Bralci so izbrali glamping Olimia Adria Village

V Nedelovi akciji smo vam predstavili osem vabljivih, a zelo različnih slovenskih glampingov.

Objavljeno
01. september 2017 17.33
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Sklepni dejanji: danes povemo, nad katerim od slovenskih glampingov, ki smo jih v Nedelu predstavljali vse poletje, ste bili najbolj navdušeni vi, dragi bralci. Prihodnji teden pa bodo še v naši tričlanski komisiji povedali, kako vidijo ta mali, a cvetoči segment slovenskega turizma in ali bi tudi sami najraje kak dan preživeli v Olimia Adria Villageu, vasici ob čarobni reki, ki je dobila največ glasov bralcev. Čestitke!

Kar takoj pa moramo omeniti tudi Garden Village Bled. Prvi »resni« luksuzni, tako rekoč vzorčni glamping za mnoge, je na drugem mestu – za mišjo dlako. Drugače povedano, novost iz Podčetrtka, odprta julija, je blejski resort prehitela za vsega štiri glasove. Česar pa ne gre spregledati: pod oba glampinga se je podpisala skoraj enaka temeljna projektantska ekipa – GlamPro z Borutom Kokeljem kot kreativnim vodjo.

Na tem mestu bi bili že v skuš­njavi, da bi izvlekli rdečo nit in rekli: »Slovenci imajo najraje velike resorte, v katerih je poudarek na razkošju, bivanju v naravi na tako visoki nogi, kolikor se pač pod šotorom da.« No, pa nas pri tem rahlo omaje podatek, da se je na tretje mesto prebila jurta v Luciji, L.Stile, za katero pa ne stoji nobena močna projektatska ekipa in na stotine tisočev evrov – ampak ena sama ženska, Leda Braškin Majkus, ki že od nekdaj sanja, da bi na družinski kmetiji, ki jo sicer pokonci držijo češnje, zastavila butično turistično zgodbo.

Jurto, ki jo je tudi pri nas mogoče kupiti za nekaj tisoč evrov in je kot oblika namestitve v glampingih po svetu dokaj razširjena, pri nas pač ne, je postavila v ne­uporaben gozdiček ob robu kmetije in jo tudi sama opremila. Ima pa, zanimivo, čisto vse pritikline kot šotori, ki stanejo nekaj deset tisoč evrov. Vsi, ki so sodelovali pri snovanju prvih treh, imajo namreč vsaj eno skupno mnenje: če moraš tekati na stranišče nekam drugam, ni to nobeno udobje, še manj glamur.

Za pare in za družine

Še nekaj besed o zmagovalnem glampingu. V Podčetrtku imajo pri vodnem parku Aqualuna dvajset šotorov; devet manjših, za pare, in enajst večjih, družinskih, in ta del je očitno naše bralce, ki so glasovali v minulih dveh tednih, najbolj navdušil. Šotori so nekako povezani, nanizani ob reki, ki se napaja iz istih vrtin s termalno vodo kot preostali velikanski kompleks dobrega počutja Term Olimia, posebnost, luksuz pa je v tem, da ima vsak šotor v svojem delu reke vgrajen tudi »džakuzi«, ki ga gost sproži s pritiskom na gumb na leseni terasi.

Šotori so sicer iz standardne linije Adria Dom; udobni, dobro zasnovani, brez občutka utes­njenosti, ker so dovolj visoki tudi za tiste, ki spijo na dvignjenih ležiščih, pa tudi mate­rial, v nasprotju z lesom, ne daje vtisa teže in stiskanja k tlom.

Olimia Adria Village podnevi. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Predstavili smo osem glampingov, čeprav jih danes v Sloveniji (tudi zaradi pomanjkanja določljivih standardov, kaj to sploh je) naštejemo že kakih 25, različnih ravni. Mi smo svojo osmerico izbrali deloma po predlogih naše komisije, deloma pa tako, da so koščki to sliko čim bolj izpolnili. Bi pa trajalo kakega pol leta, če bi hoteli obiskati vse – in najbrž tudi posebnega smisla ne bi imelo.

Ti, ki smo jih, so dobili vašo pozornost, glasove pa ste bralci, ki ste se na koncu vključili v glasovanje, razdelili takole: na četrto mesto sta se uvrstili ljubki keltski hiški v kampu Podzemelj na Kolpi, takoj za njima še en kultni objekt slovenskega glampinga, blejske Gozdne vile. Na šestem mestu je Park Idila z Bloškega jezera, na sedmem avantgardno naselje mobilnih hišk Big Berry v Primostku, tudi na Kolpi, osmo mesto pa je pripadlo vinskemu glampingu Chateau Ramšak.