Pomembno je, kaj damo vase, ne nase

Gibanje Food revolution: Zavedajo se, da je o zdravi prehrani treba začeti ozaveščati že v vrtcih.

Objavljeno
16. maj 2015 21.16
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Praktična prehranska izobrazba je nujna za izboljšanje zdravja prihodnjih generacij, predvsem pa je to človekova pravica, so prepričani člani svetovnega gibanja Food Revolution (revolucija v prehrani, op. p.), ki ga je leta 2012 na noge postavil svetovno znani kuhar Jamie Oliver. Slovenija je ena od 182 držav, ki so se priključile gibanju, in je že tretje leto zapored praznovala svetovni dan s tem imenom.

Ambasador svetovnega gibanja pri nas je društvo Planet Zemlja, ki je na vrtu Ventovarne v Ljubljani pripravilo druženje s piknikom. »Gre za projekt, ki ozavešča o zdravem prehranjevanju in uporabi prvinske oziroma nepredelane hrane. Uči nas tudi, kako lahko hitro in s preprostimi sestavinami pripravimo zdrav obrok,« gibanje na kratko opiše Irena Mraz, predsednica društva Planet Zemlja in slovenska ambasadorka projekta, ki se je Jamiejevi ekipi pridružila pred tremi leti. »Kot ambasadorka skušam ljudi ozavestiti o tem, kako pomembna je nepredelana hrana in kako kakovostna prehrana v resnici vpliva na naše zdravje,« pojasnjuje. Prepričana je, da lahko le z znanjem o hrani in védenjem, od kod prihaja, kako vpliva na telo, kako jo pridelati, pripraviti in v njej uživati, resnično spoznamo njene prednosti. Čeprav se z Jamiejem Oliverjem osebno še ni srečala, pa je z njim in njegovo ekipo večkrat v stiku po elektronski pošti in telefonu.

»Vir nastanka različnih bolezni je lahko v nas samih, zato je uživanje kakovostne hrane ključno,« poudarja Mrazova. Sama se je spopadla z bolez­nijo ščitnice, a jo z izbrano hrano dobro obvladuje in nadzoruje. »Včasih nisem bila pozorna na sestavine nekaterih izdelkov, zadnja leta pa te podatke dobro preberem. Deklaracije so izjemno pomembne, in če ne prepoznate sestavin, ki so na njej zapisane, izdelka raje ne kupite,« svetuje.

Čeprav se zdrava hrana pogosto povezuje tudi z visokimi stroški, je Irena Mraz prepričana, da lahko zdravo jemo že, če jed pripravimo doma in ne kupujemo pripravljenih. »To je mogoče dokazati že z nakupom piškotov. Ti bodo gotovo dražji, kot pa če jih doma iz osnovnih sestavin pripravite sami. Sestavine bodo cenejše, hkrati pa tudi bolj zdrave,« razlaga predsednica društva. »Na jedilnikih moje družine so sestavine, ki nam jih uspe ekološko pridelati na našem vrtu ali doma na okenski polici. Kupujemo hrano, za katero vemo, od kod je prišla in kje je bila pridelana. Meso denimo vedno kupujemo pri preverjenem mesarju,« pojasnjuje Mrazova in priznava, da se tu in tam tudi kdaj pregreši.

V letu 2013 naj bi bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije po vsem svetu pretežkih ali debelih kar 42 milijonov otrok, mlajših od pet let. »To kaže, da je treba nekaj spremeniti,« je prepričana Irena Mraz. Zato Food Revolution spodbuja uporabo živil, ki niso vnaprej pripravljena ali obdelana. »Včasih se je veliko govorilo o tem, kaj moramo dati nase, zdaj pa govorimo predvsem o tem, kaj damo vase. Prav zato z organizacijo Planet Zemlja obiskujemo tudi vrtce in šole, kjer otroke učimo, kako si denimo iz ostankov hrane ali prvinske hrane v kratkem času in zelo preprosto naredimo bolj zdrav in hranilen obrok,« pravi Mrazova. Tudi Jamie Oliver je namreč prepričan, da lahko s skupnimi močmi naredimo premik v pravo smer. Pravi, da moramo otroke naučiti življenjskih spretnosti, ki jih nujno potrebujejo za zdravo, srečnejše in produktivnejše življenje: »Naš cilj je uresničljiv. Želimo si le, da bi otroci kdaj posadili kakšno seme, opazovali, kako raste hrana, da se ji posvečajo, jo negujejo in pridelujejo, se zabavajo ob kuhanju in, kar je najpomembnejše, uživajo ob tem, ko jo jedo in delijo z ljudmi, ki jih imajo radi. To je bistvo rešitve.«