Koliko bodočih študentov se je prijavilo na isti študij kot vi?

Osvežili smo Delov interaktivni brskalnik. Ali bo imel študijski program omejitev, bo znano prihodnji teden.
Objavljeno
10. april 2017 14.34
Tina Kristan
Tina Kristan

Ljubljana − V interaktivnem brskalniku so tudi že podatki o številu prijavljenih na posamezen študijski program v prvem roku. Največ preveč se jih je tudi letos prijavilo na umetniški akademiji. Dramsko igro na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer sicer razpisujejo le 12 mest, bi študiralo kar 142 posameznikov, kar je še več kot lani. Na programu filmska in televizijska režija se bo za štiri razpisana mesta potegovalo 33 prijavljenih. Ilustracija je smer na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na katero si želi 45 mladih, razpisanih pa je zgolj sedem mest. Nekoliko več, deset mest, je na voljo za študij grafičnega oblikovanja, kamor se je prijavilo 48 posameznikov.

Glede na število razpisanih mest (30) se je skoraj petkrat preveč (139) željnih študija prijavilo na program kineziologija, ki ga izvaja ljubljanska fakulteta za šport. Lani je bilo za vpis na ta študij potrebnih 80,48 točke. To je eden izmed študijev, kjer morajo vsi opraviti tudi preizkus gibalnih sposobnosti in znanj, kar prinese 40 odstotkov točk (ostalo ocena na maturi oziroma zaključnem izpitu in uspeh v 3. in 4. letniku).

Sledi zanimanje za visokošolski študij laboratorijske zobne protetike na ljubljanski zdravstveni fakulteti in za univerzitetni študij športno treniranje na fakulteti za šport. Diplomo s prvega si želi 112 mladih, z drugega 109. Na obeh študijih je bilo v prvem roku razpisanih 30 mest. Za vpis na prvega je moral posameznik zbrati 64,89 točke, za drugega 67,92 (prav tako je potreben test gibalnih sposobnosti in znanj).

Najbolj množičen študij bo imela ljubljanska ekonomska fakulteta, ki je razpisala 480 mest za svoj univerzitetni program in 300 za visokošolskega. Na prvega se je prijavilo 484 ekonomskega in poslovnega znanja željnih, na drugega pa 277.

Poleg tega, koliko je prijavljenih na posameznem javnem ali koncesioniranem študijskem programu letos, lahko v interaktivnem brskalniku ugotovite še, koliko se jih je, denimo, prijavilo v prešnjih letih, kakšna je bila omejitev vse od leta 2009 naprej in tudi koliko mest so visokošolski zavodi razpisali lani v drugem roku.

Ali ima študijski program omejitev ali ne, bo znano 20. aprila. Dva tedna kasneje bodo dijaki pisali maturitetni esej. Kateri so še pomembni datumi za bodoče študente, si poglejte v časovnici.