Popkulturni pogovori: V dvoje z Luko in Živo

O seriji V dvoje smo se v novem Vikendovem podcastu pogovarjali z avtorjem serije Luko Marčetičem in eno od glavnih igralk Živo Selan.

Objavljeno
08. december 2017 10.00
Posodobljeno
08. december 2017 10.00
M. K.
M. K.

Kolumna Igorja Harba: Rezalci kablov

V angleščini izraz »cord cutter«, prosto preveden kot rezalec kablov, označuje ljudi, ki so prekinili naročnino na kabelsko oz. IP-televizijo, vsebine pa še naprej spremljajo po internetu in pametnih napravah. Običajno gre za mlajše generacije, ki poskušajo tako prihraniti nekaj denarja, saj je televizijska naročnina levji delež telekomunikacijskega četverčka (internet + TV + stacionarna + mobilna telefonija).

Na podkaste se lahko naročite neposredno na iTunes ali pa si bližnjico do njih uredite v kateri od aplikacij za mobilne telefone ali na SoundCloudu. Tukaj pa lahko dostopate še do rssja.

Obenem ne gre prezreti neprijazne uporabniške izkušnje televizije, že tega, da se je treba prebiti skozi preveč kanalov, ki predvajajo iste stvari (visoka, nizka ločljivost, +1). Sodobne rešitve, kot je časovni zamik, so sicer velik korak naprej, a pogosto trpijo zaradi okornega uporabniškega vmesnika in počasne odzivnosti.

Prihod generacije »rezalcev« je najbolj očiten pri televizijskih serijah in filmih, saj se zadnje mesece zdi, da najboljše vsebine prihajajo zgolj iz spletnih naročniških videotek, kot je Netflix. In zdaj tudi Voyo. Druga sezona serije V dvoje je najbrž najbolj smešna stvar iz domače televizijske produkcije, ki je za zdaj na voljo le na Voyu. To je pametna poteza, saj je huronska in seksi komedija namenjena prav generaciji, ki bi verjetno ignorirala oddajo v udarnem času, medtem ko ji spletni dostop ni tuj. Tako kot tudi ni avtorju serije Luki Marčetiču, ki igra glavno vlogo, je soscenarist in producent, lani pa je režiral najbolj gledani slovenski film vseh časov, Pr'Hostar, ki se vsaj delno lahko za svoj uspeh zahvali prav spletni aktivnosti ekipe.