Ko pade v ritem korakov, pridejo ideje

Kako preživlja vikende

Objavljeno
30. junij 2019 09.00
Posodobljeno
30. junij 2019 09.50
Otok La Digue, Sejšeli. FOTO: Osebni Arhiv D. U.
Nekdanjemu aktivnemu športniku in atletskemu prvaku, ki zdaj prekipeva od energije v medijskih vodah, idej za preživ­ljanje vikenda nikoli ne zmanjka; če ima, še vedno dejaven tudi kot maneken, za takšen oddih seveda kaj časa. Na TV Slovenija, kjer se je prvič pojavil pred enajstimi leti, je David Urankar pravkar končal snemanje oddaje Dobro jutro. Do konca so pripeljali tudi peto sezono Avtomobilnosti, a zdaj se že pripravlja na snemanje letošnje Poletne scene. Ob tem je, kakor se za današnji čas spodobi, aktiven tudi na družbenih omrežjih, še zlasti instagramu. Odkar je oče, pri potovanjih in izletih prisega na pravilo, da manj ko kompliciraš, bolje je.


Ste v svobodnem poklicu; ali to pomeni, da pogosto delate tudi za vikend?


V novodobnem tempu s pametnimi napravami in instantno dosegljivostjo tako ali tako vsi delamo ves čas ... ali kakor se rad pošalim, nikoli čisto zares.
 

Kako poteka vaš konec tedna; s kom ga najraje preživljate oziroma kaj vas najbolj sprošča?


Poleti sem najraje na morju, z Ajdo in Liamom, pozimi pa na smučišču. Če se kdaj ne izide, vsakič znova ugotavljam, kako mi »sede« ležati na domačem kavču in igrati spomin ali enko! Imamo srečo, da lahko večino poletnih vikendov preživimo v družinski hišici v Istri. Včasih je že en konec tedna dovolj, da razbije vsakdanji delovni ritem. Zima je sicer še daleč, v tem vročinskem valu se zdi povsem nerealna, a je ravno zadnjič Liam vprašal, kdaj gremo spet smučat. Zaljub­ljeni smo v salzburško regijo, predvsem tam okrog Wagraina, kjer je res dobro poskrbljeno za otroke in družine. Tudi za kakšen kolesarski poletni oddih je to super lokacija, predvsem pa ni predaleč!

Namigi Davida Urankarja

Film: Trilogija Boter ali italijanski film Popolni tujci (Perfetti sconosciuti) – prijatelji na večerji dajo telefone na mizo in so vsi klici, sporočila in podobno vidni vsem. Slaba ideja za zveze in prijateljstva, dobra za film!

Dokumentarec: film Bena Asamoaha: Sakawa, o spletnih prevarah in kako je v Gani to nekaj običajnega, kar vsak počne »za zraven«.

TV-serija: Most (Bron), skandinavska krimiserija. Z Ajdo sva ljubitelja skandinavskih krimičev, in ko pogledate tega, me vprašajte za naslednjega, seznam je dolg!

Knjiga: Goran Vojnović: Figa. Zato, ker mi je tako blizu, lokacijsko in osebno.


Ste si kdaj želeli, da bi bil konec tedna daljši, denimo tri ali celo štiri dni?


Kaj takšnega bi takoj podpisal. V bistvu bi bilo idealno, če bi bil lahko čez poletje ves čas na morju in pozimi na smučišču in bi delal kar s kavča. Čeprav, po pravici povedano, bi se verjetno tudi tega naveličal. V mojem urniku je sicer ponavadi tako, da so tedni, ko se vse natrpa in vikendov skorajda nimam, potem pa spet pride kakšno obdobje, ko sem skoraj ves teden prost. V začetku mi je bil takšen spremenljiv urnik malo stresen, zdaj pa zelo cenim njegove prednosti.


Konce tedna vnaprej načrtujete ali ste bolj nagnjeni k trenutnemu navdihu?


Odvisno; večinoma je res bolj spontano, se pa zgodi, da do zadnje podrobnosti načrtujemo vikende, ki se lahko v kombinaciji z dopustom in dela prostimi dnevi podaljšajo že skoraj na teden. Takrat je načrtovanja več kot tudi priložnosti za kakšno manj vsakdanjo destinacijo. Ajda je mojstrica izrabe kar se da malo dopusta za največjo mogočo bero počitnic, in če potrebujete pomoč ali navodila, ji kar pišite (smeh).

image
Na Trgu sv. Marka v Benetkah. FOTO: Osebni Arhiv D. U.


Radi potujete? Katero potovanje vam je ostalo v najlepšem spominu?


Zelo rad in z vsakega potovanja se najdejo lepi spomini. Zelo dobro se spomnim, kako smo šli prvič za nekaj dni vsi trije na Dunaj, kjer sem snemal reklamo. Liam je imel takrat malo manj kot dva meseca; ali pa prvega daljšega družinskega potovanja na Sejšele; in vikend pobegov v Rim, Berlin in Valencio. Se mi zdi, da potovanja dajejo človeku širino. Ko smo potovali naokrog z atletsko reprezentanco, ekipo v bobu in s snemalci za oddajo, se tega še nisem tako zavedal. Zdaj, ko sem oče, mi je bolj jasno. Mogoče še en nasvet, ki sem ga dobil in ga z veseljem delim naprej, vsaj kar zadeva potovanja z otroki: manj ko kompliciraš, bolje je. Država, kamor bi se rad z naraščajem vrnil čez nekaj let, je zagotovo Vietnam. Je tako raznolik, s čudovito naravo, odlično hrano in prijaznimi ljudmi. In je, razen seveda letalske vozovnice, zelo poceni.


Kam se odpravite, ko ugotovite, da potrebujete čas zase, za razmislek o novem projektu ali preprosto zato, ker vam je tam zelo všeč?


Tečem ali pa sedem na kolo. Tek mi je ljub še iz časov atletike. Takrat mi je to pomenilo neke vrste pobeg in med tekom sem rešil oziroma razčistil večino problemov. Ko padem v neskončen ritem korakov, se mi odpre nova dimenzija idej in rešitev. Spomnim se, da sem, ko sva imela z Ajdo še svežo zvezo, tisto leto pa nisem ujel norme za svetovno prvenstvo v atletiki, po zadnji tekmi izginil na enega takšnih tekov. Takrat jo je seveda skrbelo, zdaj razume.


Ko se odpravite na potovanje ali izlet, se prepustite toku ali vse natančno načrtujete?


V idealnih razmerah bi se bolj prepustil toku, a je – roko na srce – pri potovanjih z družino pač treba kaj doreči že prej.


Kaj počnete, če vas slabo vreme odvrne od izleta in ostanete doma?


Tako Ajda kot jaz sva velika ljubitelja družabnih iger, in sicer vseh od vlakcev do istanbulcev, burgundcev in podobno. Tudi Liam je čedalje bolj navdušen nad namiznimi igrami. Kadar se nam v deževnih dneh ne da biti doma, so bazen, trampolini, gledališče ali igralnica izvrstna ideja.


Kakšen bi bil za vas sanjski konec tedna?


Približno tak, kot je bil pretekli konec tedna: s prijatelji na kosilu na Vipav­skem, zjutraj zajtrk in nato dan z družino ob morju. Dobra družba, družina, hrana in pijača, ne nujno v tem vrstnem redu (smeh). V Sloveniji imamo toliko lepih kotičkov za vikend oddih. Če grem kar po vrsti: kosilo v Majeriji, zjutraj sprehod med vinogradi, za zajtrk domača marmelada, potem nujno po­zdravit Tomaža na dvorec Zemono in za sladico hitro na sladoled v Portorož!