Nosijo ga tudi Chanelove navdušenke

Večni džins.

Objavljeno
26. avgust 2016 16.09
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

Kultni Chanelov škatlasti suknjič do pasu, s katerim je leta 1954 takrat enainsedemdesetletna Coco Chanel zaznamovala modno prizorišče, je za letošnjo jesen dobil pridih džinsa. Oblikovalec in kreativni direktor podjetja Karel Lagerfeld je na modne brvi poslal manekenke v kombinaciji džinsa in tvida, novi izvedbi modne klasike. Džins je kot ena jesensko-zimskih zapovedi zaznamoval tudi predstavitve drugih modnih hiš.

Moj najljubši kos oblačila iz rane mladosti so bile celovne kavbojske hlače z naramnicami, od katerih sem se le stežka ločila. Lepo so se podale k srajci in najraz­ličnejšim majčkam. Po nekaj letih guljenja sem se vendarle morala posloviti od njih, takrat namreč še ni bil v modi raztrgan džins. Danes je džins nadvse praktičen in postal je primeren za različne priložnosti. V zadnjih letih ga je veliko tudi med modnimi zapovedmi. Spreminjajo se modeli oblačil in odtenek spranosti, veliko pa se je spremenilo tudi v tehnologiji izdelave, tako v samem materialu kot tehnikah tkanja. Nasploh pa modnim oblikovalcem ta tkanina z dolgo zgodovino ponuja veliko možnosti za eksperimentiranje in nove izzive.

Prva misel: kavbojke

Ob džinsu najprej pomislimo na kavbojke, oblačilo, ki ga najdemo v skoraj vsaki garderobni omari in ki najbrž nikoli ne bo šlo iz mode. Patent za prve hlače iz modrega džinsa sta leta 1873 dobila lastnik trgovine z mešanim blagom Levi Strauss in krojač Jacob Davis. A hlače iz robustnega bombažnega platna so pravzaprav nekaj stoletij prej poznali že v italijanski Genovi. Nosili so jih tamkajšnji pomorščaki, ki so pri svojem delu potrebovali hlače, ki jih je bilo mogoče nositi suhe ali mokre in katerih hlačnice je bilo mogoče preprosto zavihati med čiščenjem palube. Pomorščaki iz Genove so bili znani kot »Genes«, zato se je hlač, ki so jih nosili, prijelo ime džins. Material zanje pa so izdelovali v francoskem kraju Nimes, zato so mu rekli denim, »de Nimes« (iz Nimesa).

Prvotne kavbojke, ki so bile zasnovane kot delovno oblačilo, so zaslovele v tridesetih letih, ko so v Holywoodu snemali vesterne, v katerih so bili kavboji oblečeni prav v hlače iz džinsa. Po drugi svetovni vojni so si utrle pot v modni svet, ker so jih nosile filmske zvezde, tako na platnu kot zasebno. Na priljubljene leviske so prisegali tako Marilyn Monroe, Elvis Presley kot James Dean in Marlon Brando. Pozneje so se v nekoč uporniškem oblačilu pojavljali člani skupine Abba, Madonna, Michael Jackson, lady Diana, zdaj pa ga skoraj ni zvezdnika ali zvezdnice, ki si ne bi nadela katere od različic kavbojk. Še vedno pa velja model Levi's 501 za najbolj znanega in najbolj nošenega na svetu.

Od kombinezona do torbice

Modelov hlač iz džinsa je danes veliko, tako da vsakdo lahko zase najde prave. Modne smernice zapovedujejo tako zavihane, sprane in raztrgane kot nekoliko širšega kroja, ki se konča nad gležnji. Še vedno so modne oprijete ali širše s hlačnicami na zvonec. Nekateri kreatorji so se odločili za takšne, ki so videti, kot bi si jih naredili sami iz starih in ponošenih. V slogu krpanke so sestavili več parov in ustvarili nove, unikatne z umetniškim pridihom. Spretnejši lahko podobno poskusite tudi sami, morda vam uspe, zagotovo pa bodo vaše cenejše. Lahko pa star par zgolj okrasite z izvezenimi pisanimi motivi, kar je še eden od hitov letošnje jeseni. Na modni reviji modne hiše Michael Kors so se manekenke sprehodile v hlačah iz džinsa, ki so jim pod koleni migotale resice. Kateri koli model boste izbrali, pa jih lahko nosite z visokimi in nizkimi petami, škornji, gležnarji ali pač športno obutvijo.

Seveda pa hlače niso edini kos oblačila iz džinsa. Preporod je pred časom doživela tudi srajca. Za prihajajočo jesensko-zimsko sezono so jo na primer pri modni hiši Miu Miu ozaljšali z vezeninami. Trenutno je »in« tudi srajčna obleka iz džinsa, ki jo krasi usnjen pas. Prav tako nepogreš­ljiv je postal kombinezon z dolgimi ali kratkimi hlačnicami ter z dolgimi, kratkimi rokavi ali brez njih, primeren pa je za različne priložnosti. Nekoč priljubljena jakna iz džinsa je še vedno med trendovskimi kosi. Modna je oprijeta različica, še bolj pa prevelika, ki spominja že na plašč, saj lahko sega tudi čez kolena. Svetu temno modre tkanine se ni mogel upreti niti sloviti Karl Lagerfeld, oblikovalec in kreativni direktor podjetja Chanel. Na mod­ne brvi je poslal manekenke v suk­njičih in krilih iz džinsa in tvida. V tej modni hiši pa so iz džinsa (v klasični modri, črni in barvi kakija) izdelali tudi torbice.

Džins za begunce

Ameriški oblikovalec in umet­nik Johny Dar si je zamislil dobrodelni projekt Džins za begunce (Jeans for Refugees) in k sodelovanju pritegnil sto zvezdnikov. Darovali so vsak ene kavbojke iz svoje omare, on pa jih je ročno porisal. Odzvali so se znani iz glasbenega, filmskega in modnega sveta, pa tudi takšni, ki bolj ali manj polnijo strani rumenih časopisov. Med njimi so Tom Waits, Pedro Almodovar, Jane Birkin, Vivienne Westwood, Victoria Beckham, Anna Wintour, Sharon Stone, Sofia Coppola, Carla Bruni, Pink, Kate Moss in številni drugi.

Sto kavbojk je zdaj na spletni dražbi, ki se bo končala konec oktobra, denar od prodaje pa bodo namenili organizaciji International Rescue Committee. Še prej bodo vse kavbojke teden dni na ogled na razstavi v londonski galeriji Saatchi.