Po Ljubljani v popolni temi

Vas zanima, kako se je sprehajati po prestolnici, če čisto nič ne vidite, pomagate pa si lahko samo s palico? No, 15. maja, ob posebni obletnici, boste imeli lahko ob sebi tudi vodnika, le prijaviti se morate.
Fotografija: Bela palica je bolj kot simbol slepote simbol svobode, neodvisnosti, zaupanja vase in varne hoje. A ko jo v roke dobi sicer videči človek, čez oči pa prevezo, občuti predvsem hudo nemoč. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Bela palica je bolj kot simbol slepote simbol svobode, neodvisnosti, zaupanja vase in varne hoje. A ko jo v roke dobi sicer videči človek, čez oči pa prevezo, občuti predvsem hudo nemoč. Foto Blaž Samec

Čeprav bo svojevrstni pohod po Ljubljani šele v sredo, 15. maja, o njem pišemo že zdaj, saj se je treba, če želite doživeti to svojevrstnost, vnaprej napovedati, da bo tako, kakor mora biti. Center IRIS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne) namreč ob 100. obletnici organizirane skrbi za slepe in slabovidne na Slovenskem 15. maja, pripravlja pohod Sto slepih in slabovidnih po Ljubljani, katerega cilj je zbrati sto pohodnikov, ki so slepi, slabovidni ali videči, le da bodo ti pot doživeli na podoben način, kot jo doživljajo tisti, ki ne vidijo sveta okoli sebe.

Kogar, skratka, zanima svet slepih, se bo lahko po Ljubljani sprehodil s prevezo za oči in belo palico v roki ob spremstvu videčega vodnika. Vse zainteresirane na Irisu vabijo, da se na pohod prijavijo z izpolnjeno in na info@center-iris.si e-naslov poslano prijavnico, dostopno na spletnem naslovu http://centeriris3.splet.arnes.si/o-nas/100-letnica/, in to najpozneje do 10. maja.

Udeleženci se bodo zbirali od 16. ure naprej na Centru IRIS, kjer jih bo pričakal glasbeni program in nekaj sladkega za bolj strumno hojo ob 17. uri, ko se bo pohod – v vsakem vremenu! – tudi začel. Zaželeno je, da si pohodniki zaradi večje vidnosti oblečejo zgornji del oblačil v beli ali črni majici. Opravili bodo krožno pot od Irisa prek Kongresnega trga do Magistrata, kjer jih bo sprejel in pogostil ljubljanski župan Zoran Janković, in nato po Čopovi ulici do Cankarjevega doma, Zveze medobčinskih društev slepih in slabovidnih Slovenije nazaj do Centra IRIS.

Komentarji: