Od srede do srede: Žerdin in Markeš o interpelaciji vlade

»Smiselno je, da tisti, ki vlado odstavlja, najprej predlaga svojo, je izvoljen in nato izvede, kar si je zamislil.«

Objavljeno
28. september 2016 19.50
Patria
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o interpelaciji proti delu celotne vlade - gre že za tretjo takšno v zgodovini Slovenije.

Po dveh letih delovanja vlade Mira Cerarja je opozicijska SDS vložila interpelacijo proti celotni vladi z besedami, da gre za našibkejšo vlado v zgodovini države. Predsednik SDS Janez Janša je dejal: »Cerjarjeva vlada je brez hrbtenice.«

Ustava sicer dovoljuje vložitev interpelacije zoper celotno vlado. A če je izvoljena nezaupnica vladi, to pomeni, da morajo izvoliti tudi novega predsednika. Žerdin in Markeš se sprašujeta, »ali je protisloven ustavni red ali je protislovna poteza opozicije«?

»Zato se zdi smiselno, da tisti, ki celotno vlado odstavlja, najprej konstruktivno predlaga svojo vlado, je izvoljen in šele nato izvede tisto, kar si je zamislil oziroma želel,« ugotavlja Markeš. SDS se želi kartati, čeprav v rokah nima glavne, napomembnejše karte. Očitno opozicija novega mandatarja nima. »Zato menim, da je ta interpelacija le zapravljanje časa, naših živcev in našega denarja,« meni Markeš.

Žerdin in Markeš pa se strinjata, da se je treba spraševati o tem, kakšno je delo vlade. »Človeški obraz trenutne vlade je enako nevaren, kot je bila Janševa vlada v tistem času, na točki razgradnje karakterja naše družbe in naše države.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.