Beneški filmski festival: Še vedno je prostor za starce

Drevi se bo s podelitvijo zlatih levov najboljšim sklenil najstarejši filmski festival na svetu.

Objavljeno
09. september 2017 15.43
R. N.
R. N.

Drevi se bo s podelitvijo zlatih levov najboljšim – v tekmi jih je 21 – in projekcijo filma Outrage Coda v režiji Takeshija Kitana sklenil najstarejši filmski festival na svetu. In kakor se zdi, v Benetkah najbolj sijejo prav (naj)starejše filmske zvezde, ki so, skoraj brez izjeme, še polne živ­ljenja. Tudi v sicer žanrsko precej pestri zbirki je letos kar nekaj filmov, ki predelujejo teme, kot sta minevanje časa in bližanje koncu, vendar na velikem platnu nikoli ne (z)manjka prostora tudi za bolj »posvetne« zadeve.

Vznemirjenje, kako se bo pri ocenjevanju filmov odločila žirija, ki ji letos šele sedmič predseduje ženska – igralka Annette Bening –, bo drevi v italijanskem mestu na vodi doseglo svoj vrhunec. Eden najbolj pričakovanih filmov letošnjega beneškega festivala je bila srhljivka režiserja Darrena Aronofskega Mati! z Jennifer Lawrence in Michelle Pfeiffer v glavnih vlogah, vendarle taki žanri le redko posežejo po glavnih nagradah. In omenjeni film je res vzbudil zelo mešane občutke in kritike. »Ljudje ga bodisi vzljubijo bodisi popolnoma zasovražijo. Po mojem je to super,« je dejala Lawrenceova.


Foto AP

Festival je sicer odprla črna komedija Zmanjšanje režiserja Alexandra Payna z Mattom Damonom v glavni vlogi, med bolj pričakovanimi pa je bil poleg Oblike vode režiserja Guillerma Del Tora še en film z Damonom, Suburbicon Georgea Clooneyja, ki je obdelal star scenarij bratov Cohen.

Nekaj manjših vrhuncev se je sicer že zgodilo, med drugim s podelitvijo nagrad za življenjsko delo, ki sta jo prejela Jane Fonda in Robert Redford. Na festivalu so prikazali tudi njun letošnji film Najini duši ponoči, ki ga je 79-let­na Fonda pospremila z besedami, da bi si želela še daljše ljubezenske scene z 81-let­nim Robertom. »Odlično se poljub­lja in res ga je bilo zabavno znova poljub­ljati po tolikšnem času.« Redford in Fondova sta namreč nazadnje zaigrala skupaj pred več kot pol stoletja v filmu Bosa v parku, na beneški rdeči preprogi pa še malo nista bila edina ostarela zvezdnika.


Foto Reuters

Po njej sta se sprehodila tudi Donald Sutherland in Helen Mirren zaradi filma The Leisure Seeker, v katerem nastopata kot par v jeseni življenja, ki se s svojim razmajanim avtodomom odpravi še na zadnji izlet. »Oseba, ki jo igram, je pravi navdih, saj se sooča z iztekanjem življenja, ampak je kljub temu polna energije in zavezana uživanju v slehernem trenutku. Upam, da bo to uspelo tudi meni,« je povedala 72-letna Mirrenova.

Dvainosemdesetletna Judi Dench pa se je tokrat že drugič (prvič leta 1997 v filmu Gospa Brown) preskusila v vlogi britanske kraljice v komediji Viktorija in Abdul v režiji Stephena Frearsa – letos je na Mostri prejel posebno nagrado za inovativne prijeme. Na vprašanje, ali bi še kdaj igrala plemkinjo, je Dencheva živahno odgovorila, da si ne predstav­lja nič hujšega od tega.

V filmu, in na beneškem festivalu, pa sta se skupaj znova pojavila tudi zakonca Javier Bardem in Penelope Cruz; pred 25 leti s filmom Jamon Jamon, letos z Loving Pablo. Cruzova je povedala, da je Bardem tako zelo »padel« v vlogo narkomafijca Pabla Escobarja, da je postalo že kar moteče in je komaj čakala konec snemanja. No, zdaj spet skupaj sodelujeta pri novem filmu režiserja Asgharja Farhadija.


Foto AP

V Benetkah so se s 3D-dokumentarcem o videu Thriller iz leta 1983 režiserja Johna Landisa spomnili tudi leta 2009 preminulega Michaela Jacksona, med dokumentarci pa izstopa še zgodba o Jimu Carreyju, Andyju Kaufmanu in Tonyju Cliftonu ter My Generation Davida Battyja, ki ponuja lep vpogled v »flower power« London.


V Benetkah, skratka, konkretna malha filmov, ki si jih bo vredno ogledati, žal pa bo večina filmoljubcev nanje čakala še dolge mesece.