Od srede do srede: Žerdin in Markeš o Junckerjevem govoru

Poudaril je vladavino prava in posredno Hrvaški povedal, da je v primeru širitve schengna nekatere stvari pač treba spoštovati.

Objavljeno
13. september 2017 19.02
Ali Žerdin, Janez Markeš
Ali Žerdin, Janez Markeš

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o današnjem govoru predsednika evropske komisije Jean Clauda Junckerja o stanju Evropske unije.

Juncker vladavino prava postavlja v središče svojega govora, najavlja pa tudi širitev schengenskega območja in med drugim vanj vabi tudi Hrvaško, izpostavi Žerdin. »Se ti zdi to hladen tuš za Slovenijo?« vpraša Markeša.

Poudaril je vladavino prava in posredno Hrvaški povedal, da je v primeru širitve schengna nekatere stvari pač treba spoštovati. »Izrecno je poudaril, da zahteva in pričakuje spoštovanje sodb sodišča Evropske unije.«

Juncker je bil z desno nogo potopljen zelo globoko v neoliberalnem močvirju, v agendo skupnega trga in velikih korporacij. Zdi se, da je v današnjem govoru v dobro EU naredil nekaj premikov. Kar je res pomembno, kar je povedal, je to, da Evropa mora postati in ostati socialna država.

Vladavina prava je edini model, ki omogoča predvidljivost, vnaprej znane kriterije, hladne možgane in sožitje. Tipičen primer je arbitražna sodba. Vse druge rešitve so neracionalne in nemogoče.

»V tem govoru so zajete vrednote, kakršne poznamo iz ustanovnih listin OZN.«

Komantatorja se dotakneta tudi poteze premiera Mira Cerarja, ki je predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča pozval, naj umakne predlog za sklic seje odbora, na kateri naj bi govorili o pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma.

Cerar nima pravice zahtevati, da se umakne predlog za sklic seje odbora, ne glede na to, ali predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič zlorablja svoj položaj, kar verjetno je res. Po drugi strani ima pa Cerar prav, ko je pojasnil, da se ne vtika, ampak da je tudi njegova dolžnost, da pove, da je to oslarija.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.