Držite se svojega tempa

Vse me boli, vrat, ramena, križ, kolena in karpalni kanal. Občutek imam, da me telo ne uboga več, in to pri 55 letih. Kje in kako naj začnem, sprašuje zaskrbljena bralka.

Objavljeno
12. december 2018 09.00
Posodobljeno
12. december 2018 09.00
FOTO: Shutterstock
Anže Sirc
Anže Sirc
Pozdravljeni. Imam težavo: vse me boli, vrat, ramena, križ, kolena in karpalni kanal. Rada bi bila v pomoč pri delu na kmetiji, vendar se mi bolečine pri stop­njevanju tempa močno povečajo. Kadar delam v svojem ritmu, mi je bolje. Izogniti se moram težjim bremenom, potrebujem več počitka in tako sem šibki člen delovnega procesa, zato težko sledim drugim. Naslednji dan pa se komaj sestavim. Težave imam tudi pri delu z računalnikom, ki je moj vir preživetja. Občutek imam, da me telo ne uboga več, in to pri 55 letih. Kje in kako naj začnem, ker me skrbi, kako bo v prihodnosti. Hvala za nasvet. Cilka

Kot je razvidno iz vašega pisma, se zavedate svojih težav in imate željo po spremembi. S tovrstno problematiko sem se pogosto srečeval, ko sem fizioterapijo izvajal v ambulanti na polikliniki. Tja je prihajalo veliko pacientov s kroničnimi bolečinami v ledveni in vratni hrbtenici. Že na prvi obravnavi pa se je pogosto izkazalo, da imajo težave tudi z drugimi sklepi. Bile so prodajalke, čistilke, gradbeni delavci, kmetje, mehaniki in drugi, zaposleni v bolj ali manj fizično zahtevnih poklicih. Ne bom pozabil gospe, ki so jo napotili na fizioterapijo zaradi težav v vratnem in ramenskem delu.


Nikar se ne primerjajte in ne tekmujte z drugimi delavci. Vsak od nas ima svojo zgodbo.
Pri uvodnem pregledu sem ugotovil, da ima težave tudi z ledveno hrbtenico in koleni. Njeno delo je bilo vezano predvsem na stroj za čiščenje tal, ki ga je morala usmerjati z rokami. Ko mi je pokazala in opisala, kako dela s strojem, sem hitro ugotovil, da ima popolnoma napačno tehniko. Že na prvi terapiji sva spremenila držo telesa pri potiskanju stroja in sprostila kot kamen trde vratne mišice.

Ko je prišla na naslednjo terapijo, ni mogla prehvaliti spremembe. Bolečina se je zmanjšala za več kot polovico, delo pa opravi z veliko manjšim naporom. Sodelavci so jo spraševali, kaj se dogaja, da stroj potiska na drugačen način. Odgovarjala jim je, da je to »fizioterapevska« tehnika čiščenja. S tako razbremenitvijo telesa se je hitreje pokazal tudi učinek drugih terapevtskih tehnik. Poudarek je bil na manualni fizioterapiji, s katero se je mišicam izboljšala funkcija. Končni rezultat je bil res odličen.

Vsak od nas ima svoje omejitve. Dobro je, če jih poznamo, drugače hitro pride do preobremenitve, tako fizične kot psihične. Sam se ukvarjam predvsem s fizično ravnjo, ki pa je tesno povezana s psiho. Priporočal bi vam, da se dela lotevate glede na svoje sposobnosti. Bolje se je trikrat sprehoditi s primernim bremenom kot se dvakrat mučiti in zraven tvegati poškodbo. Nikar se ne primerjajte in ne tekmujte z drugimi delavci, četudi so starejši. Vsak od nas ima svojo zgodbo. Mislim, da sta smiselna analiza dela in premislek, kako bi neko delo opravili na najbolj preprost način. Pozoren je treba biti na držo, izbrati najustreznejše pripomočke in prilagoditi tehniko izvedbe. Za delo je treba biti tudi dovolj močan in vzdržljiv. Prepričan sem, da vam bo za to usposobljen fizioterapevt znal primerno svetovati.

Po elektronski pošti

Vaša vprašanja za Nedelove svetovalce pričakujemo na naslovu Nedelo, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, s pripisom Za svetovalnico, ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Napišite še, kateremu svetovalcu je namenjeno vaše vprašanje. Svetujejo Tjaša Kočevar Dakić (parents life coach, CIMI) in Mojca Stonič (specialistka za osebni in čustveni razvoj, psihoterapevtka), Šola za vzgojo starševIzidor Gašperlin, partnerski in družinski terapevt; Dunja Gačnik, inštruktorica stott pilatesa® in osebna trenerka; Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt.


Glede na vaše aktivnosti, poklic in leta bi lahko pričakovali tudi določene degenerativne spremembe, kot so poškodbe medvretenčnih ploščic v ledvenem delu, utesnitve živcev v vratni hrbtenici. Ker opisujete težave s koleni, bi bila mogoča tudi obraba sklepnega hrustanca ali poškodba meniskusa. Vse našteto se da s fizioterapijo odpraviti ali vsaj omiliti, če ni poškodba že preveč napredovala in bi se bilo treba obrniti na zdravnika.

Svetujem vam, da se vsakega dela lotite zavestno in ga opravite v okviru svojih zmožnosti. Bodite pozorni na držo pri sedenju pred računalnikom, potrebujete tudi redno in kakovostno vadbo za krepitev in raztezanje mišic. Glede na opis vaših občutkov bi vam priporočal tudi počitek. Vzemite si več časa zase, za sprostitev. Če imate možnost, se povežite s fizioterapevtom, ki vam bo svetoval in po potrebi s svojimi tehnikami obravnaval vaše telo. Tudi psihologi imajo zelo uporabno znanje. Želim vam vse dobro.

***
Anže Sirc je diplomirani fizioterapevt.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.