Žerdin in Markeš o izglasovani nezaupnici in nizozemskih volitvah

»Šlo je za zelo brutalen obračun in načrtovano koordiniran javnomnenjski umor.«

Objavljeno
16. marec 2017 14.56
Posodobljeno
16. marec 2017 17.00
Ali Žerdin, Janez Markeš, Video: V. V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, Video: V. V.

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta že včeraj v tedenski rubriki Od srede do srede komentirala aktualno dogajanje na Zdravniški zbornici in volitvah na Nizozemskem. Ker v času njune razprave rezultati tako glasovanja o nezaupnici Zdenki Čebašek Travnik kot nizozemskih volitev še nisi bili znani, sta danes še enkrat sedla pred kamero.

Včeraj zvečer je postalo jasno, da je na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem slavila Ljudska stranka za svobodo in demokracijo premiera Marka Rutteja. V večernih urah pa so bili znani tudi rezultati glasovanja o nezaupnici predsednici Zdravniške zbornice Zdenki Čebašek Travnik, ki ni prestala glasovanja, a kljub temu ostaja na čelu zbornice.

Morala bo imeti zelo dobre živce, če bo želela vztrajati naprej, meni Markeš, ki se še vedno sprašuje, od kod tako visoke energije. Možna je tudi hipoteza, da gre za male koristi ljudi, ki so zasedli funkcije znotraj zbornice, razmišlja Žerdin.

»Šlo je za zelo brutalen obračun in načrtno koordiniran javnomnenjski umor.«

To se lahko zgodi vsakemu od nas, ko se te nekdo loti. Kako bodo častni ljudje na dobrem glasu kandidirali za javne funkcije, če že vnaprej vedo, da so lahko predmet tako ostre diskvalifikacije. To ima velike posledice. Trpi tudi družina, saj se ljudje o tem javno pogovarjajo. O njej je ustvarjen vtis, da je največja »grebatorka« za denar in da šteje samo privilegij plače.

Komentatorja komentirata tudi včerajšnji razplet parlamentarnih volitev na Nizozemskem.

Ali je Erdogan sedanji nizozemski vladajoči koaliciji naredil na nek način uslugo, s tem ko je neko mitingaško revolucijo v obdobju volilne kampanje za turški ustavni referendum prestavil na nizozemska tla? Definitvno. »To je izgledalo tako filmsko, kot da bi se zmenili,« na Žerdinovo vprašanje odgovori Markeš.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.