Po nakupih hrane z razmislekom

Pred svetovnim dnevom hrane smo v Nedelu preverili, koliko zanjo porabijo slovenska gospodinjstva.
Objavljeno
13. oktober 2017 17.00
K. F.
K. F.

Slovensko gospodinjstvo je po zadnjih zbranih podatkih za hrano na leto porabilo povprečno 2424 evrov ali 12,43 odstotka denarja, ki ga je imelo na voljo. Delež izdatkov za hrano je pomemben kazalnik življenjskega standarda, poudarjajo strokovnjaki.

»Delež hrane v izdatkih se postopno zmanjšuje,« pravi dr. Aleš Kuhar z biotehniške fakultete. Stroški za hrano so tesno povezani z življenjskim standardom, poudarja Brigita Vrabič Kek s statističnega urada. Mnogi se nakupovanja lotijo z razmislekom, da ne bi v shrambi nastajale odvečne zaloge.

Ljubljančanka Betka Pangaršič je ob vprašanju, ali je letna poraba njihove štiričlanske družine za hrano primerljiva s slovenskim povprečjem, o katerem poročajo statistiki, v dvomih: »Mislim, da za hrano porabimo več kot 12,4 odstotka naših letnih dohodkov, morda blizu 20. Ne zapisujem si vsakega izdatka, tako kot si ga je moja mama, ki ni bila zaposlena.«

Zastavimo vam še uganko: ali veste koliko krompirja na osebo je slovensko gospodinjstvo porabilo leta 2000? Dvakrat toliko kot pred dvema letoma in še nekaj več! V Nedelu.