Od srede do srede: Žerdin in Markeš o Cerarjevem obisku v Zagrebu

Slovenski premier je v Zagreb odpotoval predvsem zato, da mu v prihodnje ne bodo mogli očitati odklanjanja dialoga.
Objavljeno
20. december 2017 17.20
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o zagrebškem sestanku Andreja Plenkovića in Mira Cerarja, na katerem sta hrvaški in slovenski premier razpravljala o arbitražnem sporazumu.

»Zanimivo je - in to podpiram -, da se Cerar ni skliceval na referendum, temveč na vladavino prava. Pacta sunt servanda, podpisali smo sporazum, v katerem je jasno zapisano, da bomo spoštovali rezultate arbitraže. Cerar vedno reče, da se lahko pogovarjamo, a le o eni in edini možni temi - izvršitvi sodbe arbitražnega sodišča,« je poudaril Markeš, ki meni, da je Cerar v Zagreb odpotoval predvsem zato, da mu v prihodnje ne bodo mogli očitati odklanjanja dialoga.

Žerdin je izpostavil Plenkovićevo izjavo, da se državi »v devetdeset odstotkih stvari« strinjata: »Kaj to pravzaprav pomeni? Meja meri nekaj sto kilometrov, potem se lahko državi ne strinjata o nekaj deset kilometrih meje. Morda pa je imel hrvaški premier v mislih le določene točke ...« se je vprašal.

Delova komentatorja sta se dotaknila tudi aktualnega dogajanja po svetu. »Dogajajo se reforme, ki so bolj v interesu kapitala kot demokracije, a vseeno sta se prejšnji teden zgodila dva pomembna dogodka za ljudsko demokracijo: britanski parlament je Theresi May povedal, da nima zadnje besede glede Brexita, v Avstraliji pa so z referendumom izglasovali pravico do poroke istospolnih parov.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.