Od srede do srede: Žerdin in Markeš o NKBM in suverenosti bankirjev

Tokrat analitika pretresata odškodninski zahtevek NKBM zoper Matjaža Kovačiča, potenciranje afer in učinkovitost sodstva.

Objavljeno
06. maj 2015 19.02
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: A. O., Delo.si
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: A. O., Delo.si

Okrožno sodišče v Mariboru je v odškodninski tožbi NKBM zoper nekdanjega predsednika uprave banke Matjaža Kovačiča v vmesni sodbi odločilo, da je tožbeni zahtevek po podlagi utemeljen.

»Zadeva še ni pravnomočna, je pa zanimiva, saj gre za prvi primer, ko mora uprava ene gospodarske družbe odgovarjati za povzročeno poslovno škodo gospodarski družbi.«

Delova politična analitika sta se pogovarjala o umazanih poslih bankirja in drži, ki bi jo moral zavzeti.

Sta sicer mnenja, da smo v času, ko bi bilo potrebno definirati prioritete za naprej, ne pa se toliko ukvarjati z Janšo in Kovačičem. Po drugi strani pa je vsebina afer pomembna, ne sme pa se jih potencirati, zato da bi prikrili druge stvari.

Analizirata korespondenco, s katero so po njuno obšli nadzorni svet, kar je skrajno sporno s stališča upravljanja gospodarske družbe. Po drugi strani pa priznavata in se strinjata s Kovačičem, da sta biznis in politika pri nas zlizana.

Debato sta pripeljala tudi do vprašanja učinkovitosti slovenskega sodstva. Se da stvari, ki so evidentno umazane, pripeljati do obsodilne sodbe?

Celotno razpravo si oglejte v videokomentarju.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.