Cilj: čim prej ujeti zimsko sezono

Ko na slovenskih smučiščih skopni (umetni) sneg, beli cirkus zamenja zeleni, in v to vodstva smučišč vlagajo vedno več. Dogajalo se bo še vso jesen, če bo le vreme lepo.

Objavljeno
02. september 2019 10.30
Posodobljeno
02. september 2019 10.36
Idila na Krvavcu spomladi FOTO: Sandi Bertoncelj
Ko na slovenskih smučiščih skopni (umetni) sneg, beli cirkus zamenja zeleni – kolesarski, fun in adrenalinski parki, pohodništvo, učne in pravljične poti ter druge vrste sprostitve za otroke in odrasle, ob vikendih prireditve s kulinariko in zabavnim programom, vsako leto še kakšna novost – in v to vodstva smučišč vlagajo vedno več. Poletna sezona spričo čedalje bolj kopnih zim, hkrati pa želje ljudi po aktivnem preživljanju prostega časa v lepem visokogorju postaja vedno bolj pomembna in po dohodkih počasi dohiteva, na Voglu že celo prehiteva zimsko sezono. Glavna poletna sezona se sicer z začetkom šole izteka, se bo pa na večini smučišč nadaljevala vsaj ob koncih tedna vse do novembra.


Cerkno: raj za kolesarje


V Smučarskem centru Cerkno, kjer so bili zelo zadovoljni že z odlično smučarsko sezono, ki so jo končali z nazivom naj slovensko smučišče v kategoriji velikih smučišč, obiskovalce v toplejših mesecih vabijo v »enega najboljših bike and fun parkov v Sloveniji«, ki je poleg kulinarične ponudbe klasičnih in lokalnih jedi v restavraciji Alpska perla glavni razlog za obisk pri njih, je pojas­nil Darjan Koder iz oddelka trženja. Bike park s sedmimi različno zahtevnimi kolesarskimi potmi skupno ponuja deset kilometrov urejenih poti, v kolesarskem centru si je mogoče sposoditi kolo in vso drugo potrebno opremo, na voljo je tudi servis koles. Tiste, ki si želijo malo manj adrenalinskega dneva, pa bo gotovo pritegnil Fun park Cerkno. »V njem ima vsak obiskovalec možnost lokostrelstva, igranja odbojke, badmintona, malega nogometa, paintballa, hoje po vrvi ali pa se poda po krožnih pohodnih poteh.«

image
V Cerknem ni nikoli dolgčas, saj so na voljo številne prostočasne dejavnosti. Foto arhiv Cerkno Resort


Od lani se je vse do vrha smučišča mogoče pripeljati z avtom, saj je cesta zdaj asfaltirana, na vrh pa pelje tudi »najsodobnejša šestsedežnica v Sloveniji«, kar v SC Cerkno obiskovalcem ponujajo v ugodnih paketih tudi skupaj s kosilom. Obiskovalce prav tako vabijo z enodnevnimi dogodki; lani so, na primer, izvedli košnjo trave s kar 570 kosci in postavili Guinnessov rekord, letos pa so prvo obletnico izkoristili za zabavo z glasbo in pogostitvijo, kar se pred Alpsko perlo poleti pogosto dogaja. Sicer pa v ŠC Cerkno menijo, da bo obisk v poletni sezoni podoben lanskemu, »v povprečju pa ta sezona oziroma delež poletnih gostov – med njimi prevladujejo kolesarji – znaša okoli 20 odstotkov celotnega obiska Smučarskega centra Cerkno.« Bo pa Bike park odprt še v oktobru, po jesenskem urniku, je še dodal Koder.
image
V Bike parku v Cerknem Foto arhiv Cerkno Resort


Krvavec: na Plaži je vedno živahno


Na Krvavcu imajo vsako leto večji obisk tako domačih kot tujih gostov, med njimi so predvsem družine, gorski kolesarji in pohodniki, saj je tu odlično izhodišče za bolj ali manj zahtevne pohodniške ture. Poletna sezona sicer za zdaj predstavlja le 15 odstotkov letnega obiska, vendar si vodstvo pozimi najbolj priljubljenega smučišča s poletnimi aktivnostmi in zabavnimi dogodki na Plaži Krvavec prizadeva v prihodnje privabiti še več ljudi. Sredi maja odprejo bike park, največjega v Sloveniji, saj ponuja kar 30 km odlično urejenih kolesarskih prog, primernih tako za začetnike kot zahtevne kolesarske navdušence, izposojajo tudi kolesa in zaščitno opremo.

image
Otroci se lahko na Krvavcu spustijo po hribu z gorskimi gokarti, mladostniki in odrasli pa s kolesi po številnih kolesarskih poteh. Foto Sandi Bertoncelj


Konec maja so letos sezono prireditev začeli s tradicionalnim pobiranjem kamenja, kar se na koncu seveda sprevrže v druženje ob hrani in glasbi, nato z rekreativnim pohodom s pastirji in kravami, na dan Marijinega vnebovzetja je bil dan odprtih vrat, ko so obiskovalcem pravzaprav predstavili vse, kar ponujajo: od kulinarike pred hotelom Krvavec, najviše ležečim hotelom v Sloveniji, do pohoda po Poti pastirskih škratov ali na Dolgo njivo, ob glasbi in nagradnem žrebanju se lahko obiskovalci zabavajo tudi v njihovem adrenalinskem in bike parku.

image
Po Poti pastirskih škratov na Krvavcu. Foto Mavric Pivk/delo


Prejšnji teden so že štirinajstič okronali kralja in kraljico Krvavca v vzponu, v nedeljo so izvedli tudi Sloenduro Race. Sicer pa lahko družine aktiven dan preživijo tudi v poletnem parku, ki vključuje pustolovski park, plezalno steno, lokostrelstvo, spust z gorskimi gokarti in tubami, trampolin in še mnogo več, najmlajšim pa domišljijo razburka pohod po tematski poti pastirskih škratov.
 

Rogla: nastaja Pot med krošnjami Pohorje


Rogla »že dolgo ni več samo smučarski center, temveč s svojim naravnim okoljem, razvito namestitveno in športno infrastrukturo ter povezavo s termalnim zdraviliščem Terme Zreče ponuja številne možnosti za preživljanje prostega časa v vseh letnih časih in za vse generacije«, so zapisali v podjetju Unitur, d. o. o., upravljavcu športnega centra Rogla, kjer se obeta novost v duhu nadaljevanja razvoja doživljajske ponudbe, ki jo v zadnjih letih uvajajo na Rogli in v Termah Zreče. Od 20. septembra bo namreč mogoče obiskati Pot med krošnjami Pohorje, »uvrščeno med tri finaliste letošnjega poziva Snovalec, ki podpira uresničevanje ustvarjalnih, inventivnih in inovativnih idej s področ­ja turizma«. Prvih 560 metrov poti bo potekalo približno 20 metrov nad tlemi vse do 35 metrov visokega stolpa z notranjo potjo dolžine 440 metrov, na kateri bo obiskovalcem na voljo kar nekaj adrenalinskih in izobraževalnih postaj.

image
Na Poti lesenih kipov na Rogli Foto arhiv Unitur


image
Na Rogli si ljudje polnijo baterije tudi v energijskem parku. Foto arhiv Unitur
»Poleg že obstoječe športne infrastrukture, urejenih in označenih pohodnih in kolesarskih poti ter razvite velnes in kulinarične ponudbe smo v zadnjih letih doživljajsko ponudbo za družine obogatili s prenovljeno Škratovo učno potjo, Pohorsko vasico z didaktičnimi igrali za najmlajše in Jezernikovim vodnim parkom, medtem ko so doživljajsko ponudbo za sprostitev nadgradili Čutna pot Natura in Energetski park Rogla ter pot lesenih kipov, k obisku pa vabi tudi zabavno dogajanje v okviru poletnih prireditev, imenovanih Vesele nedelje.« Povečuje se tudi število prenočitev, ki je že zdaj višje kot lani, med poletnimi gosti pa prevladujejo družine in vrhunski športniki, so zadovoljni v Uniturju, dodali pa so, da gostje pri njih v povprečju ostanejo kar pet dni oziroma štiri noči.

image
Tudi jadralni padalci pridejo na svoj račun. Foto arhiv Golte, d. o. o.


Golte: povezujejo se z dolino


Kakor je povedal direktor Golte, d. o. o., Mitja Terče, na Golteh pozimi še vedno ustvarijo več kot dvakrat toliko prihodkov kot poleti, »dosegamo pa poleti skoraj 50-odstotno rast prihodkov in obiska, tako da bosta čez tri do pet let pri nas poletna in zimska sezona enako pomembni«. Iz leta v leto zato širijo svojo ponudbo in se povezujejo s ponudniki v dolini, kot so Mozirski gaj, Logarska dolina, rafting na Savinji ..., s čimer želijo podaljšati trajanje obiska (zdaj traja v povprečju tri dni), podobno kot na Rogli pa prevladujejo slovenski, hrvaški, nizozemski, avstrijski, madžarski in izraelski gostje. Med dnevnimi gosti so predvsem turisti iz Nemčije, Avstrije in Beneluksa, ki so nastanjeni v kampih, apartmajih in hotelih v dolini, veliko pa je tudi slovenskih in hrvaških obiskovalcev, ki pridejo od doma na enodnevni izlet v Krajinski park Golte.«

image
Pogled, ki navduši – Golte. Foto arhiv Golte, d. o. o.


»Tam očarajo že sama narava, čudoviti razgledi in za deset stopinj nižja temperatura kot v dolini, tudi najdaljša nihalka v Sloveniji je veliko doživetje. S kombinacijo Mozirskega gaja in našega Alpskega vrta s skoraj 200 tipičnimi alpskimi rastlinami pridejo na svoj račun ljubitelji botanike, pohodniki pa na skoraj sto kilometrih dobro označenih pohodnih poti, na katerih je ob pašnih živalih tudi 28 zaščitenih naravnih znamenitosti Krajinskega parka Golte. Prek turističnih kmetij vodi v dolino vse do Rečice, Ljubnega, Velenja, Črne na Koroškem ali Logarske doline tudi 200 kilometrov kolesarske poti, manj kondicijsko pripravljenim lahko posodimo električna kolesa. Potem pa so tu še zipline, naše kraške jame, panoramska sedežnica, koča in jezero na 1500 metrih nadmorske višine in še veliko drugega,« je pestro in očem prijetno ponudbo strnil Terče.

image
Gorska idila, ki jo ponujajo Golte. Foto arhiv Golte, d. o. o.


Kranjska Gora: novost za najmlajše


V Kranjski Gori znaša delež poletne sezone v primerjavi z zimsko približno 10 odstotkov, kar je glede na pestro ponudbo in običajno kar precejšnjo gnečo v toplih mesecih dokaj presenetljivo. Kakor so poudarili v SKI Kranjska Gora, pa trend obiska vsako poletje narašča, s tem da spremljajo le (panoramske) prevoze s štirisedežnico in obiskovalce kolesarskega parka, jasno pa je, da je obiskovalcev še veliko več. Smučišče ponuja poleg poletnega sankališča in kolesarskega parka tudi tematsko obarvano pot na Vitranc, na kateri lahko obiskovalec razišče zgodovino smučišča in kraja, primerna pa je tudi za tiste z manj kondicije.

image
Adrenalinsko gorsko kolesarjenje po strminah Kranjske Gore, mlajši pa se lahko s 'sanmi' spustijo tudi po Besni pehti. Foto Roman Šipić


Otroci lahko v orientacijskem parku poiščejo Vandotove junake, preskusijo svoje spretnosti v Deželi igral, za osvežitev po dogodivščinah pa je poskrbljeno v bifeju Bedančev dom, takoj ob sestopu s štirisedežnice Vitranc. Od tam ljudje pogosto uživajo v razgledu na dolino, v bližini je dežela zviral in igral, za najmlajše pa je od letos na obronku gozda tudi popolnoma nov sklop igral z imenom Skrivnosti gozdnega labirinta, »ki ponuja enkratno doživetje v naravi in nosi izobraževalno noto«, so pojasnili v SKI Kranjska Gora. Kakor velja za druga slovenska smučišča, je tudi Kranjska Gora z okolico odlična izhodiščna točka tako za nezahtevne pohode kot čisto prave planinske ture.
 

Vogel: lesene skulpture v naravni velikosti


image
Kakor v pravljici, za resort Vogel pravijo njegovi upravljavci. Foto arhiv resorta Vogel
Visokogorski resort Vogel je prava poletna uspešnica med slovenskimi smučišči, saj je dobro obiskan vse leto, polet­na sezona pa je že prekosila zimsko, saj predstavlja že kar dobrih 60 odstotkov celoletnega obiska. Glavna motiva za obisk sta menda panoramska vožnja z nihalko, ki razvaja s pogledom na Bohinjsko jezero in Triglavsko pogorje, in brezplačna vožnja s štirisedežnico Orlove glave. »Obiskovalec v pičlih petih minutah premaga tisoč metrov višinske razlike, zato je Vogel tudi zelo priljub­ljeno izhodišče za mnoge pohodniške ture na bližnje vrhove. Na sprehajalnih poteh in razglednih točkah so postav­ljene klopce, kjer gostje počivajo in uživajo v naravi. Vsako leto uredimo Alpski botanični vrt, kolesarski park, otroška igrala in pripeljemo domače živali. Vsako leto pripravimo tudi nekaj novega. Letošnja novost so lesene skulpture živali Triglavskega narodnega parka v naravni velikosti, kar je za goste prava atrakcija,« so pojasnili v vodstvu Ski centra Vogel Bohinj.

image
Za obiskovalce na Voglu vsako leto uredijo alpski botanični vrt, kolesarski park, otroška igrala in pripeljejo domače živali. Foto arhiv resorta Vogel


Organizirajo tudi strokovno vodene izlete po učni poti z ogledom arheoloških najdišč, kar nadgradijo še z značilnimi lokalnimi jedmi, kot so pohodniški štrudelj, hišni ričet, merjaščev golaž ... Za večji obisk med vikendi poskrbijo z dogodki, kot so družinski dnevi s slovenskimi mladimi talenti, s šmornom, jedmi z žara ter astronomskimi in kulinaričnimi večeri. Prejšnji teden je tako minil že tradicionalni večer pod zvezdami s šefoma Urošem Štefelinom in Igorjem Jagodicem, v novi restavraciji Panorama so letos prvič organizirali pravi brazilski večer, ob koncu sezone prejšnjo soboto pa zaplesali z Veselimi Begunjčani. Seveda to ne pomeni, da je dogajanja na Voglu zdaj konec, saj bo nihalka obratovala še vse do 3. novembra, sedežnica pa se sploh ne ustavi, le zeleno se enkrat vmes spremeni v belo ...
 

Pohorje: nadaljnji razvoj gorskega kolesarstva


Na Pohorju, kjer je po številu obiskovalcev in prihodkih trenutno še vedno v ospredju zimska sezona, imajo dolgoročni cilj, da jo do leta 2025 po prihodkih izenačijo s poletno, in rezultati se dejansko postopoma izboljšujejo. Največ zanimanja je bilo letos za Bike park Pohorje, kjer so uredili nekaj novih odsekov prog, odprli pa so ga že 8. marca in do danes prodali več kot 6700 različnih vozovnic, kar je skoraj dvakrat več kot v primerljivem času lani. Poleg kolesarjev je bilo na Pohorju tudi veliko pohodnikov, prav tako so bile zelo dobro obiskane nekatere poletne prireditve, med drugim Športni vikend Maribora, Visit Pohorje BraveRun, Po sončni vzhod na Pohorje, Festival borovnic ...

image
'Umazani' prizor iz bike parka Pohorje. Foto Tadej Regent


Na Mariborskem Pohorju so letos junija dosegli še posebej spodbuden mejnik, saj so na krožni kabinski žičnici Pohorski vzpenjači prvič, odkar jo upravlja podjetje Marprom, prihodki od prodaje vozovnic presegli stroške obratovanja žičnice, kar pomeni, da za opravljanje javnega prevoza s krožno kabinsko žičnico za junij, ko je prepeljala skoraj 25.600 potnikov, ne bo potrebna subvencija Mestne občine Maribor. Od začetka letošnjega aprila do danes so imeli že 81.700 potnikov (lani v tem času 80.000).

To pripisujejo zlasti zgodaj odprtemu in osveženemu kolesarskemu parku, kar dokazuje, »da je bila naša odločitev za vlaganje v raz­voj kolesarske infrastrukture pravilna. Gorsko kolesarstvo je eden od športov, ki so v svetu v največjem porastu, zato je tudi pri nas postalo zelo pomemben segment poletne ponudbe.« Za cilj so si postavili, da kolesarjem ponudijo čim več urejenih prog, in to ne samo znotraj bike parka, temveč tudi drugih legalnih kolesarskih poti med Bellevuejem in Arehom.