Nedelova kolesarska akcija: Po Krasu in Parenzani

Tokrat vabimo na vrtenje pedalov po Krasu in Parenzani in še naprej navijamo za vaše nove predloge najboljših družinskih kolesarskih poti.
Objavljeno
20. maj 2016 18.18
R. N.
R. N.

Vztrajno nadaljujemo Nedelovo nagradno akcijo, zato lahko pričakujete še nekaj opisov zanimivih kolesarskih poti, ki jih bo, kolikor bo mogoče, na predlog bralcev prevozil, preveril in ovrednotil tudi naš partner v projektu, Slovenska kolesarska mreža. Nagrade čakajo in se še do konca maja lahko potegujete zanje, le dobro razmislite, kje ste s svojo družino res uživali na kolesih, nam o tem na kratko poročajte in ste v igri!

Za zdaj smo kar zadovoljni. Nekateri so sicer s svojimi predlogi bolj skromni, zgolj s stavkom ali dvema, drugi pošiljajo prave romane – v pozitivnem smislu, seveda. Znova opozarjamo, da iščemo poti, primerne za družinsko kolesarjenje, vaši predlogi pa naj vsebujejo kratek opis poti z izhodiščno in končno točko, dolžino in zahtevnostjo (najbolje z navedbo minimalne starosti otrok, ki bi jo zmogli), opozorite na točke, na katerih se je smiselno ustaviti zaradi počitka, malice, razgleda, igre ... Vaš trud bo, če bo sreča naklonjena, nagrajen: med predlogi bomo namreč izžrebali tri in jih nagradili z boni v vrednosti 300, 200 ali 100 evrov, ki jih bo mogoče unovčiti za novo kolesarsko opremo.

Po živem muzeju Krasa

Danes predstavljamo Parenzano, na katero smo med predlogi bralcev kar pogosto naleteli, ob tem pa še po Krasu – skozi Lipico in Sela –, kamor nas prijazno vabi Zmaga Antončič iz Sežane. »Pridite, ne bo vam žal,« je zapisala, mi pa smo z veseljem pograbili povabilo. Najprej pojdimo po 25 kilometrov dolgi, a nezahtevni trasi, ki ga začnemo v Sežani in se po kraški gmajni odpeljemo proti Lipici. »Tam se lahko seznanimo z zgodovino kobilarne: si ogledamo najstarejši hlev v Lipici, pokukamo v cerkev sv. Antona Padovanskega ali v muzeju Lipikum izvemo vse o Lipici, lipicancih in Krasu.«

Vseskozi se vozimo ob pašnikih s prelepimi konji, nato pa pridemo v Živi muzej Krasa, ki se razteza med Sežano, Lipico in nekdanjo slovensko-italijansko mejo. Gre za območje, ki je bilo skoraj pol stoletja zaprto za javnost. »Predstavlja naravno in kulturno dediščino Krasa, vodi po stari avstro-ogrski cesti Sežana–Bazovica.« Kakor je še zapisala Zmaga iz Sežane, so na poti označene rekreacijske poti in interesne točke, če ste tam ob pravem času, pa »lahko obiščete tudi kako osmico«.

Kot »super pot!« pa je gospa ocenila še svoj drugi predlog, 9,3 kilometra dolgo nezahtevno kolesarjenje po okolici Sel na Krasu. »Začnemo v Selah pri balinišču; na začetku vasi zavijemo levo na makadamsko pot, nato na prvem križišču znova levo v smeri vasi Korita na Krasu. Po približno 700 metrih v križišču zavijemo desno. Pot nas vodi čez vzpetino Srnjak do Kremenjaka, kjer se odpre izjemen pogled na Tržaški zaliv in ladjedelnico v Tržiču. S Kremenjaka po rahlem spustu zavijemo desno in se po makadamski poti vračamo v Sela na Krasu,« je strnila.

Po Porečanki, no, Parenzani

»Najboljši istrski kolesarski izlet je popotovanje čistega užitka. Vse od Kopra do Poreča, 130 km pretežno makadamske poti je speljane skozi Izolo, Sečovlje, Buje, Grožnjan, Livade, Motovun in Baldaše. Na poti je nujen postanek ob znamenitostih, kot so koprska stolnica, Škocjanski zatok, Forma viva, Sečoveljske soline, Muzej Parenzane, Motovunski gozd, jama Baredine in Evfrazijeva bazilika,« je Parenzano oziroma Pot zdravja in prijateljstva na kratko opisal Jernej Kovač iz Izole.

Za družinsko kolesarjenje je celotna trasa seveda veliko predolga, lahko pa se nanjo dokaj poljubno priključujemo. Gre za kolesarjenje po legendarni ozkotirni železniški progi, ki je bila od leta 1902 do 1935 ključna prometnica za prevoz kmetijskih izdelkov severozahodne Istre. Čeprav že več desetletij ni v uporabi, so jo pred nekaj leti na pobudo istrske županije, upravnega oddelka za turizem in Združenja za obnovo železnice Poreč– Koper–Trst spremenili v turistično znamenitost. »Nekdanja železniška proga se je spremenila v kolesarsko in izletniško traso nepopisnih lepot, ki lahko še obogati vaše počitnice v regiji Umag - Novigrad,« so zapisali na spletni strani coloursofistria.com, kjer na svoje lepote, zanimivosti in znamenitosti opozarjajo turistične zbornice mest Umag, Novigrad, Brtonigla in Buje ter turistični podjetji Istraturist Umag in Aminess hotels & campsites.

Kolesarske poti so sicer razdeljene na dve smeri: na tisto iz Buj (tukaj je bila začetna postaja v smeri proti Trstu oz. Poreču), ki se nadaljuje mimo mestec Volpija, Kaldanija, Speciarija, Markovac, Valica ... skozi gozdove in čez polja proti Savudriji in Umagu. Na koncu trase, vendar še pred mejo, čaka kolesarje znameniti spust k morju s čudovitim pogledom na Piranski zaliv. Druga smer se prav tako začne v Bujah, vendar vas bo popeljala proti mestu umetnikov Grožnjanu ter osupljivima razglednima točkama Motovunu in dolini reke Mirne. Pot je razgibana, vodi skozi številne predore, nadvoze in mimo ruševin nekdanje Parenzane