Označevanje alergenov v hrani: Največ dela bo z obloženimi sendviči

Ceniki in kartice z napisi po novem: Daljši, debelejši in z večjimi črkami.

Objavljeno
13. december 2014 21.26
Jana Zupančič Grašič, Mankica Kranjec, Nedelo
Jana Zupančič Grašič, Mankica Kranjec, Nedelo

Od danes morajo proizvajalci hrane in obrati javne prehrane začeti označevati živila, posebno snovi v hrani, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, in tako potrošnikom zagotoviti informacijo, ali je uživanje izbranega obroka zanje varno. Različne ustanove so se označevanja lotile na različne načine.

Uredba, ki je začela veljati z današnjim dnem, določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, objavljeni na javnem mestu, torej so vidni porabniku bodisi na embalaži živila bodisi pri svežem obroku. Pri pakiranih izdelkih bodo te informacije na voljo na embalaži, pri čemer uredba predpisuje minimalno velikost pisave, alergeni pa bodo morali biti še posebno označeni – z večjo oziroma poudarjeno pisavo. Več iznajdljivosti so morali pokazati v obratih, kjer strežejo sveže pripravljeno hrano. V Sodexu, podjetju s prehranskimi obrati v Sloveniji, so se zadeve lotili zelo resno in poglobljeno. »V službi za kakovost so za vse zaposlene pripravili dokument, ki predstavlja bistvo uredbe, natančno razgrinja posamezne alergene v hrani in posledice posameznih alergij ter seznanja z ustreznim označevanjem,« je povedala Barbara Cotman, vodja delilnice Sodexo na Inštitutu Jožef Stefan.

»Ta teden smo imeli tudi izobraževanje, tako da bomo v ponedeljek vsi pripravljeni tako, kot je treba.« V ta namen so pripravili grafične tabele s slikicami alergenov, ki jih utegnejo vsebovati njihovi obroki, skupaj s črkovno oznako alergena. Če bo jed vsebovala alergen ali več njih, bodo jed na jedilnem listu opremili z ustreznimi črkovnimi oznakami, ki jih bodo ljudje lahko razbrali s pomočjo grafične tabele, priložene k jedilnem listu. »Ob rižoti z morskimi sadeži, na primer, bo oznaka M, kar pomeni mehkužce, v solatnem baru bo tunina označena z R1, kar pomeni ribe, ob testeninah J, jajca, in G, gluten. Označevali bomo tudi prisotnost konzervansov, kot je na primer žveplov dioksid, na dnevni ravni pa tudi alergene v naši dodatni ponudbi in sendvičih, ki lahko vsebujejo gluten, laktozo, jajca, ribo in še kaj. Zadevo, skratka, jemljemo zelo resno, nedvomno pa nam pri tem ne bo dolgčas,« je dodatno delo, ki jih čaka, napovedala Cotmanova. A uredba ima po njenem smiselni namen. »Tudi za nas, ki pripravljamo hrano, je prav, da vemo, katere potencialno nevarne snovi vsebuje, da konec koncev znamo strankam tudi osebno svetovati oziroma odgovoriti na vprašanja. Informacija o tem, kaj jedo, bo zagotovo koristna tudi za ljudi, ki sicer nimajo težav z alergijami, za alergike pa še toliko bolj.«

Brez posebnih navodil

Podobno razmišlja tudi vodja šolske prehrane na Osnovni šoli Orehek, mag. Bernarda Debeljak, ta je z uredbo in načinom označevanja alergenov, ki ga bodo odslej uporabljali, seznanila zaposlene pa tudi starše učencev in vrtičkarjev. Od ponedeljka bodo tako na jedilniku poleg jedi v oklepaju zapisali, katere alergene vsebuje. Ob špagetih po bolonjsko, na primer, bo v oklepaju pojasnilo, da vsebuje alergena gluten in jajca.

»Z uredbo predpisano označevanje bo za večino zdravih ljudi najverjetneje brez pomena, zlasti glede na znano dejstvo, da porabniki le redko berejo deklaracije. A za tistih od pet do deset odstotkov ljudi, katerih življenje je zaradi alergenov v hrani lahko ogroženo, bo ta informacija, zlasti v javnih prehranjevalnih obratih, prišla še kako prav.« Kot je dejala, se v šolah in vrtcih običajno ve, kdo je alergik, in ima zaradi tega prilagojeni jedilnik, tako da je tveganje močno omejeno. Sicer pa, kot je dejala, zadeva z navajanjem snovi v hrani ni nova, »za nami je že triletno prehodno obdobje in zdaj je novo le to, da je treba to odslej zapisati na porabnikom vidno mesto. Sama od naših dobaviteljev že dolgo, zadnjih nekaj mesecev pa še bolj intenzivno zahtevam, naj imajo prav vsa dostavljena živila ustrezne deklaracije o svoji sestavi.« Te in pa poznavanje lastnosti živil v receptih, po katerih kuhajo, bodo odslej osnova pri označevanju možnih alergenov na jedilnikih, pri čemer »bodo alergeni navedeni za ves obrok, ne za posamezno živilo«. Ali bo to zadostilo zahtevam sanitarne inšpekcije, Debeljakova še ne ve.

»Žal v času priprave na uveljavljanje uredbe od pristojnih služb nismo dobili kakšnih posebnih informacij in navodil o tem, tako da smo morali bolj ali manj sami poiskati sistem označevanja. Navodilo je bilo, naj beremo uredbo in se ravnamo po zapisanem, kako uspešni smo bili pri tem, pa bomo videli ob prvem inšpekcijskem obisku.«