Čakajoč na eksplozijo barv

September postreže z že malce melanholičnimi meg­lenimi jutri in prehitro svežimi večeri. Ampak v tem mesecu ne smemo zamuditi prekrasnih podob zgodnje­jesenskih vrtov.

Objavljeno
02. september 2016 16.37
Mitja Škrjanec
Mitja Škrjanec
Deveti mesec v letu ponavadi res ni ravno med bolj razgibanimi, kar zadeva delo na vrtu. Veselimo se plodov, za katere smo skrbno garali med poletjem, čakamo na drugo ali celo tretjo pošiljko sadja, ki že kima z dreves. Tudi pleveli so upočasnili svoj ritem, a še vedno so v prednosti pred trato. Občudujemo jesensko cvetje in pričakujemo skorajšnjo eksplozijo barv v drevesnih krošnjah. Še vedno nam diši morje in dopoldnevi v hribih so fantastični v svoji svežini. Če bo v podrasti smrek zadišalo po jurčkih in postavnih dežnikih, bodo zgodnja jutra v znamenju obrednega obuvanja gumijastih škornjev. Kimavec je lep mesec. Svetloba kimavca je izjemna.
Hvalnica okrasnim travam

Kadar govorimo o vrtovih jeseni, prav gotovo (spet) ne moremo mimo trajnic in okrasnih trav. Teks­turam, barvam, podobam cvetov in listov ter dinamiki, ki jo ustvarjajo v zasaditvah, so lahko kos le redke grmovnice in druga drevnina. Trajnice so res super, ampak ne za vsako ceno in povsod. To vedno poudarjam. Kot na vseh področjih oblikovanja je tudi pri načrtovanju zasaditev med drugim treba upoštevati celovit kontekst, predvideno rabo prostora in tudi značaj ureditve. Mimogrede: zad­njič sem v največjem nakupovalnem območju Ljubljane opazil kar nekaj novih »sodobnih« zasaditev okrasnih trav na produ v sklopu zelenih otokov in ločevalnih pasov parkirišč. Nov pristop? Ali spet slaba interpretacija tujih trendov – v tem smo pri nas še prav posebno dobri! Pa se vprašam, ali so mogoče trave zasadili zaradi lažje zimske službe? Ne vem. Zelenih javnih površin pač ne moremo metati v isti koš. Cestno krožišče ni enako zelenim otokom na parkirišču. Zasajenih površin mestnega parka, ki je del urbanega tkiva, ne moremo obravnavati kot malce povečan vrtiček. Trende iz tujine pa je treba gledati z analitičnimi očmi.

Ustvarjamo meglice in tkemo vzorce

Nazaj na vrt. Zasaditi trajnice v vrt za ljubitelje in tudi za marsikaterega strokovnjaka ni tako preprosto, kot mogoče dobimo občutek ob listanju revij in občudovanju slikovnega gradiva na spletu. Doseči želimo harmonično celoto, ki podpira osnovno izhodišče in koncept celovite ureditve vrtnega prostora. Trajnice učinkovito kombiniramo z vedno zelenimi linijskimi potezami, organskimi gmotami ali pa točkovnimi poudarki. Prepletamo jih lahko s cvetočimi ali teksturno zanimivimi grmovnicami. Ploskve trajnic združujemo z vertikalami soliternih dreves, poudarjamo linijske zasaditve drevoredov ali pa ustvarjamo dialog z drevesnimi gručami. Tako ustvarimo tudi možnosti za igro senc, silhuet in svetlobe. Zasaditve pa postanejo dinamične, sezonsko odzivne in strukturno bogate. Nikoli ne smemo pozabiti na pomembnost merila, ki določa uravnoteženost medsebojnih razmerij zasaditev glede na druge ureditve in tudi arhitekturo. Če za zasaditev izberemo trajnice, z njimi ustvarjamo meglice, tkemo vzorce, prižigamo ognjemete barv. Da lahko zaznamo meglice, moramo ustvariti plasti in svetlo-temne kontraste. Da lahko tkemo vzorce, moramo vedeti, kaj lahko prepletamo in kako naj to naredimo, da bo vzorec privlačen. Da lahko občudujemo ognjemet, potrebujemo ozadje …

Albert Camus je tako fino zapisal: »Jesen je druga pomlad, ko vsak list postane cvet.« Ne žalujmo torej za avgustom, preprosto si vzemimo čas za september.