Osem desetletij kraljice rock'n'rolla

Pred dobrimi desetimi leti je bila na večmesečni turneji, zdaj pa jo mučijo številne zdravstvene težave.
Fotografija: Tina Turner (na fotografiji levo) in Adrienne Warren (desno), ki jo igra v muzikalu Tina – The Tina Turner Musical, na premieri prejšnji teden. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tina Turner (na fotografiji levo) in Adrienne Warren (desno), ki jo igra v muzikalu Tina – The Tina Turner Musical, na premieri prejšnji teden. FOTO: AFP

Čeprav v glasbenem svetu marsikomu hitro nataknejo naziv legende, je ena tistih, ki si ga zaslužijo, nedvomno Tina Turner. Pevke, katere kariera je trajala več kot pet desetletij, do dokončne upokojitve pred desetletjem, se je prijel tudi vzdevek kraljica rock'n'rolla. Ta mesec bo v Švici, kjer živi že dolgo, praznovala 80. rojstni dan.

Na Broadwayu so zato pripravili muzikal Tina – The Tina Turner Musical. Februar­ja pa si bo mogoče v Sloveniji ogledati muzikal Simply the Best – The Tina Turner Story; evropska turneja te predstave je prav tako posvečena njenemu jubileju.


Burno otroštvo


Po otroštvu v neurejeni družini je Tina, takrat še Anna Mae Bullock, hitro dobila dva otroka z dvema moškima. FOTO: Dokumentacija Dela
Po otroštvu v neurejeni družini je Tina, takrat še Anna Mae Bullock, hitro dobila dva otroka z dvema moškima. FOTO: Dokumentacija Dela


Kot veliko zvezdnikov zabavnega posla ima tudi kraljica rock'n'rolla umetniško ime. Tina Turner se je namreč 26. novembra 1939 na zahodu ameriške zvezne države Tennessee rodila kot Anna Mae Bullock. Njeno otroštvo je bilo precej burno. Ker sta se starša z dvema starejšima sestrama med drugo svetovno vojno preselila zaradi dela v vojaški industriji, je nekaj let preživela s strogima, globoko vernima starima staršema.

Po vojni se je družina spet združila. Oče je bil nadzornik najemnikov kmetijskih posestev in pevka se je pozneje spomin­jala, da je z drugimi kmečkimi otroki na poljih pogosto obirala bombaž. Mama je pobegnila od nasilnega moža, ko je bila Anna Mae Bullock stara enajst let. Oče se je vnovič poročil, zato je šla spet živet k stari materi. Po njeni smrti se je s šestnajstimi leti preselila k materi v St. Louis.


Usodno srečanje


S prvim možem Ikom je v 60. in 70. letih 20. stoletja žela prvo slavo, vendar je bil on zadrogiran nasilnež vse do smrti zaradi prevelikega odmerka kokaina leta 2007. FOTO: Wikipedia
S prvim možem Ikom je v 60. in 70. letih 20. stoletja žela prvo slavo, vendar je bil on zadrogiran nasilnež vse do smrti zaradi prevelikega odmerka kokaina leta 2007. FOTO: Wikipedia


V srednješolskih letih je Anna Mae pogosto zahajala v klube z živo glasbo. V enem izmed njih je videla igrati skupino Kings of Rhythm, ki jo je vodil pevec Ike Turner. Postala je njihova spremljevalna pevka in zanosila z njihovim sak­sofonistom Raymondom Hillom. Ta je pred starševstvom pobegnil, še preden se je leta 1958 rodil njun sin Craig. Leta 1960 pa se je zapletla s Turnerjem in istega leta se jima je rodil sin Ronnie.

Turner je Anni Mae Bullock nadel umet­niško ime Tina in začela sta nastopati kot Ike & Tina Turner. Leta 1965 ju je med nekim nastopom opazil glasbeni producent Phil Spector in jima omogočil prodor v glasbeni mainstream. Z uspehom pa so se množile težave. Ike je bil vedno nasilen in izjemno spremenljive volje – na stara leta so mu diagnosticirali bipolarno motnjo –, še dodatno pa je njegovo nasilnost povečala vedno hujša odvisnost od kokaina. Kljub temu je Tina z njim zdržala vse do leta 1976, ko ga je končno zapustila.


Superzvezda


V času največje slave, sredi 80. let prejšnjega stoletja, je nastopila v tre­tjem delu franšize Pobesneli Max. FOTO: Dokumentacija Dela
V času največje slave, sredi 80. let prejšnjega stoletja, je nastopila v tre­tjem delu franšize Pobesneli Max. FOTO: Dokumentacija Dela


Čeprav je sprva le malokdo verjel, da bo lahko glasbeno preživela razhod z možem, od katerega je v ločitveni razpravi dobila pravico do uporabe umetniškega imena, je brez izrazitih uspešnic še naprej uspešno nastopala v živo. Resnična superzvezda je postala z albumom Private Dancer leta 1984 – prodali so ga več kot 20 milijonov izvodov –, na katerem je bila tudi izjemna uspešnica What's Love Got To Do With It.

Svoj pretežno nesrečni zakon z zadrogiranim in nasilnim Ikom je popisala v avtobiografski uspešnici z naslovom Jaz, Tina (I, Tina) leta 1986, za katero je marsikdo prepričan, da je za dolga leta pokopala glasbeno kariero njenega nekdanjega moža. Glasbeni uspeh je Tina deloma ponovila z albumom Break Every Rule leta 1986, po katerem je večino leta 1987 in začetek 1988 preživela na veliki svetovni turneji. Na njej je januarja 1988 na legendarnem stadionu Maracanã v Rio de Janeiru pela pred 180.000-glavo množico. Leta 1986 je dobila svojo zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu.


Zapela tudi Bondu


Tudi v letih, ki bi jim olikano rekli zrela, je Tina Turner slovela po energičnih nastopih. FOTO: Reuters
Tudi v letih, ki bi jim olikano rekli zrela, je Tina Turner slovela po energičnih nastopih. FOTO: Reuters


Devetdeseta leta so se zanjo začela s tem, da so jo kot del dueta Ike & Tina Turner sprejeli v hišo slavnih rock'n'rolla. Njen nekdanji mož se je slovesnosti udeležil, sama pa se je opravičila, češ da je preutrujena, in na sprejem poslala producenta Spectorja. Z nasiljem prepojeni odnos med Tino in Ikom je bil leta 1993 tema filma, naslov­ljenega po njeni največji uspešnici, Kaj ima ljubezen s tem (What's Love Got To Do With It). Za vlogi Tine in Ika sta bila igralca Angela Bassett in Laurence Fishburne nominirana za oskarja za najboljšo žensko in moško glavno vlogo, Angela Bassett pa je dobila zlati globus za najboljšo igralko.

Leta 1995 je Tina odpela naslovno pesem filma o tajnem agentu njenega veličanstva 007 Jamesu Bondu Zlato oko (GoldenEye). Devetdeseta je sklenila z uspešnim albumom Twenty Four Seven in še uspešnejšo koncertno turnejo, na kateri jo je videlo 2,6 milijona ljudi, prinesla pa je 122,5 milijona dolarjev, kar bi v današnjih evrih pomenilo 162 milijonov. Ob koncu najuspešnejše turneje v karieri je na koncertu v Zürichu povedala, da se bo pri 61 letih glasbeno upokojila.


Ni še konec!


Züricha za pomembno objavo seveda ni izbrala po naključju. Že od leta 1994 namreč največ časa preživi v bližini tega švicarskega mesta. Tam živi s 16 let mlajšim možem, Nemcem Erwinom Bachom, s katerim sta par od leta 1985.

Napovedi o glasbeni upokojitvi se je držala do leta 2008, ko je za 50 let svoje glasbene kariere, stara skoraj 70 let, v Severni Ameriki in Evropi razprodala turnejo 90 koncertov. Na njih jo je od jeseni 2008 do pomladi 2009 videlo skoraj 1,2 milijona ljudi, prinesla pa je dobrih 140 milijonov evrov. Dolgoletno življenje z Bachom in v Švici je okronala leta 2013. Januarja je namreč zaprosila za švicarsko državljanstvo, aprila pa opravila preizkus znanja nemščine in švicarske zgodovine ter postala držav­ljanka alpske države. Svojo državljansko preobrazbo je končala oktobra 2013, ko se je odpovedala državljanstvu ZDA. Vmes se je julija po 27 letih zveze poročila z Bachom.

V zadnjih letih Tino Turner precej muči zdravje. Preživela je kap, raka na tankem črevesu in odpoved ledvic, menda zaradi homeopatskih pripomočkov proti visokemu tlaku. Predlani spomladi so ji presadili ledvico, ki ji jo je daroval prav Bach. Zato ni nič nenavadnega, da na premieri muzikala Tina – The Tina Turner Musical ni bila videti prav dobro.

Komentarji: