Dobrojedci so si rezervirali več miz

Od prihodnjega petka bo kar 105 gostinskih ponudnikov z vseh koncev Slovenije deset dni goste razvajalo z najboljšim, kar prihaja iz njihove kuhinje, in to po dostopnih cenah.

Objavljeno
24. marec 2019 09.30
Posodobljeno
24. marec 2019 09.30
Teden restavracij ponuja visoko kulinariko po sprejemljivih cenah. FOTO: Jure Eržen
Od prihodnjega petka bo kar 105 gostinskih ponudnikov z vseh koncev Slovenije deset dni goste razvajalo z najboljšim, kar prihaja iz njihove kuhinje, in to po dostopnih cenah. Začenja se namreč spomladanski Teden restavracij, pri katerem bo tokrat poudarek na vinski spremljavi, kar pomeni, da v ospredju ne bo le vrhunska kulinarika, ampak tudi ponudba vrhunskih vin, ki se najbolje prilegajo k ponujeni hrani. Bo pa treba pohiteti z rezervacijo mize v izbrani restavraciji ali gostilni; ponekod so najbolj zaželeni termini že zasedeni.

image
Pred vrati je dobrojedski festival, ko si lahko skorajda vsakdo privošči visoko kulinariko. FOTO: Mavric Pivk
Spomladanski Teden restavracij je v nizkem štartu: medtem ko sta lani sodelovala rekordna 102 ponudnika dobre hrane po vsej Sloveniji, jih bo letos med 29. marcem in 7. aprilom skupno že 105. »Vsako leto je nekaj novih, kar nas lahko samo veseli, saj to pomeni, da slovenska vrhunska gastronomija napreduje, kar zagotovo spodbuja tudi Teden restavracij,« je prepričan Uroš Mencinger, selektor in idejni oče te akcije.

Vanjo se namreč lahko vključijo samo povabljeni gostinci, pri čemer je temelj ocena njihove ponudbe na Mencingerjevi spletni strani Šola okusov. »Bistvena je dobra hrana, kakovost ponudbe, kar pomeni, da se morajo sodelujoči precej potruditi, da so v naboru, še zlasti pa tisti, ki si šele prizadevajo za povabilo.«

Poleg tega, kakor je poudaril, se v TR restavracije soočijo s svojo realnostjo: številni obiskovalci primerjajo njihovo ponudbo, pristop, postrežbo, posebnosti ..., zato se gostinci še bolj potrudijo, kar, ne nazadnje, ravno tako dviguje kakovost slovenske kulinarike.
 

Povsod po Sloveniji


Akcija je od leta 2012, ko jo je Mencinger prvič zagnal v Mariboru, ki je bil takrat evropska prestolnica kulture, dobro zaživela, saj število obiskovalcev vztrajno narašča, ima pa jesensko in spomladansko različico; jesenska je običajno obiskana nekoliko bolje kot spomladanska, a po trenutnih ocenah naj bi v tednu, ki traja deset dni, po slovenskih restavracijah in gostilnah uživalo približno 40 tisoč dobrojedcev.

Med gosti, kakor je povedal Mencinger, so tisti, ki si želijo okusiti vrhunsko, pa si tega ne morejo privoščiti (pogosto), precej pa je tudi takšnih, ki v teh dneh rezervirajo mizo v več restavracijah, »in tako več dni uživajo v hrani na različnih koncih Slovenije«, je z zanimivostjo postregel Mencinger. Seveda je še vedno največji obisk v Ljubljani in okolici, »tudi zaradi večje kupne moči in kulinarične razgledanosti«, vendar kakor ugotavlja, letos v prvih dneh vseeno ni bilo takšnega navala na najbolj zaželene kulinarične ponudnike (na primer JB in Strelec), »tako da je tudi pri njih še mogoče dobiti mizo v kakem manj obleganem terminu«.

Še bolj podrobno
Nabor vseh restavracij in gostiln, ki sodelujejo v Tednu restavracij, s podrobnimi opisi, ocenami in drugimi zanimivostmi, je na spletni strani
www.tedenrestavracij.si. Tam lahko uredite tudi rezervacijo.


Uglašeno z vinomLani smo uvedli pozdrav iz kuhinje in z veseljem ugotavljam, da so ga dobro sprejeli tako gostje, ki to pričakujejo, kot gostinci.

Uroš Mencinger

Poudarek letošnjega TR je vinska spremljava. »S temi poudarki uvajamo nekaj, kar naj bi v prihodnje postalo standard kakovosti v restavracijah, in torej ne gre le za muho enodnevnico oz. kaprico Tedna restavracij. Lani smo tako uvedli pozdrav iz kuhinje, ki je zelo na mestu, če ima meni vsaj tri hode, in z veseljem ugotavljam, da so ga dobro sprejeli tako gosti, ki to pričakujejo, kot gostinci. S tokratno vinsko spremljavo pa želim spodbuditi, da bi se vinsko svetovanje dvignilo na višjo raven, saj po mojem zaostaja za stopnjo razvitosti slovenske vrhunske kulinarike.

image
Na letošnjem Tednu restavracij bo v ospredju vino – svetovanje in postrežba. FOTO: Jure Eržen


Želim, da tako ne bi šlo le za neki seznam vin, ki so na voljo in jih nekdo mimogrede priporoči, ampak da bi pospešili razvoj te kulture, ki ima pri nas dobre temelje, saj smo vinska dežela s številnimi vrhunskimi vinarji, morali pa bi gostinski kader bolj podučiti in usposobiti za bolj poglobljeno svetovanje gostom in tudi samo postrežbo. Zdaj je pobuda tu, tako da se bodo gostinci tokrat temu bolj posvetili kot sicer, in upam, da bo kmalu postalo standard na področju visoke kulinarike.«


Ta je med akcijo dosegljiva po precej bolj dostopnih cenah kot sicer, čeprav se cena menija vsako leto podraži za evro in tokrat znaša 19 evrov na osebo. »Podražitve seveda niso zaželene, vendar se cene hrane vseskozi dvigajo, še vedno pa je cena menija, ki ponuja novo kulinarično doživetje, zelo dostopna. Poleg tega je ponudba iz leta v leto čedalje bolj pestra, saj vsakič od gostincev zahtevamo še nekaj več,« je sklenil Uroš Mencinger.