Druženje za rast v duhovnosti

Mladi radi prihajajo v Stično, ker se odkrito pogovarjajo o Bogu in skupaj rastejo v duhovnosti.

Objavljeno
29. september 2019 13.00
Posodobljeno
29. september 2019 13.00
Tudi usmiljene sestre so rade prisluhnile rockovskim izvedbam pobožnih pesmi. Foto Bojan Rajšek
Pogreznjeni v tisočletno tišino duhovnega življenja so se stiški menihi prebudili v nenavaden živžav, ki ni običajen. Na odru pod baziliko Žalostne matere božje je Stična bend z animatorji po rockovsko nažigal uglasbene verske pesmi, prijetne za uho. Mladi so se veselili življenja in obenem iskali pot do Boga.


Nihče ni bil ravnodušen


To je Stična mladih, ki tradicionalno zaživi vsako tretjo soboto v septembru. Pod sloganom »Tukaj sem, zgodi se« je prireditev, na kateri se je zbralo več kakor 5000 mladih katoličanov, organizirala Katoliška mladina. Na ta dan je mladina zamenjala vsakdanje skrbi za zabavo brez alkohola in drugih opojnih substanc. Še pred nekaj desetletji si je bilo zaradi strogosti cerkvene hierarhije nemogoče zamisliti bučno zabavo ob samostanu in cerkvi, toda veselemu rajanju mladih so se pridružili tudi duhovniki, menihi in redovnice. Niti mariborski nadškof Alojzij Cvikl ob pogledu na množico mladih ni bil videti ravnodušen in se je povsem prepustil cerkvenim pesmim, prirejenim v sodoben in za mladež sprejemljiv zabaven ritem.

image
Tudi usmiljene sestre so rade prisluhnile rockovskim izvedbam pobožnih pesmi. Foto Bojan Rajšek


Letos so imeli udeleženci na izbiro 21 različnih delavnic, med katerimi je bila tudi tista o spolnosti, na kateri so spregovorili o telesnem stiku deklet in fantov, pornografiji, sekstingu in iskali odgovore na večno vprašanje mladih: kako to vpliva name?


To je kraj, kamor hodijo vsi, ki jih poznam.

Martina PoklukarZbranim je sveto mašo daroval nadškof Cvikl in mladi verniki so z zanimanjem prisluhnili njegovi pridigi o dečku Samuelu, ki ga je mati darovala Bogu, o tem, da Jezus nikoli ne spi, in med drugim o veri v božjega sina, ki vsakogar vabi, da gre z njim na pot in da vztraja z njim.


Dogodek, kot ga v Sloveniji ni


Prav tu, na območju starodavnega cistercijanskega samostana, se je zbralo na tisoče mladih, željnih slediti dobrim delom Jezusa Kristusa, ki številnim generacijam že dobri dve tisočletji kaže pot do njegovega očeta. In čeprav se zdi, da je ta pot nepremagljiva, s trnjem posuta, je končni cilj za vsakega vernika pri Bogu, ki je brezmejno dober in pravičen. Prav tega se zaveda tudi Martina Poklukar iz Naklega, ki se je veselila sobotnega življenja v Stični, kamor hodi vse od leta 2013. »To je kraj, kamor hodijo vsi, ki jih poznam.

5000
mladih katoličanov se je zbralo na Stični mladih.
21
različnih delavnic je bilo na voljo udeležencem.


Skupaj smo na oratoriju in drugih duhovnih vajah, pogovarjamo se o Bogu in skupaj rastemo v duhovnosti,« je povedala Poklukarjeva, ki si želi, da bi še naprej živela po navodilih Jezusa Kristusa in njen končni cilj je, kakor je povedala, nebeško kraljestvo. Ker smo začutili njen duhovni potencial, smo jo vprašali, ali morda razmišlja, da bi vstopila med redovnice, vendar je mlada sogovornica odgovorila, da ne, ker bi si nekoč rada ustvarila družino.

image
Lenart Poljanšek iz Žirov Foto Bojan Rajšek


Tudi Lenart Poljanšek iz Žirov je povedal, da je veren ter da mu Jezus Kristus pomeni druženje z ljudmi, ki mislijo podobno in jih družijo podobna moralna načela. »Ko se mladi ljudje pod cerkvijo Žalostne matere božje veselimo brez opojnih substanc, je to dogodek, ki ga v Sloveniji ni,« je prepričan 23-letni Poljanšek, sicer vodja tehnične ekipe, ki je skrbela, da je vse potekalo brezhibno.

image
Zabava mladih vernikov v Stični. Foto Bojan Rajšek


O tem se je zagotovo prepričal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je prišel pozdravit mlade vernike in izrazil navdušenje nad imenitnim vzdušjem. »Zdaj, ko vas gledam, zaupam v našo prihodnost,« so bile med drugim predsednikove besede.


Klic Boga je bil močnejši od srca


Zdenka Prevolšek, mlada redovnica, že deveto leto živi v skupnosti Marijinih sester v Mariboru. Vsako leto prihaja z mladimi v ta del Dolenjske, kjer se naleze njihovega veselja, vere in zaupanja ter razigranosti. »V Stični živim zdaj, ta trenutek in z Bogom. Tu sem tudi zato, da se Jezusu priporočim, naj nam vsem skupaj pomaga v letu, ki je pred nami,« je povedala sestra Zdenka za uvod pogovora. Redovnica, ki ne sliši na naziv gospa, izhaja iz kmečke družine. Povedala je, da je bila že v času osnovne šole povezana z Marijinimi sestrami na duhovnih vajah, pozneje pa je pri duhovnih vajah pomagala mlajšim vernikom v domači župniji.


Privlačile so me vse stvari, ki so bile povezane z Bogom in Cerkvijo. Po končani srednji šoli pa sem zaslišala klic in začutila močno željo, da tudi sama postanem sestra.

Redovnica Zdenka Prevolšek»Privlačile so me vse stvari, ki so bile povezane z Bogom in Cerkvijo. Po končani srednji šoli pa sem zaslišala klic in začutila močno željo, da tudi sama postanem sestra. Misel na to sem sprva zavračala. Zavedala sem se, da imam slabosti in grehe, saj sem bila prepričana, da so sestre povsem brez napak. V molitvi in pogovoru se je izkristaliziralo, da sem potem tudi sama postala redovnica,« je razkrila sestra Zdenka. Na vprašanje, ali je bila morda razočarana v življenju, da se je odločila za delo, ki ga opravlja, je odgovorila: »Želela sem si družino in tudi fanta sem imela, s katerim pa nisem bila razočarana. Le klicu Boga se nisem mogla upreti, zato sva se s prijateljem razšla.«