Festival Naprej/Forward: Najboljše iz slovenskih medijev (VIDEO)

Predstavili se bodo ustvarjalci domačih medijskih vsebin in projektov, ki so v preteklem letu izstopali iz povprečja.
Objavljeno
13. november 2017 15.14
Šp. B.
Šp. B.
Boštjan Anžin, dopisnik Radiotelevizije Slovenija z Balkana, je od blizu spremljal begunsko krizo. Nemška medijska fundacija Civis je junija letos med skoraj 800 televizijskimi prispevki, oddajami in filmi v kategoriji Kratki program na drugo mesto uvrstila prav njegov prispevek o nevzdržnih razmerah, v katerih je sredi zime v Beogradu živelo na stotine beguncev.

Event Registry je spletna aplikacija, namenjena pregledovanju in analiziranju medijskega poročanja po svetu. Sistem zbira in analizira novice iz več kot 30.000 medijskih virov v 15 jezikih. S pomočjo umetne inteligence novinarjem in medijem omogoča pregled trendov poročanja o izbranih temah po svetu in številne dodatne funkcionalnosti, med katerimi spada tudi samodejno označevanje in kategorizacija vsebin. Pri projektu od začetka kot medijski partner sodeluje Slovenska tiskovna agencija. Aljoša Rehar iz STA bo na festivalu predstavil možne uporabnosti tega orodja v dobi hipernovic.

Siniševo delo je šestdelni podcast, ki je nastal v redakciji Vala 202. Novinarji Luka Hvalc, Maja Ratej, Gašper Andrinek, Anja Hlača Ferjančič, Jan Grilc in Gorazd Rečnik so na ta način predstavili raziskovalno zgodbo o 50-letnem delavcu iz Bosne in Hercegovine, Siniši Marinkoviću. S podcasti so opozarjali na tragične zgodbe številnih izkoriščenih delavcev iz držav nekdanje Jugoslavije. Na festivalu ga bo predstavil novinar Luka Hvalc.

Časoris je prvi spletni časopis za otroke. Ustvarjajo ga novinarke, strokovnjakinji, učiteljica in ilustrator, pa tudi otroci. Namenjen je predvsem učencem od prvega do šestega razreda. Obvešča jih o njim še dokaj neznanem svetu in jim ga pomaga razumeti, prispevki pa so opremljeni tudi s slovarčkom in vprašanji za dodaten razmislek. Ustanovila ga je doktorica znanosti, docentka za novinarske študije in nekdanja dolgoletna novinarka časopisa Delo Sonja Merljak Zdovc.

Medijsko bero bo povezovala novinarka RTV Slovenija Mojca Širok.

***

Neposredno bomo prenašali tudi -

ob 16.00: Javni medij v času političnega kaosa, Ricard Ustrell, Joan Bott

ob 17.00: Neodvisni!, Avdo Avdić, Eldin Karić

ob 18.00: Prava (ne)športna zgodba, David Walsh

ob 19.00: Radijske novice 2.0, Joanna Kakissis

ob 20.00: Vročica bruseljskega jutra, Ryan Heath