Turizem: Ljudje potujejo kljub konfliktom

Svetovni dan turizma v številkah: milijarda turistov, milijarda možnosti, milijardni zaslužki.

Objavljeno
26. september 2015 21.55
R. N.
R. N.
Ne glede na gospodarske, geopolitične in zdravstvene izzive v nekaterih delih sveta svetovni turizem cveti. Leto 2014 je bilo po številu turistov na tujem znova rekordno. Najbolj oblegane države so Francija, ZDA, Španija in Kitajska, tudi Mehika, na tujem pa daleč največ zapravljajo Kitajci. Dobro gre tudi slovenskemu turizmu.

Svetovni dan turizma, za katerega je razglašen prav današnji dan, letos poteka pod geslom Milijarda turistov, milijarda možnosti. Gre namreč za panogo, ki v zadnjih šestih deset­letjih zgolj raste, se razvija in postaja eden najhitreje rastočih gospodarskih sektorjev na svetu, in to kljub vedno novim izzivom. Od začetka finančne krize leta 2009 svetovni turizem že peto leto zapored vztrajno raste; v primerjavi z letom 2013, ko je bilo po svetu 1087 milijonov prihodov tujih turistov (to so tisti, ki ostanejo v nekem kraju vsaj eno noč), je njihovo število lani skočilo na rekord­nih 1133 milijonov.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije (WTO) se je lani najbolj povečal obisk v obeh Amerikah – imeli sta 13 milijonov več prihodov tujih turistov kot leta 2013, skupno 181 milijonov –, medtem ko je Evropa dosegla rast predvsem na jugu – Grčijo in Španijo je obiskalo štiri milijone tujih turistov več kot leto prej – in na severu: pridobili sta predvsem Islandija in Velika Britanija.

Državljani EU najraje v EU

Podatki Eurostata za leto 2014 sicer kažejo, da kar 90 odstotkov prenočitev v EU opravijo prebivalci Unije, od tujih gostov pa prednjačijo Američani in Rusi. Državljani EU, ki ne dopustujejo na območju skupnosti, najpogosteje izberejo ZDA, Turčijo ali Švico. Slovenci največ potujemo v sosednje države in v države zahodnega Balkana, le trije odstotki so se lani odpravili v neevropske države.

Pri nas smo sicer imeli v prvih sedmih mesecih letošnjega leta več kot 5,6 milijona prenočitev turistov, osem odstotkov več kot v istem obdobju lani. Med tujimi turisti prevladujejo Nizozemci, Nemci, Italijani, Avstrijci in Belgijci, kažejo podatki Statističnega urada RS. V Sloveniji je v turizmu zaposlenih 45.000 ljudi, posredno pa kar 105.000. Skupaj ustvarijo več kot dve milijardi evrov prihodkov od izvoza potovanj, kar je skoraj 13 odstotkov slovenskega BDP, in 40 odstotkov od izvoza storitev. V industrializiranih in razvitih državah turizem prinaša številne gospodarske in zaposlitvene koristi v mnogih sektorjih – v gradbeništvu, kmetijstvu, telekomunikacijah, za številne države v razvoju pa je sploh eden glavnih finančnih virov.

Večji obisk tudi drugod

Trenutno gre sicer malo slabše turističnim ponudnikom v Afriki, ki opažajo le šibko povečanje tujih turistov, medtem ko je države Bližnjega vzhoda lani obiskalo tri milijone več ljudi kot leto prej, skupno 51 milijonov. Regija se, kakor kaže, po treh težkih letih spet postavlja na noge. Tudi Egipt je po zmanjšanju obiska v prvi polovici preteklega leta na koncu le dosegel petodstotno rast. Tolikšno rast so imeli tudi v azijskih in pacifiških državah; lani so našteli skupno 263 milijonov prihodov. Med tistimi, ki največ porabijo za potovanja, pa so po podatkih WTO zmagovalci Kitajci. Lani so namreč na tujem zapravili kar 165 milijard dolarjev! Vsi skupaj smo sicer za prenočišča, hrano in pijačo, zabavo, nakupovanje ter druge storitve in blago plačali kar 937 milijard evrov.

Se je pa leta 2014 več potovalo po zraku kot prejšnja leta; 54 odstotkov turistov je na želeno destinacijo prispelo z letalom, preostali z drugimi prevoznimi sredstvi: po cesti (39 odstotkov), z vlakom (dva odstotka) ali po vodi (pet odstotkov). Prav tako je namen potovanja več kot polovice turistov (53 odstotkov) počitnikovanje ali rekreacija, 14 odstotkov jih je šlo na pot zaradi poslovnih razlogov, 27 odstotkov jih je obiskalo prijatelje ali sorodnike, drugi so potovali zaradi verskih razlogov ali zdravljenja v tujini.