Cerar: Čez dve leti bi morali živeti še mnogo bolje

Predsednik vlade je koalicijskima partnericama sporočil: »Takole se ne gremo več naprej.« Zdaj »odločno delajo naprej«.

Objavljeno
16. junij 2016 17.00
Posodobljeno
16. junij 2016 18.00
lvi*Vlada
N. Č.
N. Č.

Ali je nedavna koalicijska kriza bila le vihar v kozarcu vode ali začetek razpada koalicije dve leti pred njenim koncem? Kako bo koalicija izpeljala reforme, ki jih je napovedala? To sta med drugim danes predsednika vlade Mira Cerarja spraševala Delova novinarja Zoran Potič in Miha Jenko.

V obliki videoposnetka objavljamo delček intervjuja, ki bo objavljen v Sobotni prilogi in na spletni strani Dela.

Miro Cerar je prepričan, da koalicijske krize ni bilo, ampak da se je med SD in Desus vnel le nepomemben prepir. Dejana Židana in Karla Erjavca je pozval na krajši pogovor in jima sporočil: »Takole se ne gremo več naprej«. Njegovo svarilo sta sprejela, vlada pa zdaj po besedah Cerarja dela naprej po začrtani poti.

Kakšna je Slovenija po dveh letih, od kar je prevzel vodenje, in kako bomo živeli čez dve leti, ko se vladi konča mandat? Javne finance so konsolidirane in za ljudi delamo reformske korake, med drugim pripravljamo zdravstveno reformo. (...) Čez dve leti moramo živeti še bolje kot danes. Moramo imeti urejeno državo, višjo politično kulturo, ki smo jo sicer že povišali, in bolj moramo sodelovati. Mladim moramo predvsem omogočiti, da bodo čim hitreje vstopili v delovno razmerje in da se zaposlenost še naprej povečuje. Le z delom si lahko vse generacije omogočijo dostojno življenje. Tistim, ki potrebujejo socialno pomoč, pa bi morala ta biti dostopna v večji meri kot doslej. V tej smeri tudi gremo.«

Vprašali smo ga tudi, kaj meni o (ne)članstvu Britanije v Evropski uniji. Želi si, da bi, ostala v EU. Zakaj? Oglejte si videoposnetek. Za Sobotno prilogo Dela pa smo s premierom govorili tudi o NLB, brexitu, Putinovem obisku, žici na meji in bližnjih državnih proslavah.