Kaj si lahko obetamo v drugem krogu?

Ali Žerdin in Mario Belovič komentirata prvi krog predsedniških volitvev. Je izid presenečenje?

Objavljeno
23. oktober 2017 00.19
volitve
Ali Žerdin, Mario Belovič
Ali Žerdin, Mario Belovič

Zbrani volilni glasovi so jasno napovedali drugi krog predsedniških volitev. Tokrat bosta v ospredje sodila predsednik Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec. Je bil takšen izid volitev presenečenje? O današnjih volitvah in kampanji premišljuje Delov komentator Ali Žerdin, pridružil pa se mu je še Mario Belovič.

Če bi sodili po nekaterih javnomnenjskih raziskavah, lahko govorimo o presenečenju. »Je pa Pahor poskrbel, da je v delu volilnega telesa nekaj podpore izgubil,« ocenjuje Žerdin.

Jo bo lahko nadoknadil? Kako mu je pri tem »pomagala« nizka volilna udeležba? In kaj si lahko obetamo v drugem krogu?

Prisluhnite pogovoru.

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Pogovor lahko poslušate tudi kot podkast Od srede do srede. Naj se lahko naročite na: iTunes ||| Android ||| RSS

***

Kakšni so bili izidi?

Volitve so potekale danes do 19. ure. Kako se razpletajo, lahko preverite v Delovi interaktivni grafiki (vstopite s klikom na spodnjo sliko).


V Delovi interaktivni grafiki lahko V ŽIVO preverjate tudi,
kako se je posamezni kandidat odrezal v vaši volilni enoti in okraju.

Državna volilna komisija (DVK) najprej, malo po 19. uri, objavi izide predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom in na katerem je glasovalo 1,65 odstotka volilnih upravičencev. Nato DVK sproti objavlja delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa je bila jasna do 22. ure.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 30. oktobra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Predsednik republike bo mandat nastopil v soboto, 23. decembra.