Milena Miklavčič z novimi »žgečkljivimi« zgodbami

Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače je dobila drugi del, v katerem ženske odkrito spregovorijo o spolnosti in še marsičem.

Objavljeno
27. oktober 2017 17.02
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Milena Miklavčič je s prvo knjigo Ogenj, rit in kače niso za igrače vzbudila veliko pozornosti, ki še vedno ni pojenjala. Zgodbe naših prababic namreč ostajajo najbolj vroče blago v knjižnicah, knjiga je doživela več kot dvajset ponatisov, o njej so posneli film. Pred dnevi je luč sveta ugledalo nadaljevanje, v katerem je publicistka zbrala pretresljive zgodbe naših babic, njihovih hčera in vnukinj. V njih brez dlake na jeziku spregovorijo o spolnosti, frustracijah, partnerskih odnosih, trgovanju s telesom in še marsičem dolgo zamolčanem. 

»Če s svojega današnjega življenja strgamo celofan, ugotovimo, da se pod njim skriva podobno obnašanje, kot je bilo v navadi nekoč. Bili so incesti – tudi danes so, ženske so spolno izkoriščali – danes jih še bolj, včasih je imel moški glavno besedo – še celo kandidatu za predsednika smo se še včeraj smejali, ko se je norčeval 'baba je žaba, žabe je treba ubiti'. Pred nekaj leti sem prebrala zapis psihoterapevta, ki ugotavlja, da sodobni moški razmišlja podobno, kot je razmišljal njegov stari oče: želi si ženo, ki bo pridna, kuhala, prala, šivala in tako naprej. Spreminjale so se ženske,« razlaga novinarka in raziskovalka. 

V drugem delu knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače s podnaslovom Babice, hčere in vnukinje je nanizala intimne in do zdaj zamolčane zgodbe žensk, ki razkrivajo nekatere vzorce, ki se »podedujejo kot goveja župca v nedeljo«. Moram pa še posebej poudariti, pravi Miklavčičeva, da zgodbe, ki so v knjigi, ne predstavljajo univerzalnega vzorca življenja Slovencev. Mnogi živijo povsem zdravo in srečno intimno in čustveno življenje.

Intervju z Mileno Miklavčič v Nedelu!