Cerarjeva ekipa s podpovprečno oceno

Vladni semafor kaže, kaj počnejo in kako učinkoviti so tisti, ki vodijo državo.

Objavljeno
21. julij 2016 19.34
uho/Seja vlade RS
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar

Vlada Mira Cerarja, dvanajsta v samostojni Sloveniji, je tik pred polovico svojega mandata. Da bi lahko transparentno in enostavno spremljali, kako krmari med izzivi, ki si jih je postavila, ter kako uresničuje obljube, v uredništvu Dela ocenjujemo delo ministrskega zbora Mira Cerarja v projektu Vladni semafor. Pogled nanj pokaže, da ima Cerarjeva ekipa po slabih dveh letih dela oceno 2,4.

Ta ocena je povprečje ocen vseh članov vlade. Merilo za njihovo ocenjevanje je predvsem to, kako učinkovito se spopadajo s ključnimi izzivi resorjev, ki jih vodijo, kako izpolnjujejo obljube ter kakšne ukrepe sprejemajo. Ker so ocenjevani glede na učinek, vsak minister na začetku mandata dobi oceno 1 ter se nato vzpenja proti petici. Ali pa tudi ne, kot kažejo zadnji rezultati. Najnižjo oceno imata namreč poleg Antona Peršaka, ki je šele pred kratkim nastopil mandat, tudi zunanji minister Karl Erjavec in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Natančno polovica ministrov je sicer dosegla oceno 3, nihče pa je tokrat ni presegel (do zdaj je bila edina, ki ji je to uspelo, ministrica za obrambo Andreja Katič, a je zdrsnila nazaj navzdol). Oceno 3 je imel tudi zdaj že nekdanji minister za finance Dušan Mramor, na katerega naslednika še čakamo.

Vladni semafor beleži tudi podporo delu vlade. Ta vse od začetka letošnjega leta, ko je imela Cerarjeva ekipa 22,7 odstotka podpornikov v Delovih anketah, nenehno pada. Po zadnjih meritvah znaša le še 10,8 odstotka in je najnižja do zdaj.

****

Več o zadnjih rezultatih Vladnega semaforja ter analizo dela vlade si preberite jutri na Delo.si in v Delu.