Krištof Zevnik: Stavkati bi morali pacienti

Zobozdravnik, ki je kot pacient tožil ZZZS ter ustanovil platformo Medikont, prek katere lahko naročajo cenejše materiale.

Objavljeno
26. januar 2018 16.40
Dr. Krištof Zevnik zobozdravnik v zasebi ordinaciji. Na Igu 22.1.2018[Krištof Zevnik.zobozdravnik.zdravstvena reforma]
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Krištof Zevnik, zobozdravnik koncesionar, je prepričan, da bi Slovenija nujno potrebovala sodoben zdravstveni sistem, v katerem ne bi metali milijonov skozi okno in kjer bolnikov ne bi delili na prvo- in drugorazredne državljane. Da bi opozoril na nepravilnosti v zdravstvu, je kot pacient tožil ZZZS in zmagal na prvostopenjskem sodišču ter ustanovil platformo Medikont, prek katere lahko zobozdravniki naročajo medicinske materiale, ne da bi plačevali nerazumno visoke marže posrednikom.

Pred dvema letoma ste kot pacient proti ZZZS vložili tožbo. Zakaj ste se odločili za ta korak?

Namen te tožbe je bil pokazati, da lahko pacient pri nas dobi storitev plačano ne glede na to, ali jo opravi zasebnik, koncesionar v javni mreži ali zdravnik, zaposlen v zdravstvenem domu. To je pomembno tudi zato, ker je bila leta 2011 sprejeta direktiva o prostem pretoku zdravstvenih storitev znotraj EU. Kakor si to razlaga ZZZS, gre lahko pacient v skladu s to direktivo na zdravljenje na Hrvaško in ima za to povrnjene stroške v okviru pravic, ki jih ima tudi v Sloveniji. Če pa bi šel v Sloveniji k zasebniku, ker bi v javnem sektorju čakal predolgo, mu ZZZS tega denarja ne povrne. To je brezpravje, ljudi delimo na prvo- in drugorazredne državljane. Prvorazredni so tisti, ki gredo na Hrvaško, drugorazredni pa tisti, ki se želijo zdraviti v Sloveniji. Jaz se hočem zdraviti tukaj, saj tukaj plačujem prispevke. Ne gre zgolj za zobozdravstvo, ampak zdravstveni sistem nasploh – za vse zdravstvene storitve, pri katerih so čakalne vrste nerazumno dolge. Zobozdravstvene storitve so pa sploh nekaj posebnega, saj je bilo zobozdravstvo deležno neke delne reforme – podeljevale so se koncesije, tudi sam jo imam … Vendar samo nekaterim. Točno določenim. Nato se je reforma ustavila. Ostal je dvojni sistem, pacienti pa čakajo v obeh. S prostim pretokom zdravstvenih storitev v EU nista več pomembna izvajalec in koncesija, ampak pacient – neposredni plačnik storitev.

Ta tožba odpira enega od ključnih problemov: kakšna je definicija javnega zdravstva? Vsi politiki so polni besed, da je treba ohraniti javno zdravstvo. In kaj to je? Menim, da so to prispevki, ki jih plačujemo, da lahko dobimo storitve. Javno zdravstvo niso bolnišnice, zdravstveni domovi, sveti zavodov ali zdravstveni kader. Javno zdravstvo so vse storitve, ki jih izvajamo zdravniki, ko jih potrebujejo pacienti in to brez čakanja. Za to se splača boriti. Trdim, da smo v zadnjih desetletjih zdravstveni sistem zapeljali stran od pacienta, stran od tistega, za kar pacienti plačujejo zdravstveno zavarovanje. V 15 letih obljubljanja reform se je vse zgodilo ravno nasprotno, kar pričakujejo pacienti: da lahko s plačilom mesečnega prispevka pri plači pridejo do hitre in učinkovite zdravstvene oskrbe.

Vi ste se v tožbi postavili v vlogo pacienta.

Tako je, šel sem povsem po enaki poti kot vsak pacient. Pridobil sem napotnico za ruvanje modrostnega zoba, in ker bi moral v zdravstvenem domu čakati leto in pol, sem odšel k zasebnemu zobozdravniku in plačal 138 evrov iz lastnega žepa. Če bi šel na Hrvaško, bi mi ZZZS povrnil denar, vendar tega nisem želel. Želel sem storitve, za katere plačujem, dobiti v Sloveniji. Saj ne gre za tistih 138 evrov, ampak za to, da ZZZS zdaj plačuje zasebnikom v tujini, v Sloveniji pa ne.

Na prvi stopnji je sodišče vaši tožbi ugodilo. Med drugim je, kot pravite, podvomilo o smiselnosti sistema dvojnega zdravstva: tistega, v katerem storitev prejmeš na podlagi obveznega zavarovanja, in onega, v katerem pacient v celoti plača sam. ZZZS je na to napovedal pritožbo, vendar ste dejali, da boste šli v tožbi do konca, če bo treba tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Seveda.

Menite, do se bo, če boste zmagali, sistem spremenil?

Ne vem. Ključen problem se mi zdi, da se ne držimo zakonov, ki smo jih zapisali. Raje spreminjamo zakone, da bi ohranjali neko situacijo, ki je po mojem mnenju nevzdržna. Kaj bomo še storili, da bomo ohranili »javno zdravstvo«. Jaz se spet sprašujem, kaj pa to je. Definicija je namreč politično zmanipulirana in pokvečena.

Prepričan sem, da je tudi ZZZS stisnjen v kot, med ministrstvo za zdravje, pravno regulativo in tisto, kar bi si sami želeli. Kar bi bilo pravično. Ne nazadnje je to zdravstvena zavarovalnica, ki jo zanima tudi to, kako čim več izplačati po pravilih. Ta pa so včasih nejasna, tudi v tem primeru, ko gre za plačevanje zasebnikom v tujini, ne pa v Sloveniji. Nisem povsem prepričan, da si ZZZS ne želi konca te zgodbe, kakršna koli že bo. Vprašanje pa je, kaj bo, če bo ta sodba obveljala. Vendar menim, da bo tudi za ZZZS bolje, kot je zdaj. Če je dobro za zavarovance, je dobro tudi za zavarovalnico.

Če bi torej vaša tožba obveljala, bi lahko pacienti sami izbirali, ali se bodo zdravili pri zasebniku ali zdravniku v javni mreži, ZZZS pa bi moral te storitve plačati. Ali niso pri zasebnikih cene storitev marsikdaj višje kot pri koncesionarjih?

Čisti zasebniki – zdravniki vrednotijo svoje storitve, kakor jih želijo. Vendar bi se z novim sistemom vzpostavila tudi zdrava konkurenca. V Švici, denimo, kjer je konkurenca med zavarovalnicami, velika večina zdravnikov v dogovorjenem cenovnem okviru za vsako storitev sodeluje z zavarovalnicami. Zasebniki, ki ne delujejo v zavarovalniškem sistemu, lahko zdravijo samo ultrabogataše, sicer pa se morajo podrediti sistemu in konkurenci. Tako bi bilo lahko tudi pri nas. Zdravniki ne morejo navijati cen v višave, podrediti se morajo ponudbi in povpraševanju pacientov. Ne nazadnje gredo lahko ti tudi na Hrvaško, kar počnejo že zdaj…

Zobozdravniki ste se na vašo pobudo pred šestimi leti povezali v platformi medikont.si, prek katere bistveno ceneje, brez posrednikov, kupujete zdravstvene materiale. Kako deluje ta platforma?

Ko sem si opremljal ambulanto, sem bil povsem brez denarja, in ko sem začel poizvedovati pri proizvajalcih, so mi vsi odgovorili, da potrebujejo določeno količino naročil, če želim, da bodo sodelovali z mano. Potem sem pomislil, kako bi bilo, če bi zobozdravniki skupaj zbirali naročila. Najprej sva bila dva, trije … Zdaj, po sedmih letih, nas je v skupnost vključenih nekje od 80 do 100, večinoma zobozdravnikov, saj zdravniki kot zasebniki v našem sistemu zelo težko delujejo. Štirikrat na leto pri različnih proizvajalcih naročamo materiale. S tem se izognemo visokim maržam posrednikov, ki lahko cene storitev podražijo tudi za 200 odstotkov. Zobni vsadek, ki ga kupujemo neposredno pri proizvajalcu, stane denimo 70 evrov, medtem ko bi za povsem enakega pri drugem proizvajalcu prek posrednikov plačali 200 evrov. Zdaj pa izračunajte, koliko denarja je to. Nekateri podatki kažejo, da smo v Sloveniji preplačali pri nabavah zdravstvenega materiala v petih letih za skoraj dve milijardi evrov. Tako preplačuje naše »javno zdravstvo«, zaradi česar so zdaj vsi nezadovoljni in se pripravljajo na stavke. Še najbolje pa bi bilo, da bi šli stavkat pacienti. Največji problem je, ker je zdravstvo politično vprašanje.

So ti materiali enako kakovostni kot drugi?

Skupaj s kolegi specifikatorji smo preučili specifikacije in certifikate. Vsi izdelki so klinično preizkušeni in v uporabi po vsem svetu. Sodelujemo s svetovno priznanimi in uveljavljenimi proizvajalci. Poiskali smo povsem enakovredne izdelke, saj do tistih, ki jih ponujajo slovenski dobavitelji, nismo mogli. Ti imajo namreč s proizvajalci ekskluzivne ponudbe.

Zakaj ni v vašo platformo vključenih še več zdravnikov?

Zdravniki v zdravstvenih domovih imajo zvezane roke zaradi zakona o javnih naročilih, zasebniki koncesionarji pa niti ne delujejo na pravem konkurenčnem trgu zdravstvenih storitev, saj jim ZZZS vsako leto plača program po pogodbi. Čistih zasebnikov in zanesenjakov, kot sem sam, ki res pretehtajo vsak evro, pa je pri nas malo, morda trije odstotki od vseh zdravnikov. Prepričan sem, da lahko v tujini vsaka bolnišnica naroča neposredno od proizvajalcev.

Bolnišnice in zdravstveni domovi se v naš sistem ne morejo vključiti, saj jim to preprečuje zakon o javnih naročilih, ki ves čas govori o dobaviteljih. Tudi na spletni strani JAZMP boste našli seznam, na katerem je več sto podjetij, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomočki in imajo ogromne dobičke. Slovenija bi lahko izkoristila svojo majhnost. Z združevanjem in nabavo neposredno pri proizvajalcu bi se izognili visokim maržam. To je ključno sporočilo naše skupnosti Medikont. Tako pa po nepotrebnem izgubljamo milijone evrov.

Vam se kot zasebniku koncesionarju torej ni treba držati zakona o javnem naročanju?

Ne. Jaz delujem kot podjetnik, čeprav sem v javni mreži in opravljam storitev po pogodbi z ZZZS. Ni se mi treba podrejati sistemu javnega naročanja, tako kot se morajo bolnišnice in zdravstveni domovi. Še dobro. Drugače sploh ne bi mogel ustanoviti skupnosti Medikont. Materiale in opremo bi plačeval veliko dražje. Ne znam si drugače predstavljati, kakor da je večina razpisov že vnaprej dogovorjenih. Tako večinoma isti dobavitelji pridejo do posla. Tudi večletnih pogodb. Zavedati pa se moramo, da te dobave plačujemo vsi državljani, ne pa ministrstvo in »država«. Problem je v tem, da smo proces reformiranja in uvajanju zasebništva, tudi podeljevanja koncesij, ustavili in imamo zdaj nekakšen spaček, ki ga plačujemo vsi, redki pa imajo od njega tudi zelo velike koristi. Menim, da je z novo direktivo EU čas podeljevanja koncesije minil. Potrebujemo moderen evropski zdravstveni sistem po zgledu najuspešnejših držav na tem področju.

Ministrstvo za zdravje ima cel kup izgovorov, češ da v zdravstveni blagajni ni dovolj denarja, da ni dovolj zdravnikov. Je to zgolj sprenevedanje?

Vse to je predmet nekih analiz, pri katerih potem vse skupaj ostane. Mi ne potrebujemo več analiz, ampak konkretna dejanja. Med drugim je lahko takšno dejanje združevanje za nabave neposredno pri proizvajalcu ali tožba, s katero dokazuješ, da ti kot pacientu pripada povrnitev stroškov zdravljenja, ne glede, ali je to pri zasebniku, koncesionarju ali v zdravstvenem domu. S konkretnimi dejanji lahko dokažeš, da takšno jamranje izvira iz drugih interesov, ki so v ozadju, monopolov, ki se trudijo, da vse ostane, kakor je.

Tudi to je eden od razlogov, da mladi zdravniki odhajajo v tujino. Ne gredo zaradi denarja, ampak zato, ker imajo zvezane roke. Travma je, ko si v operacijski dvorani, pa si ne moreš izbrati sodelavcev, določiti, kdaj boš operiral, kakšne materiale boš uporabil. Zdravnikom bo prekipelo in bodo izstopili iz javnega sistema, ki ga bomo, namesto da bi ga spremenili v korist pacienta, povsem razsuli.

Kaj je po vašem razlog za tako dolge čakalne dobe – pomanjkanje denarja, zdravnikov? Kje je problem?

Problem je v sistemu. Saj ni treba veliko narediti, da bo drugače. V Evropi so države, ki nimajo čakalnih dob, jih ne poznajo, pa tudi take, ki se utapljajo, denimo Grčija. To niti ni odvisno od tega, koliko ljudje plačujejo za zdravstveno zavarovanje, ampak gre za ureditev. Spet gre za definicijo, kaj je javno zdravstvo. In naš sistem je treba zagotovo spremeniti, ne pa, da vztrajamo na nekih preživetih modelih.

Vprašajmo se tudi, kako ministrstvo nenadoma najde 140 milijonov, ko je treba pokrpati izgubo v bolnišnicah. Ali se te izgube kopičijo tudi zato, ker za sto ali dvesto odstotkov preplačujemo materiale? Moje izgube nihče ne pokriva, pa delujem v javni zdravstveni mreži.

Pa jo imate?

Seveda je nimam, ker delam racionalno, ker sem odgovoren in ker tisto, kar delam, delam s srcem. Če bi imel izgubo, bi naslednji dan zaprl ordinacijo. Čutim pripadnost do svojega podjetja in ambulante, nisem številka v zdravstvenem domu. To je osnovna razlika. Zaradi tega bi morali dopustiti več podjetništva.

Torej vsako leto naredite toliko programa, kot vam določa koncesijska pogodba?

Tako je. Bi pa naredil več, če bi mi dodelili več programa, zaposlil bi še kakšno kolegico, ne pa, da so nezaposelne, tavajo brezposelne po Sloveniji in se ozirajo po tujini.

Kakšno korist pa imajo pacienti od nižje cene materiala? Ali to pomeni, da pri vas plačajo za vsadek manj kot drugje?

V naši ambulanti da. Ko zracionaliziraš poslovanje in imaš pregled nad stroški, se lahko začneš obnašati konkurenčno. Je pa to na koncu odvisno od vsakega posameznega zdravnika in sistema, v katerem deluje.