Odnosi: Babica nas je šokirala še po smrti

Objavljamo pismo bralke, ki je vrsto let skrbela za babico, ta pa je po smrti velik del premoženja zapustila prijateljicam.

Objavljeno
26. junij 2017 20.44
bsa-starost
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: Že dolgo sem vam želela pisati, a je zmeraj prišlo kaj vmes. Zadnji dogodki pa so sodu izbili dno, tako da ne morem več držati jezika za zobmi. Stara sem 43 let. Po težki in zelo boleči ločitvi, ko sem bila psihično čisto na tleh, so me mama in tri tete pregovorile, naj se preselim k babici. Češ to bo za obe najboljša rešitev: babica je potrebovala pomoč in družbo, jaz pa streho nad glavo! Ko le ne bi tega storila! Babica, ki je bila zelo tradicionalna, mi je še bolj zagrenila življenje zaradi ločitve, ki se ji je zdela moralno sporna, ne glede na to, kako sem v zakonu trpela, in ne glede na to, kako sta trpela tudi moja otroka. Pa sem si rekla, Rafaela, stisni zobe, saj bo, saj bo! Pa ni bilo. Čeprav sem njena edina vnukinja (drugi so vnuki), je znala biti zelo zlobna. Več kot osem let sem ji stregla, pomagala, vzdrževala celo hišo. Edina dobra stvar, ki se mi je zgodila, je bila, da so mama in tete babico prisilile, da je mansardo prepisala name. Na začetku tega leta je zaradi nepričakovanih zapletov po operaciji umrla v bolnišnici. Po njeni smrti je sledil šok: ugotovili smo, da so ji prijateljice pomenile več kot lastna družina. Eni od njih je v oporoki namenila vso svojo zlatnino, ki je ni bilo malo, drugi nekaj dragocenih slik, tretji pa je že za življenja prek trajnika 12 let vsak mesec nakazovala dvesto evrov. In prav ta, zadnja gospa od mene zdaj zahteva, naj trajnika ne ukinem, ampak jo z vsakomesečnimi nakazili še naprej razveseljujem iz svojega žepa. Če tega ne bom storila, me bo tožila. Kako bi se vi znašli v tej zmešnjavi? Rafaela

Milena svetuje: Imeli ste prav, draga Rafaela: zgodbe, ki bi bila podobna vaši, še nisem slišala. Me je pa presenetila, priznam. A v živ­ljenju je že tako, da ima vsak zakaj svoj zato.

Ne veste, zakaj je bila babica tako radodarna do svojih prijateljic. Želite, da bi poznali podrobnosti, saj bi hitreje uredili težave, ki se vam zdijo zapletene tudi zato, ker marsičesa ne razumete. Brez smisla je, da se ukvarjate s tem, kaj je počela babica s svojim premoženjem za življenja. Četudi bi denar z lopato metala skozi okno, bi bila to njena stvar. Morda tete vedo kaj več podrobnosti? Že takrat, ko so gospe živele doma, kot kaže, ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Nenavadno je, se strinjam, da so tete že pri rosnih šestnajstih letih druga za drugo skočile v zakon. Kot bi jim gorelo za petami, so se na vrat na nos spustile v razmerja, ki jim niso prinesla sreče! Vi ste nezakonski otrok, vaša mama se ni nikoli poročila. Tudi se ne spomnite, da bi bila kdaj v kakšni trajnejši zvezi z moškim. Vaše babice so se njene hčerke po eni strani bale, po drugi so jo ubogale na besedo, ker so vedele, da z njo ni dobro češenj zobati. Malo me preseneča le, da so vas s takšno lahkoto porinile v volčje žrelo, četudi so morale slutiti, kaj vas čaka pri njej.

Seveda pa babica ni bila le črno-belo bitje. Na področjih, ki so ji bila pisana na kožo, je bila zelo aktivna. V mestu so jo poznali kot družabno in dobro žensko, saj je rada pomagala ljudem. Vprašanje, kako je mogoče, da ste jo bližnji ohranili v spominu v povsem drugačni luči, vam ne da spati.

Kot sami veste, draga Rafaela, se na dveh stolih hkrati ne da sedeti. Če je bila babica noč in dan obkrožena s prijateljicami, ji je, preprosto rečeno, zmanjkalo časa tako za moža kot lastne otroke in vnuke. Pravnuka sta ji šla celo na živce. Če sta bila pri igri preglasna, vas je klicala na raport. Želite jo vsaj razumeti, ker upate, da ji boste lažje odpustili nemogoče obnašanje. Pri tem bi vam rada pomagala po najboljših močeh.

Velika verjetnost je, da sta ded in babica – tako kot počne veliko Slovencev – zaradi drugih ljudi ohranjala spodoben zunanji videz, znotraj domačih sten pa so letele ošpičene prekle. Iz izkušenj, ki jih imam s podobnimi zgodbami, si drznem reči, da med njima ni moglo biti kakšne velike ljubezni. Če bi bila, babica ne bi od sebe podila svojih hčera, temveč bi z njimi ohranjala prisrčne odnose tudi zato, ker bi jo spominjale na pokojnega moža.

Da imam morebiti prav, dokazuje tudi babičina razprodaja zlatega nakita, ki ji ga je podaril mož. Znebila se je vsega, ker ji ni nič pomenil. Niti najbolj skromnega kosa ni hotela podariti hčerkam ali vam.

Nerazumljiva pa mi je radodarnost do prijateljice. Dvesto evrov, ki jih je mesečno dajala eno od njih, ni malo. Neverjetno je, da dolgoletna obdarovanka zdaj nadleguje vas. Ne vem, od kod ji ideja, da bi jo morali z denarjem dosmrtno zalagati vi? Nihče vas ne more prisiliti v kaj takšnega! Če vas bo začela izsiljevati s kakšnimi družinskimi skrivnostmi, se ji odločno postavite po robu! Če da ne bo odnehala, jo lahko tudi prijavite.

Bi se pa strinjala z vašo teto, ki je predlagala, da hišo prodate. Iz izkupička bi si vi kupili stanovanje, drugo pa bi si sestre razdelile med sabo. To bi bilo še najbolj pravično in prav. Nič hudega, če vam je malo odveč, da bi se že v tretje selili! Boste videli – na novi lokaciji bo vse drugače. Predvsem se vam ne bo treba na vsakem koraku spominjati neprijetnih trenutkov, ki so povezani s hišo, v kateri bivate. Zmeraj je čas, da v življenju obrnemo nov list, da začnemo znova!

Bi pa vam položila na srce: imate dva otroka, naredite vse, da bosta imela srečno otroštvo, da se bosta let, ki jih boste preživeli skupaj, spominjala z ljubeznijo. In nikoli, ampak res nikoli ne ponavljate napak svojega bližnjega sorodstva!

***
V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)