Od srede do srede: Žerdin in Markeš o kandidatu Pahorju

Borut Pahor je dobro začel predsedniško kampanjo, a v njegovih dejanjih premisleka o prihodnosti Slovenije ni dovolj.

Objavljeno
22. februar 2017 16.40
jsu*Borut Pahor na Vegovi
N. Č., Video: V. V.
N. Č., Video: V. V.

Občutek, da se predsednik republike Borut Pahor v zadnjih tednih vede drugače kot sicer, nas ne vara. Videti je, kakor da imamo novega predsednika, novega človeka na tej funkciji in da smo to spregledali. Pahor je pred novembrskimi predsedniškimi volitvami postal bolj državniški. V njegovih dejanjih je razbrati elemente premisleka o prihodnosti, a je sočasno njegova vizija o prihodnosti Evrope kot federacije videti srhljivo. Se zaveda, kaj govori?

Delova politična analitika Ali Žerdin in Janez Markeš že danes analizirata Pahorjevo novembrsko zmago. Slovenija ima, kot kaže, le enega kandidata za predsednika, za katerega zanesljivo vemo, da se bo podal na pot do najvišjega državniškega položaja in na volitvah bržkone tudi zmagal.

Markeš meni, da drugih kandidatov ni, ker na splošno velja, da je predsedniška funkcija premalo pomembna oziroma »le« simbolna. Če bi imele stranke odnos do države, bi s tem imela tudi Slovenija dolgoročno strategijo, na vrhu katere bi stala kandidatura resnega in preudarnega človeka. A je drugače: stranke planejo na vzvode ugleda, moči in denarja, pozabljajo pa na dolgoročni premislek države.

»Kakšna bi bila primerna državniška debata? Je koncept suverenosti passé? O čem bi morali kandidati za predsednika države premišljevati, da bi se kakovost življenja v Sloveniji dvignila?« premišljujeta Žerdin in Markeš. 

Kdo oziroma kakšen človek bi bil po vašem mnenju primeren kandidat za predsednika države?

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.