Družinsko po poteh Cankarja

Letošnjemu Cankarjevemu letu se pridružuje tudi Nedelo, saj bo dvema družinama omogočilo brezplačen izlet po poteh Cankarja na Vrhniki. Vabljeni k sodelovanju!

Objavljeno
22. september 2018 09.30
Posodobljeno
22. september 2018 10.35
V Cankarjevi spominski hiši. FOTO Mavric Pivk
J. Z. G.
J. Z. G.
Letošnjemu Cankarjevemu letu – ko se stoletnice smrti Ivana Cankarja, s tem pa njegovega življenja in ustvarjanja spominjamo s številnimi kulturnimi dogodki – se pridružuje tudi Nedelo, saj bo dvema družinama omogočilo brezplačen izlet po poteh Cankarja na Vrhniki, na katerem bosta na vznemirljiv in privlačen način izvedeli zanimive podrobnosti iz pisateljevega življenja, pokusili pa tudi nekaj vrhniških dobrot.

Cankarjevo leto se je začelo že lanskega decembra, in že če pogledamo samo na njegovo rodno Vrhniko, se je in se do konca leta še bo zgodilo krepko čez sto kulturnih prireditev – od tematskih razstav, branja Cankarjevih tekstov, pohodov, koncertov, pravljičnih uric, delavnic, okroglih miz, gledaliških in lutkovnih predstav, zborovskih nastopov, Cankarja v stripu in knjigi, postavljanja spominskih tabel … Del tega bosta imeli priložnosti videti tudi družini, izžrebani izmed tistih, ki bodo svojo prijavo poslale bodisi po pošti bodisi prek spleta, saj ju bomo v nedeljo, 14. oktobra, povabili na brezplačen izlet po Cankarjevih poteh na Vrhniki.

Začelo se bo dopoldne v Cankarjevi spominski hiši ob vznožju znamenitega vrhniškega Klanca, kjer seveda ne bo manjkala skodelica sveže skuhane kave, v naslednje pol ure pa si bodo nagrajenci ogledali predmete s Klanca in okolice, ki nakazujejo, kako so Cankarjevi in ljudje njihovega stanu živeli konec 19. stoletja. Predmetov, ki so bili v lasti njegovih bližnjih ali pisatelja samega, namreč ni, saj je družina ostala brez vsega v požaru, ko je imel Ivan komaj tri leta. Tudi brez hiše, saj so sedanjo na istem mestu pozneje zgradili novi lastniki.


Od enajste šole do Močilnika


image
Znameniti vrhniški štruklji. FOTO Dokumentacija Dela
Potem bo sledil pohod po poti Cankarjeve mladosti, ki s sedemnajstimi obeležji z odlomki iz pisateljevih del pripoveduje zgodbo njegovega življenja. Med drugim vodi do »enajste šole pod mostom« in cerkve sv. Trojice, ki ju Cankar več kot tridesetkrat omenja v svojih delih. Pot se konča v Močilniku, kamor bosta družini prispeli okoli 14. ure; v tej zatrepni dolini se v Malo Ljubljanico stekajo izviri Velikega in Malega Močilnika. Pod visokimi prepadnimi stenami, imenovanimi tudi Hudičeve skale, vre na dan Veliki Močilnik in po legendi se je tu končala plovba grških junakov, Jazona in Argonavtov po Ljubljanici. To lepo naravno znamenitost si bosta družini ogledali po kosilu, ki bo opoldne na Planini nad Vrhniko; postregli jim bodo s toplo enolončnico, znamenitimi štruklji in – s skodelico kave.

Za konec jim bo vrata odprla še vrhniška pivovarna Humanfish, kjer varijo odlična craft piva, o čemer se bodo – če se še niso – med degustacijo prepričali tudi odrasli predstavniki družin, vse skupaj pa bo tamkajšnja ekipa popeljala med rezervoarje, v katerih zorijo različne vrste piv, in jim pokazali, kako pivo pravzaprav nastane.

image
Tukaj je bil Ivan Cankar doma. FOTO Mavric Pivk/delo


Vsekakor družinsko doživetje, na katerem ne bo nikomur dolgčas, pa tudi Ivan Cankar bo postal bolj priljuden znanec in ne več le tisti suhljati brkač strogega pogleda na zadnji ali hrbtni strani knjige.

Tudi prek spleta
V nagradni igri lahko sodelujete tudi prek spleta. Na spletni strani promo.delo.si/cankar napišite zahtevane podatke, po kliku ali dveh pa potem samo še počakate na dan žrebanja, ki bo 2. oktobra 2018. Do takrat torej sprejemamo vaše prijave, imena nagrajencev pa bomo objavili v Nedelu, 6. oktobra. Dvema družinama (dva odrasla, dva otroka) bomo podarili brezplačen izlet, še 30 izžrebanih pa bo dobilo priponke s Cankarjevo podobo.