Glastonbury - festival ljudi

Eden večjih glasbenih festivalov je v petih dneh združil zveneča glasbena imena, prišel je tudi Dalajlama.

Objavljeno
30. junij 2015 14.47
BRITAIN-GLASTONBURY/
D. M., Delo.si
D. M., Delo.si

Dalajlama je nagovoril množico najprej na svojem odru, kjer mu je prisluhnilo veliko obiskovalcev, kasneje pa se je povzpel tudi na glasbeni oder, kjer se je pridružil legendarni pevki Patti Smith. Dalajlama, ki bo prihodnji mesec praznoval 80. rojstni dan, je na odru prejel rojstnodnevno torto in ob tem izjavil: »To je festival ljudi, ne vlad ali politikov«. Američanka je svoj močan nastop sklenila s skladbo My Generation in oder prepustila še enim legendam, rokerski zasedbi The Who.

Zadnji dan je navdušenje požel nastop Lionela Richieja, s katerim je več kot stotisočglava množica prepevala uspešnice, kot so Easy Like Sunday Morning, Dancing the Ceiling, Hello. Richie je pojoči množici sporočil, da so »onkraj nadzora«.

Na različnih odrih so nastopili: Motorhead, Florence + the Machine, The Libertines, Kanye West, Pharrell Williams, Paloma Faith, The Who, Paul Weller, Lionel Richie, Patti Smith, Hozier, Mary J. Blige, The Chemical Brothers, deadmau5, Mark Ronson, Jamie XX, La Roux, SBTRKT, Chet Faker, Jessie Ware, Caribou, Run the Jewels, FKA Twigs, Pussy Riot ...

Michael Eavis, 79-letni organizator dogodka, ki je pred 45 leti na kmetiji blizu Glastonburyja v južni Angliji prvič organiziral festival, ki je z leti postal eden največjih glasbenih festivalov na prostem, ne skriva navdušenja nad letošnjo izvedbo: »To je bilo še eno neverjetno leto«.

Vstopnice za letošnji Glastonbury (v prodaji jih je bilo 135.000) so bile tako v predprodaji kot redni prodaji na voljo po 225 funtov (286 evrov), pošle pa so že oktobra lani, in to v zgolj 26 minutah.