O strahu in drugih demonih: Gledanje v brezna

S kresnikovcem Davorinom Lenkom o strahu pred višino kot enem izmed simptomov temeljnega nezaupanja v trdnost sveta in vase.

Objavljeno
12. september 2017 19.38
pivk/lenko
Dijana Matković
Dijana Matković

Širša javnost je Davorina Lenka bolje spoznala ob romanesknem prvencu Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), zgodbi o pisatelju-kastrirancu, nagrajeni z nagrado kresnik. Kot je Lenko povedal v intervjujih, so pisanje romana poganjali (neutemeljeni) strahovi glede lastnega zdravja in izgubljanja moči.

Trenutno je z zbirko zgodb Postopoma zapuščati Misantropolis (Center za slovensko književnost, 2016) med nominiranci za nagrado novo mesto. Ob dejstvu, da prav kmalu izide njegov novi roman z naslovom Bela pritlikavka, ni videti, da Lenka v kakršnem koli smislu zapuščajo moči. Obenem bi lahko sklepali, da ga ne zapuščajo niti strahovi.

V eseju za Antologijo tesnobe z naslovom O strahu, breznih ter smiljenju samemu sebi pogumno nadaljuje s stanjem sredi notranjih viharjev in preciznim opisovanjem, kar ob tem vidi. Prisluhnite avtorjevemu branju eseja:


Iz česa se napajajo njegovi strahovi? Lenko v pogovoru pove, da je strah pred višino, ki je v ospredju pričujočega eseja, »zgolj eden izmed simptomov nečesa globljega«. Meni, da gre za »temeljno nezaupanje vase, zaradi katerega že sprehod po balkonu postane interna bitka za preživetje«.

Kdaj je njegova tesnoba postala bolj intenzivna? Zanka: ko mu je »v življenju začelo iti na bolje«. Tedaj se je tudi odločil, da prične zadevo raziskovati s terapevtom. Prisluhnite pogovoru:

Knjiga Antologija tesnobe je zbirka esejev, ki je lani izšla pri založbi Lud Literatura − prispevke o strahu, fobijah in tesnobi so napisali slovenski in tuji avtorji, kot so Uroš Zupan, Suzana Tratnik, Dragan Velikić, Andrej Nikolaidis, Jasmin B. Frelih, Ana Schnabl in mnogi drugi.

V prihodnjih objavah se bomo pogovarjali še z drugimi avtorji/-icami esejev ter prikazali tako številne pojavnosti tesnobe kot tudi različne fobije in strahove, ki jo spremljajo.

Preberite oziroma poslušajte tudi:

Antologija tesnobe - uvodnik: Tesnoba - nekaj, kar se ti zgodi, ne nekaj, kar si

O strahu in drugih demonih: Prečutiti preteklost

O strahu in drugih demonih: Hipohondrija

O strahu in drugih demonih: Pobeg iz geta

O strahu in drugih demonih: Odločitev za podpičje

***

Avtorica projekta O strahu in drugih demonih: Dijana Matković

Glasba: Igor Matković

Tehnična podpora: Andrej Miholič, Voranc Vogel in Maja Čakarić

Projektu sledite na twitterju.


Dijana Matković. Foto: Lenart Kučić