Grand Budapest hotel in Fantovska leta slavila na zlatih globusih

72. podelitev ameriških filmskih nagrad.

Objavljeno
12. januar 2015 10.03
FILM-GOLDENGLOBES/
K. V., Del.si
K. V., Del.si

 Filma Fantovska leta in Grand Budapest hotel sta bila razglašena za najboljša na letošnji 72. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Hollywoodu. Zlati globus za najboljšo televizijsko dramo je dobila Afera, globus za komedijo ali glasbeni film pa Transparent.

Richard Linklater je pobral zlatega globusa za režijo (Fantovska leta). Filmu o odraščanju, ki so ga snemali kar 12 let z isto zasedbo, je tretjega zlatega globusa zagotovila Patricia Arquette za stransko žensko vlogo v drami.

Eddie Redmayne je nagrado dobil za glavno dramsko moško vlogo v filmu Teorija vsega, v katerem igra slavnega znanstvenika Stephena Hawkinga. Film je dobil še zlatega globusa za izvirno glasbo (Johann Johannsson).

Julianne Moore je dobila nagrado za glavno žensko dramsko vlogo v filmu o Alzheimerjevi bolezni (Še vedno Alice), Michael Keaton je odnesel globus v kategoriji komedije (Birdman), kjer je med igralkami slavila Amy Adams (Velike oči).

Zgodba o ponovni postavitvi gledališkega dela Birdman režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja se je bohotila s sedmimi nominacijami, vendar ji je glavno nagrado v kategoriji komedije ali glasbenega filma odvzel Grand Budapest hotel Wesa Andersona.

V televizijskih kategorijah sta odmevala dva zlata globusa za podjetje Amazon, ki je produciralo serijo Transparent o transseksualcih. Dobil ga je Jeffrey Tambor za glavno moško vlogo, Transparent pa je osvojil tudi nagrado za najboljšo televizijsko serijo, glasbeni film ali komedijo.

Nagrado za najboljši televizijski film ali mini-serijo je dobila priredba filma Fargo televizije AMC, nagrado za najboljšo moško vlogo pa je prejel glavni negativec serije Billy Bob Thornton.