Nedelova kolesarska akcija: V Ljubljano, v Ljubljano gremo mi!

Iščemo najboljše kolesarske poti, danes pa predstavljamo tri po prestolnici, primerne za otroke različne starosti.
Objavljeno
13. maj 2016 16.56
R. N.
R. N.

Nedelova nagradna akcija je v polnem teku – predlogi bralcev za družinsko kolesarjenje vztrajno prihajajo, naš novi partner v projektu, Slovenska kolesarska mreža, pa nekatere od njih preverja, pravzaprav kar prekolesari in tako dodatno zagotovi, da bo izlet na kolesih zares varen, zanimiv in pisan na kožo vašim otrokom. Danes vas vabimo kar ob ljubljansko Savo, do konca meseca pa še vedno pričakujemo tudi vaše nove namige za kolesarjenje.

Že mesec dni vas v uredništvu Nedela nagovarjamo – in vas bomo še do konca maja – , da nam pošiljate predloge za družinsko kolesarsko potepanje, in k sreči se kar vrstijo, čeprav so med njimi tudi taki, ki niso primerni za družine z majhnimi otroki. Ker smo si zamislili zares družinsko kolesarjenje, se bodo za nagrade – med predlogi bomo izžrebali tri in jih nagradili z boni v vrednosti 300, 200 ali 100 evrov, ki jih boste lahko unovčili za novo kolesarsko opremo – žal potegovali samo ti, druge pa bomo prihranili za morebitne prihodnje akcije, s katerimi bomo spodbujali in nagrajevali zdrav življenjski slog, ki ga lahko na kolesu še kako dobro razvijamo. Zdaj, ko se nam je pridružila še Slovenska kolesarska mreža, nevladna kolesarska zagovorniška organizacija, ki si prizadeva za razvoj kolesarske infrastrukture, varnost kolesarjev, promocijo kolesarjenja in vzpostavitev sistemskega pristopa k razvoju kolesarjenja, bo to še veliko lažje in na visoki kakovostni ravni.

Na vaše predloge – tudi prek spleta! –, skratka, čakamo še dva tedna. Vsebujejo kratek opis poti z izhodiščno in zaključno točko, dolžino in zahtevnostjo (najbolje z navedbo minimalne starosti otrok, ki bi jo zmogli), opozorite na točke, na katerih se je smiselno ustaviti zaradi počitka, malice, razgleda, igre ... nadvse nas bo razveselila tudi fotografija vaše družine na kolesih (ni pa pogoj za sodelovanje!). Tokrat objavljamo predlog bralca iz Ljubljane, Alojza Tomšiča, ki je »ljubljansko zeleno kolesarsko pot ob Savi« večkrat prekolesaril s hčerko, sicer pa se je dvajset let vsak dan vozil v devet kilometrov oddaljeno službo s kolesom, z izjemo dveh ali treh najhuje zasneženih tednov. »Pa tudi zdaj večkrat sedem na kolo za več ur,« dodaja. Po njegovih napotkih je traso prekolesarila tudi ekipa Slovenske kolesarske mreže, tej pa dodala še dve; vse tri so primerne za otroke različne starosti.

Pot ob Savi

Mestna občina Ljubljana je pred dvema letoma uredila tekaško in kolesarsko pot ob Savi, ki je primerna kolesarska trasa za začetnike kolesarje, saj je ravninska in se lahko nanjo podajo tudi družine z mlajšimi otroki.

Izhodišče: Za izhodišče predlagamo veliko parkirišče ob kampu Ljubljana Resort. Na koncu parkirišča mimo rdeče hiše vodi utrjena pot do obrežja Save, kjer se usmerite desno v smeri proti Črnučam in Tomačevemu. Do izhodišča vzdolž Dunajske ceste vodi tudi urejena kolesarska steza.

Ob reki je veliko klopi za počitek, prav tako igrišča za zabavo najmlajših: po slabih dveh kilometrih vožnje boste pod tomačevskim mostom prispeli do manjšega zagrajenega igrišča, balvana za plezanje in rekreacijskih naprav za odrasle.

Pot nadaljujete v smeri toka Save, kjer po slabem kilometru vožnje prikolesarite do rekreacijskega izobraževalnega centra Sava. Otroci lahko tam opazujejo konje in jahajo ponije, si ogledajo majhno živalsko farmo, na voljo pa je tudi deset prostorov za piknik (s streho). V okviru centra deluje manjški gostinski lokal, ob njem pa je otroško igrišče.

Urejena pot se nadaljuje naprej proti Sneberjam. Opremljena je s klopmi za počitek, ob njej pa najdemo plezalno steno, trim naprave in igrišče za disk golf. V Sneberjah se pred mostom obrnete in odkolesarite nazaj proti izhodišču. Celotna pot je dolga približno 12 kilometrov. Priporočamo izbiro trekinških koles, primerna pa je tudi za manjša kolesa in poganjalčke.

Foto Igor Modic

Ljubljana ponuja tudi štiri tematske kolesarske poti, ki so namenjene tako za rekreativno kot dnevno kolesarjenje na delo. Gozdna pot ob obrobju Rožnika, ki povezuje Tivoli z Mostecem, je dolga sedem kilometrov, 12-kilometrska Obvodna kolesarska pot poteka ob bregovih Ljubljanice od gradu Fužine do Špice, že tradicionalna Pot spominov in tovarištva ter letošnja pridobitev, Plečnikova kolesarska pot, ki povezuje Plečnikovo dediščino v Trnovem, Žalah in v Tivoliju.

Obvodna tematska kolesarska

Obvodna kolesarska pot je priljubljena zaradi bližine Ljubljanice in je primerna tudi za kolesarjenje v toplejšem vremenu.

Izhodišče: Krožna kolesarska pot omogoča, da se nanjo priključimo kjerkoli. Označena je z modrimi smerokazi in vas ob Ljubljanici v smeri toka reke vodi skozi središče čez Prešernov trg po Petkovškovem nabrežju. Nadaljujete skozi Štepanjsko naselje do gradu Fužine, kjer prečkate reko in se usmerite proti Poljanam, nato proti Prulam in se na Špici obrnete v smeri Trnovega ter nazaj proti središču mesta. Pot poteka po kolesarskih stezah in ulicah na območjih umirjenega prometa. Kljub vsemu: dosledno upoštevajte načela varnega kolesarjenja in cestnoprometne predpise. Glede na podlago lahko pot prevozite tudi z mestnimi kolesi.

Pot spominov in tovarištva

Za bolj vzdržljive otroke pa kot varno kolesarsko pot priporočamo Pot spominov in tovarištva. Krožna kolesarska je dolga 32,5 kilometra in delno vodi po klasičnih kolesarskih poteh, deloma po utrjeni neasfaltirani podlagi. Vsekakor svetujemo uporabo trekinških koles, ki omogočajo vožnjo po makadamu. Izogibajte se kolesarjenju v vročih dneh, saj je pot dolga in takrat postane še napornejša.

Izhodišče: Glede na to, da gre za krožno kolesarsko pot, lahko za izhodišče izberete katero koli točko ob njej. Za kolesarje, ki niso iz Ljubljane, priporočamo parkiranje na katerem od parkirišč P+R (Dolgi most, Barje, Stožice, Studenec). Označena kolesarska pot poteka po obrobju Ljubljane. Mimo Viča, Mestnega loga, Rakove jelše vas usmeri proti Ljubljanskemu barju, ki ga tudi prečkate. Sledi rahel vzpon na Golovec. Najbolje je, da ga »osvojite« čimprej, dokler imajo otroci še dovolj moči za zahtevno kolesarjenje v klanec po makadamski poti. Sledi dolg spust v dolino proti Novim Fužinam in naprej po obrobju Most proti Novim Jaršam in Žalam.

Ne pozabite na počitek in zadostne količine vode ter energijskih prigrizkov. Nadaljujete v smeri Bežigrada, proti Brinju in Novi Šiški ter Kosezam, kjer boste ob Koseškem bajerju nasproti gostilne Avšič našli urejeno otroško igrišče, rekreacijske naprave za odrasle in pipo s pitno vodo. Po počitku se mimo Vrhovcev vrnete na izhodišče.