Križ me boli! Že spet!

Marsikateri pacient je po operaciji začel spet živeti po starih navadah, po navadah, ki so tudi pripomogle k nastanku poškodb, bralcu z bolečinami v križu, ki so se po par letih vrnile, odgovarja fizioterapevt Anže Sirc.

Objavljeno
23. januar 2019 09.00
Posodobljeno
23. januar 2019 10.43
FOTO: Shutterstock
Anže Sirc
Anže Sirc
Pred sedmimi leti sem bil operiran zaradi hernije medvretenčne ploščice L4-L5 in do pred kratkim sem se počutil odlično. Živel sem normalno življenje. Zdaj pa so se mi spet pojavile bolečine v križu, ki občasno sevajo do levega kolena. Skrbi me ponovitev zgodbe izpred sedmih let. Imate kakšne izkušnje glede tega in kaj mi svetujete? Hvala. Peter

Bolečina v križu je gotovo najpogostejša težava, zaradi katere se pacienti odpravijo k zdravniku, fizioterapevtu. Vsakodnevno se srečujem s to problematiko in v večini primerov zaznavam velike napetosti v mišicah ledvenega dela in slabo držo pacientov. Zaradi neprimerne drže je potrebna večja aktivacija mišic, kar vodi v njihovo prenapetost, skrajšavo. Lahko je to vzrok za pojav bolečine v križu, lahko pa se za to napetostjo skriva kaj drugega. Morda telo na ta način stabilizira ogroženi del, lahko je vzrok nepravilna tehnika dvigovanja bremen, nepravilno sedenje, hernija medvretenčne ploščice, degenerativne spremembe …

Vsekakor je treba vsakršno bolečino vzeti resno. Pri zobobolu gremo navadno kar hitro do zobozdravnika, pri bolečinah v križu pa kar odlašamo in si mislimo, da so le prehodnega značaja. Bolečina marsikdaj popusti, vedno pa ne in takrat se prej ali slej spoznate s fizioterapevtom. Mene pri takih pacientih najprej zanima mišični status, s katerim izključim morebitne nevrološke izpade. Tisti, ki vas boli križ, redno izvajajte samokontrolo, ali lahko dvignete stopala od podlage in hodite samo po petah. Tako preverimo dogajanje na nivoju 4. in 5. ledvenega vretenca.


Marsikateri pacient je začel spet živeti po starih navadah, ki so tudi pripomogle k nastanku poškodb.
Drugi test je dvig na prste ene noge, s katerim testiramo nivo 5. ledvenega in 1. križničnega vretenca. Če bi vam pri bolečini v križu začelo klecati koleno, je to lahko znak za težave na nivoju 3. in 4. ledvenega vretenca. Če vam popuščajo moči pri katerem od teh treh naštetih gibov, bi vam priporočal takojšnji obisk zdravnika, saj so to znaki pritiska na živčne korenine, ki ga je treba čimprej odstraniti.

Fizioterapija je konzervativna metoda, katere namen je sprostiti tkivo in tako omogočiti odmik pritiska od živca. Kadar ni uspešna, pride v poštev operacija, pri kateri kirurg odstrani tkivo (hernija diska, kost), ki pritiska na živec. Če je pritisk trajal predolgo, lahko mišica, ki jo oživčuje ta živec, ostane oslab­ljena. Posledica je lahko padajoče stopalo, kar je zelo moteče pri hoji, saj se človek lahko hitro spotakne. Tak pacient zato dobi opornico, ki to preprečuje. Še posebno pozorni bodite na morebitno uhajanje ali zastoj vode in blata. Odlašanje v tem primeru lahko za posledico pusti trajne težave pri kontroli zadrževanja vode in blata.

Tudi po operativnih posegih je smiselno sodelovanje s fizioterapevtom, ki vas bo seznanil, kako naprej, kako zmanjšati nepotrebne obremenitve, kako okrepiti telo in tako zmanjšati možnost ponovne poškodbe. Pogosto je treba tudi sproščati mišice in optimizirati njihovo funkcijo. Pri tem imam največ uspeha z manualnimi tehnikami.

Po mojih izkušnjah so se nekaj let po uspešni operaciji hernije medvretenčne ploščice pacienti vračali s še hujšimi težavami. Pri njihovi obravnavi sem opazil, da je le redkokdo uporabljal znanje, ki ga je pridobil v pooperativnem obdobju. Večina je trdila, da so zaradi hitrega izboljšanja počutja tudi hitro opustili tehniko pravilnega vstajanja iz postelje, izvajanje vaj za krepitev mišic, ki stabilizirajo hrbtenico, pozabili so na ergonomijo. Začeli so torej živeti po starih navadah, po navadah, ki so tudi pripomogle k nastanku poškodb.

Pa smo spet pri preventivi. Vsakega pacienta, s katerim sodelujem, opremim tudi z znanjem o preprečevanju poškodb, preobremenitev. Meni se zdi pomembno, da se izogibamo poškodbam. Vse to je pomembno tudi po operaciji, ljubše pa mi je to znanje podajati v obdobju, ko ni težav, in tako preprečiti nepotrebne bolečine, bolniško odsotnost, invalidnost.

Večkrat sem že obravnaval posameznike, ki so veliko časa namenili zdravju svojega telesa. Na žalost so pretiravali z gibanjem in si pridelali poškodbe. Ni pomembna količina, ampak kakovost gibanja. Naj bo to raznovrstno. Nekdo, ki je v službi ves dan na nogah, veliko čepi, naj si za rekreacijo izbere šport, pri katerem bo lahko noge tudi razbremenil ali jih obremenil na drugačen način (npr. plavanje, kolesarjenje). Spet vas spodbujam, da svoje zdravje negujete tudi takrat, ko ste zdravi, in s tem ne odlašate do takrat, ko boste imeli že težave.

Po elektronski pošti

Vaša vprašanja za Nedelove svetovalce pričakujemo na naslovu Nedelo, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, s pripisom Za svetovalnico, ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Napišite še, kateremu svetovalcu je namenjeno vaše vprašanje. Svetujejo Tjaša Kočevar Dakić (parents life coach, CIMI) in Mojca Stonič (specialistka za osebni in čustveni razvoj, psihoterapevtka), Šola za vzgojo starševIzidor Gašperlin, partnerski in družinski terapevt; Dunja Gačnik, inštruktorica stott pilatesa® in osebna trenerka; Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt.