Nedelova akcija: Iščemo najboljšo avanturistično zgodbo

Podarjamo vikend izlet na Velebit s terenskim vozilom, jadranje po slovenskem morju in paket praktičnih nagrad.

Objavljeno
23. september 2016 13.53
Posodobljeno
25. september 2016 06.00
Redakcija Nedela
Redakcija Nedela

Današnji svet je že dodobra raziskan, civiliziran in informiran. Morda zaradi tega težko govorimo o velikih avanturah in podvigih, kot so jih doživljali Marco Polo, Kolumb, Livingstone, Amundsen, Terray in drugi raziskovalci neznanih koncev našega sveta.

Čeprav imamo ljudje različna merila in stvari različno doživljamo, je avanturistično doživetje ponavadi tisto, ki nas potisne iz območja udobja. Začne se takrat, ko ne gre vse gladko, ko se zgodi kaj nepredvidenega, ko se mora kdaj sprožiti tudi nagon po preživetju. Ker smo prepričani, da imajo mnogi Slovenci kopico zanimivih izkušenj, smo se v Nedelu odločili, da v sodelovanju s potovalnim ateljejem S-adventure, katerega vodilo je upoštevanje načel trajnostnega in odgovornega turizma, poiščemo najboljšo avanturistično zgodbo tega leta. Za pokušino objavljamo puščavsko zgodbo iz Mavretanije.

Zdaj pa kar za računalnik! Dva meseca časa imate, da nam pošljete svoje prispevke, najboljše bomo na koncu natečaja objavili v Nedelu, še nekaj izbranih pa tudi pozneje na naši spletni strani Delo.si. Razpis bo trajal ves oktober in november, decembra se bo sestala tričlanska komisija, v kateri bodo dva predstavnika S-adventure in član uredništva Nedela, in izbrala tri najboljše, ki jih bomo v Nedelu objavili v začetku leta 2017.

Nagrade, ki jih podarjata S-adventure in Delo d.o.o., so več kot vabljive:

Avtor/ica prvonagrajene zgodbe prejme vikend izlet na Velebit s terenskim vozilom.

Druga nagrada je enodnevno jadranje z jadrnico po slovenskem morju.

Avtor/ica tretjeuvrščene zgodbe prejme paket praktičnih nagrad podjetja Delo d.o.o.


In zdaj tehnični del. Prispevki naj bodo dolgi največ 4000 znakov s presledki, pospremiti pa jih je treba z največ petimi fotografijami. Pošljite jih na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kaj pričakujemo? Želimo si zgodb o poteh v neznano, o dogodkih, ko vas je kljub dobri pripravi splet okoliščin, vremenskih razmer in odločitev potisnil v položaj, v katerem ste morali uporabiti svoje znanje in izkušnje. Takšne zgodbe se lahko dogajajo v eksotičnem, surovem okolju oddaljenih dežel, visokih gora, na razbesnelem oceanu ali v samoti puščave, lahko pa tudi na domačem dvorišču, ko se zadeve obrnejo v nepredvideno smer.

Med prejetimi zgodbami bodo imele prednost tiste, ki so dovolj zanimivo napisane, da pritegnejo bralca, ki so se zgodile v tekočem letu, njihov koncept pa upošteva merila trajnostnega in odgovornega (avan)turizma, kot so: spoštovanje lokalne kulturne in družbenih norm ter vzpostavljanje stikov z lokalnim prebivalstvom; upoštevanje okoljskih kriterijev in v skladu s tem dolgoročno zagotavljanje zmanjšanja negativnih vplivov na okolje; varovanje in ustrezno ravnanje z življenjsko pomembnimi omejenimi viri v naravi; ohranjanje biodiverzitete in naravnih virov; zmanjševanje smetenja; spoštovanje narave; spodbujanje razvoja lokalne skupnosti...

Prepričani smo, da vam ne bo treba zelo brskati po spominu, avanturističnih doživetij človek pač zlepa ne pozabi! Delite jih z nami.