Strašno hudi: Bowrain

V tokratnem podcastu sta Maja in Klara opijali svoje glasbene brbončice − družili sta se namreč s Tinetom Grgurevičem aka Bowrainom.

Objavljeno
26. januar 2017 15.00
Tine Grgurević - Bowrain
Klara Škrinjar, Maja Čakarić
Klara Škrinjar, Maja Čakarić

Bowrain za svojim najljubšim klavirjem − videoposnetek je 360-stopinjski. Lahko si ga ogledate tudi na tej povezavi (dela v zadnjih verzijah brskalnikov Chrome, Firefox, Opera in Internet Explorer).

Strašno hudi nadaljuje svoje strašno hude zgodbe. Avdio podkast, ki nastaja pod okriljem Delo.si, vsako drugo sredo predstavlja tako ali drugače strašno hude posameznike, ki dajejo navdih in porajajo navdušenje. V današnjem, drugem zapored, gostimo pianista, skladatelja in producenta Bowraina, za katerim se skriva, ali bolje, ustvarja Tine Grgurevič. Mladi glasbeni virtuoz. 

Podkast Strašno hudi: Bowrain, Tine Grgurevič

Ta hip Bowrain zaključuje delo na svojem drugem albumu, za katerega išče mednarodnega založnika. Vas zanima? Tu je komad za pokušino.Da pa Tine danes izdaja albume, se je moral nekoč podati na učno pot po glasbi. Spominja se, da je njegova mama igrala klavir ... »Klavir je bil pri babici. Ko je bil tam, pa ga nisem prav veliko 'šljivil'. Potem se je nenadoma znašel pri nas doma. Začel sem malo 'praskati' po njem. Oče me je učil. Spomnim se pesmi Marko skače. Ne vem, kako se je je on naučil, ker je sicer igral kitaro.«

Vsekakor je nato hitro postalo več kot očitno, da malega Tineta zanima glasba. Starši so ga vpisali v zasebno glasbeno šolo v Vodnikovi domačiji, ko je imel deset let. Ker ga je takrat zanimalo vse, no, če že ne vse, pa vsaj še pingpong in košarka, se je moral za nekaj odločiti. In Chopin in Bach sta zmagala.

Ko sva se, Maja in Klara, sprehajali med zvoki, ki jih je Tine ustvaril, se nama je zdelo, da bi vsaka druga odločitev bila velika krivica. Za vse nas, namreč, poslušalce.

Tine je pozneje v želji po karseda dobrem izkupičku glasbenega znanja odšel v tujino: najprej na Nizozemsko in pozneje v ZDA ter se nato vrnil v Slovenijo, Ljubljano, kjer danes živi in ustvarja. Na tej poti pa ga je iz klasike, v kateri je bil vrsto let, zaneslo v jazz in elektroniko, na polje eksperimentiranja, zvokov, besed in tišine. 

Vas zanima, kako Bowrain povezuje na prvi pogled nepovezljivo? Ne le glasbo, tudi ljudi. V podkastu Strašno hudi to neznanko razrivamo skupaj s Tinetom, ki je, navsezadnje, sodeloval tudi s Slavojem Žižkom. Le da Žižek za ta duet ne ve. Ali pač mogoče tudi ve. Kdo bi vedel ...S klikom na fotografijo dostopite do 360-stopinjskega posnetka. Pa raje uporabite mobilni telefon kot brskalnik na svojem računalniku.

***

Podkast Strašno hudi ustvarjava Maja Čakarić in Klara Škrinjar.

Glasba: Bowrain
Obdelava zvoka: Gregor Zemljič
Likovna podoba: Mashoni