Nedelova akcija: Tokrat na Goriško in v okolico Komna

Iščemo najboljše kolesarske poti, predloge zbiramo le še do 1. junija!
Objavljeno
30. maj 2016 10.50
J. Z. G.
J. Z. G.
Časa za vaše predloge najboljših družinskih kolesarskih poti, s katerimi se lahko potegujete za lepe nagrade, je vedno manj. Sprejemamo jih še do konca maja, potem ne več, a to ne pomeni, da bo s tem konec kolesarskih namigov v Nedelu. Ne, v sodelovanju s Slovensko kolesarsko mrežo bomo predstavili še marsikateri zanimiv izlet, tokrat pa se, na pobudo bralcev, odpravljamo na kolesarjenje po trasi Solkan–Plave in po komenskem kolesarskem križu.

Do srede, prvega junijskega dne, torej še čakamo na vaše predloge zanimivih poti - lahko tudi prek spleta -, primernih za družinsko kolesarjenje: vsebujejo naj kratek opis poti z izhodiščno in končno točko, dolžino in zahtevnostjo (najbolje z navedbo minimalne starosti otrok, ki bi jo zmogli), opozorite na točke, na katerih se je smiselno ustaviti zaradi počitka, malice, razgleda, igre ... Vaš trud bomo nagradili, če se boste znašli med izžrebanci: za te imamo pripravljene bone v vrednosti 300, 200 ali 100 evrov, ki jih bo mogoče unovčiti za novo kolesarsko opremo.

Nekatere trase bo preveril in ocenil tudi naš partner v projektu, Slovenska kolesarska mreža (SKM). Tokrat so se na predlog bralcev odpravili po severni Primorski. »Občine v tej regiji so v zadnjem obdobju veliko vlagale v kolesarsko infrastrukturo,« so zapisali v SKM in opisali dve poti, primerni za družinsko kolesarjenje.

V deželo smaragdne reke

Letos v začetku leta se je odprla kolesarska pot Solkan–Plave, sicer del glavne kolesarske povezave Nova Gorica–Predel, ki pa še ni v celoti dokončana. Pot, dolga slabih deset kilometrov, je v celoti asfaltirana in poteka ob desnem bregu po dolini ene naših najlepših rek, Soče. Kolesarji lahko uživate v idiličnem okolju, saj se večinoma peljete v senci, predvsem na območju vzponov. Je pa trasa primerna le za starejše otroke, ki imajo s kolesarjenjem že nekaj izkušenj, saj je treba za dostop do poti iz Solkana prečkati prometno cesto brez označenih kolesarskih pasov, premagati nekaj večjih vzponov in klančine v enem od podhodov pod železniško progo.

Izhodišče: Začnete lahko v središču Solkana, ob avtobusni postaji je urejeno parkirišče, lahko pa izlet kombinirate z obiskom čolnarne in krenete od tam. Zaradi velikega turističnega obiska v Solkanu ali Plavah v počitniški sezoni lahko preverite možnost prihoda z vlakom iz Nove Gorice. Seveda ne pozabite povprašati o prostih mestih za kolesa na vlaku.

Nadaljujete po mostu čez Sočo in se na kolesarsko pot priključite na drugi strani reke, kjer sledi dolg spust. Previdnost in upoštevanje varnostne razdalje ne bosta odveč. Vozite se ob reki, kjer lahko uživate v pogledu na znameniti solkanski most in naprej proti hidroelektrarni Solkan pri Prilesjah in do Plav. Večjih urejenih počivališč ob poti ni, zato si počitek lahko privoščite v Plavah, v Gostilni pri mostu.

Vračate se po isti poti ali pa se, če ste si vnaprej uredili rezervacijo za kolesa, vkrcate na vlak nazaj do izhodišča. Ob tem naj opozorimo, da bodo v počitniškem času ti kraji pritegnili veliko kolesarjev in tudi pohodnikov, zato previdnost in strp­nost ne bosta odveč. Omenjena pot pa bo še varnejša in prijetnejša, če bodo v Solkanu zgradili načrtovano brv čez reko med čolnarno na levem bregu in kolesarsko potjo na desnem bregu. V tem primeru se kolesarji izog­nejo prometni cesti v središču Solkana in velikemu vzponu oziroma spustu z glavne ceste do kolesarske poti, so zapisali v SKM.

Komenski kolesarski križ

Na Krasu je krasno, pravijo domačini. V okolici Komna vabijo označene kolesarske poti, ki vodijo po mirnem podeželju, neokrnjeni naravi in se križajo v Komnu. Večinoma so asfaltirane in potekajo po ravninskem delu v smeri Kobdilj–Komen–Gorjansko do italijanske meje ter v smeri Komen–Škrbina. O njih so izdali tudi številne brošure, ki jih lahko najdete v prostorih TIC v Kom­nu ali na spletu.

Izhodišče:
Iz Komna se lahko usmerite proti Gabrovici na Kom­nu, kjer najprej sledi blag spust in nato blag vzpon. Nadaljujete mimo Kobjeglave proti Hruševici, Štanjelu in naprej proti Kobdilju. Pot je ravninska, dolga dobrih 12 kilometrov, občudujete pa lahko znamenito kraško pokrajino in združite kolesarjenje z obiskom Štanjela ali katerega od kmečkih turizmov.

Krajša, bolj ravninska pot, ki je dolga štiri kilometre in poteka iz Komna proti Svetemu, Rubijam in Škrbini, je bogata s kraško arhitekturo. Ne glede na to, da prometa ni veliko, priporočamo previdnost na cesti. Tretja, prav tako krajša pot, dolga pet kilometrov, vodi iz Komna proti Volčjemu Gradu, nadaljujete v smeri proti Nadrožici in končate v Gorjanskem. Večinoma poteka po gozdnati pokrajini, ki vas bo zagotovo očarala. Ne bo pa odveč nasvet, da se za izlet odločite spomladi ali jeseni, ko je na Krasu najlepše.