertoncelj


Kaj pa e-mobilnost v mojem podjetju?
Brez skrbi, v Petrolu so za trajnostno mobilnost poskrbeli tudi, ko gre za poslovni najem e-vozil. Njihov nabor poslovnih storitev obsega vse od najema vozil s celovitim upravljanjem in vzdrževanjem voznega parka do vzpostavitve in upravljanja polnilne infrastrukture, storitve polnjenja in pomoči uporabnikom ter korporativne souporabe vozil.

Bi želeli na električni vozni park preklopiti tudi v vašem podjetju? Pošljite povpraševanje!