Disneyjevi junaki v živo na ledu

Arena Stožice se je spremenila v veliko drsališče, na katerem bodo danes trikrat, jutri pa dvakrat vrhunski drsalci v vlogah junakov Disneyjevih animiranih klasik uprizorili dveurni šov Dotakni se zvezd.
Fotografija: Najbolj znani Disneyjevi junaki, tokrat na ledu. FOTO: Disney On Ice
Odpri galerijo
Najbolj znani Disneyjevi junaki, tokrat na ledu. FOTO: Disney On Ice

Gre za šov, ki kljub ledu menda nikogar ne pusti hladnega. Bogata scenografija in ekstravagantni kostumi, ki se med predstavo spreminjajo, akrobacije in vragolije nastopajočih, svet­lobni učinki in glasba, ob kateri prepeva mlado in staro – vse to ponuja spektakel Dotakni se zvezd, zvezd, kot so Elza in Ana, morska deklica Ariela, Zlatolaska pa lepotica Belle in njena zver, ne manjkajo pa niti stari znanci – miški Miki in Mini, Racman Jaka in kolega Pepe.

V predstavi na ledu Dotakni se zvezd gledalci spremljajo svoje najljubše like iz Disneyjevih zgodb na njihovih pustolovščinah: Gastona, ki vodi množico vaščanov s pravimi baklami, da bi našli in ubili zver, ter začarane zveste služabnike iz zgodbe Lepotica in zver; zabavnega snežaka Olafa, gorjana Krištofa in njegovega zvestega severnega jelena Svena, ki pomagajo, da se sestri Elza in Ana spet najdeta, prizor iz enega najbolj priljubljenih animiranih filmov vseh časov, Ledenega kraljestva; uživajo in pojejo v družbi Sebastiana in Tritonovih hčerk iz Male morske deklice, se družijo z razgrajaškimi gosti Crtljivega račka iz Zlatolaske ...

Tritonove hčerke v predstavi Mala morska deklica FOTO: Disney On Ice
Tritonove hčerke v predstavi Mala morska deklica FOTO: Disney On Ice

Vse zgodbe so polne akcije, glasbe, vznemirljivih trikov. Tako se Elzina obleka spremeni pred očmi gledalcev, ob zamahu njene roke se pojavi ledeni grad, Ariela se visoko nad ledom iz morske deklice spremeni v deklico z dvema nogama, več kot 600 met­rov svile, prepletene med tramove dvorane, so Zlatolaskini dolgi kodri, ki se vijejo v vetru, hkrati pa pripomoček za akrobacij poln pobeg iz stolpa. V točki iz zgodbe Lepotica in zver pa presenetijo tudi kostumi prtičkov in jedilnega pribora, saj so iz tekstila, ki se razpre, ko nastopajoči dvignejo roke ...

Kakor je povedal 27-letni Matthew Young, ki na drsalkah upodab­lja zver (pa tudi morsko zvezdo ob Arieli), »občinstvo vedno prevzame tudi prizor, v katerem se iz zveri spremenim v princa«, čemur njegova Belle, ki jo igra 19-letna Rachael Dobson, vneto prikima. Oba sta iz Kanade, oba nekdanja uspešna tekmovalca v umetnostnem drsanju, od lanskega septembra pa dva od približno štirideset nastopajočih v Disneyjevem šovu.


Nič ni prepuščeno naključju


Rachael Dobson in Matthew Young, glavna junaka v prizoru iz zgodbe Lepotica in zver FOTO: Jože Suhadolnik
Rachael Dobson in Matthew Young, glavna junaka v prizoru iz zgodbe Lepotica in zver FOTO: Jože Suhadolnik
Ekipa Feld Entertainment, ki s šovom zdaj gostuje po Evropi, šteje skoraj sto ljudi, saj so v njej še producenti, scenski delavci, mojstri za ton in svetlobne učinke, tudi varnostniki ... in seveda tisti, ki znajo narediti led celo na prizoriščih, kjer ga drugače ni. Od četrtka ga ima tako tudi Arena Stožice, saj so s sabo pripeljali, kot je pojasnil Matthew, cevi in plošče, ki omogočajo, da voda zmrzne, četudi samo prizorišče nima sistema za zmrzovanje. Z njimi vsakič potuje tudi ogromno ozadje z vsemi mogočimi dodatki in scenskimi elementi, ki ga vsak teden postavljajo in nato razstavljajo člani ekipe.

Zamislil si ga je scenograf Walt Spangler, z elementi, ki stojijo na ledu, pa mu je uspelo ustvariti tridimenzionalno prizorišče, ki likom omogoča, da plezajo nanje ali drsajo pod njimi, z nabrano zaveso, ki se po delih dviga oziroma guba od dna navzgor, pa vsaki zgodbi naredijo pravo ozadje.

Prav nič v šovu torej ni prepuščeno naključju. »Ko tekmuješ, se osredotočaš na to, da bo izvedba res brezhibna in boš dobil čim višjo oceno, v predstavi pa si prizadevaš predvsem za to, da je občinstvo čim bolj zadovoljno, da uživa. In seveda imamo mentorje, ki nas učijo prvin nastopanja, poleg tega lahko kolege, ki že dlje nastopajo in imajo več izkušenj, kadarkoli karkoli vprašaš.«

Rachael nadaljuje: »Prav vsak teden poskušava še izboljšati svoj nastop, kar pomeni veliko vaje in treninga. Ravno igra in interakcija z občinstvom sta tisti dve stvari, ki ju v tekmovalnem drsanju ni, in vsi v ekipi se trudimo, da bi bili v tem čim boljši.« Glede na to, da so vsi nekdanji drsalci, so naporov vajeni, a ker veliko akrobacij izvajajo v zraku, dvignjeni nad ledno ploskev, mora biti njihova telesna pripravljenost na res visoki ravni, zlasti ker imajo v enem dnevu tudi po tri nastope (kot danes v Stožicah).

Ledeno kraljestvo dobesedno na ledu. FOTO: Disney On Ice
Ledeno kraljestvo dobesedno na ledu. FOTO: Disney On Ice

A kakor pravi Rachael, ki je na drsalke stopila pri svojih treh letih (Matthew že pri dveh), je ves trud poplačan: »Neverjetno je, ko nastopaš v tisti lepi scenografiji, z vsemi lučkami, glasbo, okoli tebe pa navdušeni otroci, ki prepevajo ob pesmih iz znanih risank. Težko si predstavljam lepši občutek.«
 

Dve zelo intenzivni uri


Zlatolaska in Flynn v Disneyjevi zgodbi na ledu Dotakni se zvezd FOTO: Disney On Ice
Zlatolaska in Flynn v Disneyjevi zgodbi na ledu Dotakni se zvezd FOTO: Disney On Ice
Šov se začne z energičnim nastopom Disneyjevih zvezd ob živahni glasbi, potem pa se druga za drugo prepletajo zgodbe oz. deli zgodb, ki smo jih doslej spremljali večinoma v knjigah ali risankah. »S tem, ko smo drobce iz klasičnih Disneyjevih zgodb prepletli na primer z Ledenim kraljestvom ter dodali komične vložke in glasbo, smo razvili edinstven način, kako na novo povedati vsako od teh pravljic,« je povedala producentka Juliette Feld.

»Z izbiro ikonskih prizorov pa smo hoteli ujeti predvsem trenutke in posebnosti, ki najbolj določajo priljubljene like, nakar smo jih skrbno predelali v akrobatske nastope, ki zares jemljejo dih,« je dodala še režiserka Patty Vincent. Energična koreografija zlasti najmlajše dvigne na noge, da plešejo, pojejo in navijajo za svoje junake, osvetljava, ki v predstavi prav tako igra pomembno vlogo, pa s svojimi barvami in učinki pritegne, odpelje v pravljične svetove in vseskozi usmerja pozornost občinstva. Sveti se tudi ob koncu intenzivnih dveh ur, ko se Disneyjeve zvezde s svetlečimi paličicami še enkrat pojavijo in družno poslovijo od gledalcev.

»Nastop je vedno boljši, če je dvorana polna. Ko slišiš navdušeno občinstvo, je vedno poseben občutek, da ti moč in krila,« je Matthew posredno izrazil željo po čim večjem obisku Stožic. V Ljubljano so sicer prispeli v ponedeljek, šele včeraj, ko so dvorano spremenili v drsališče, pa opravili tudi prvo vajo. »Prej smo uživali v spoznavanju mesta, bili smo tudi na Bledu, zelo lepo je pri vas, podobno kot v mojem domačem kraju – veliko gora in dreves ... Tako je sicer organizirana celotna naša turneja, na kateri smo že od oktobra: čez vikend nastopamo, nato odpotujemo v drugo državo, potem imamo dva ali tri dni za počitek, sproščanje in turistične oglede. Potovati je brez dvoma super, se bo pa po vseh teh mesecih vseeno lepo vrniti domov.« To bo čez tri tedne – iz Slovenije gredo navduševat še na Madžarsko in v Romunijo.

Komentarji: