Hoja po robu

Večni vrtovi: Kjer se konča trata in začne tlak

Objavljeno
15. maj 2015 16.51
Mitja Škrjanec, krajinski arhitekt
Mitja Škrjanec, krajinski arhitekt
Ste se že kdaj vprašali, koliko robov vas spremlja v vsakdanjem življenju? Pri vsakem gibu, pogledu in na vsakem koraku je kakšen rob. Zalikan na hlačah, furniran na mizi, biotsko pester pri gozdu, spreminjajoč se na plaži ali pa tisti, ob katerega se vsak dan znova spotaknemo – mogoče celo na domačem dvorišču.

Robovi, zaključki in obrobe so ena pomembnejši pojavnih oblik v našem vsakodnevnem življenju. Tudi v našem prelepem slovenskem jeziku smo s časom izoblikovali prefinjene besedne zveze: življenje mu je obrusilo robove, mera potrpljenja je polna do roba ali živeti na robu zgodovinskega dogajanja.

Rob so jezikoslovci opredelili kot »skrajni zunanji del česa« in tudi tisto, »kar nastane na zunanji strani ob stiku dveh ploskev«. Za Slovence je najbrž najpomembnejši rob v življenju rob parcele. Saj se razumemo – tam pri sosedu, kjer se vse prevečkrat postavljamo komu po robu. Pri načrtovanju vrtov pa se vedno znova zastavlja vprašanje, kako zaključiti tlakovanje, kako obrobiti peščeno pot in kako poenostaviti košenje trate ob robovih.

Na vrtu so robovi in obrobe meja med eno in drugo uporabo, teksturo, obliko ali gradivom. Z robovi prostor strukturiramo, stopnjujemo, poudarjamo prehode ali pa tudi umirjamo razlike med površinami. Robovi so v odprtem prostoru zelo pomembni. V ustaljeni praksi pretežno gradbenega, če hočete, tudi bolj v smeri »cestarskega« oblikovanja tlakovanih površin ob slovenskih domovih so robovi ponavadi tudi višinsko poudarjeni. Zato tudi nemalokrat moteči predvsem pri vsakodnevnem gibanju. Se vam res zdi potrebno, da je dvorišče na ravni parceli zamejeno s visokim cestnim robnikom? Navaden vrtni betonski robnik je lahko prav lep, če je poglobljen. To pomeni, da so na primer drenaža iz prodca ob vaši novi fasadi, vmesni robnik in vrtna trata vsi na enakem nivoju. Ne samo da bosta vaša hiša in vrt veliko privlačnejša, tudi tedenska košnja trate bo preprosta. Načinov elegantnega robljenja zunanjih površin je vedno več in z današnjim zapisom jih predstavljam le nekaj.

Za konec samo še en zapis ob rob minulemu tednu – ste se že sprehodili po prenovljeni Slovenski cesti v prestolnici po 16.000 kvadratnih metrih tlakovcev in v senci novega drevoreda s 63 malimi jeseni? Lepo je, da imamo vedno več površin po merilu pešca. Seveda pa bo čas pokazal, kako uspešno so zasnovani predvsem robovi nove ureditve za urbano sobivanje pešcev, čakajočih na mestni avtobus, gostincev, taksijev, dostavljavcev in drugih uporabnikov. Podoba mesta je namreč v očeh voznika drugačna kot v očeh pešca. Prvemu je pomembnejši element pot, drugemu rob.