Pri devetdesetih na modni brvi

Modna revija, ki je pokazala, da je starost lahko lepa in da smo tudi v starosti lahko lepo oblečeni, sfrizirani in naličeni.

Objavljeno
01. februar 2017 13.46
Modna revija v domu starejših občanov,Notanje gorice Slovenija 25.01.2017 [Modna revija,upokojenci]
Gorazd Utenkar
Gorazd Utenkar
Modna revija. Presuha dekleta in fantje, na katerih visijo oblačila – ki jih ne bo nikoli nihče oblekel –, se togo in z zaledenelimi nasmeški sprehajajo po modni brvi, glasba oglušujoče bobni, luči in bliskavice fotografov slepijo. Modna revija je lahko videti tako. Ni pa nujno, sploh če je prizorišče dom upokojencev, manekenke in manekeni pa so stari od okrog 70 do dobrih 90 let.

V centru za starejše DEOS v Notranjih Goricah blizu Ljub­ljane po besedah direktorice Ane Petrič ves čas uvajajo novosti. Sogovornica nam je povedala, da so zato znani kot dom za starejše z inovativnimi idejami. Modna revija za stanovalce, ki so jo izpeljali ta teden, sicer ni povsem njihova in nova domislica, saj jih prirejajo tudi nekateri drugi domovi za starejše, sami pa so jo letos izvedli prvič.

Modno zadržano

Ker so stanovalci doma rojeni v časih, nekoliko bolj spodobnih od današnjih, kakšnih pretirano drznih kreacij niso nosili. Pravzaprav so oblekli spomladanska in poletna oblačila iz Mane. Pri izbiri jim je pomagala znana modna oblikovalka Nina Šušnjara, ki jim bo pri podobnih dogodkih stala ob strani tudi v prihodnje.

Modeli na modnih brveh so znani po trdem koračenju v vrtoglavih petah, zaradi česar se nemalo njihovih mimohodov konča na kolenih in zadnji plati, kar potem hudobno komentirajo predvsem razni spletni portali. V Notranjih Goricah ni bilo nobenega takšnega incidenta. Dame in gospodje iz Deosa so pač že toliko v letih, da z nogami niso preveč trdo udarjali ob tla, izvajali hitrih zasukov ali se sprehajali v visokih petah. Tisti, katerih korak ni več popolnoma zanesljiv, pa so si tako pomagali s kakšnim pripomočkom, od palice do invalidskega vozička, ali spremstvom katerega od zaposlenih.

Dame in gospodje so bili oblečeni modno, vendar zadržano. Kot damam in gospodom v zrelih letih pač pritiče. Niso pa nosili samo konfekcije, ampak tudi unikate. Več varovancev se namreč ukvarja z ustvarjanjem. Ena izmed njih je gospa Adamič, ki je za nekatere manekenke izdelala prav posebne, klekljane klobuke. Po besedah direktorice Ane Petrič bodo v prihodnje v modne dogodke doma vključili še več izdelkov stanovalcev.

Za sprehod po brvi – ta je bila po hodniku in sprejemni avli precej daljša kot na bolj običajnih modnih šovih – se niso ojunačile samo gospe. Njih je bilo 13, obleke in stas pa je pokazalo tudi pet gos­podov. Eden od njih, 68-letni Ljubljančan Božidar Škof, ki v Deosu živi dobrega pol leta, je povedal, da ju je z ženo k nastopu nagovorila socialna delavka. Ker ni imel izkušenj z manekenstvom – je pa pred leti nastopal v reklami za čevlje –, ga je najprej skrbelo, kako bo izvedel sprehod. A so ga potolažili, da ne gre za nič strašnega. In tako se je tudi izteklo.

Starost je lepa

Dom v Notranjih Goricah, star pet let, v katerem je zdaj 191 stanovalcev, ni kar tako. Bralci priloge Dela Super 50 so ga namreč uvrstili med štiri najtoplejše domove starejših za leto 2016; v Sloveniji sicer deluje 99 domov in v njih živi več kot 20.000 starejših. Po besedah direktorice Ane Petrič odhod v dom zdaj ni več takšen bavbav, kot je bil včasih. Pri njih se trudijo, da stanovalcem čim bolj zapolnijo čas, saj je eden najhujših sovražnikov starejših prav dolgočasje.

Poleg vrste vsakodnevnih dejavnosti vsaj enkrat na mesec pripravijo kaj posebnega. Tako se je direktorici in fizioterapevtki Barbari Sorčan pred časom utrnila zamisel za modno revijo. Priprave so trajale kar nekaj časa, zadnji teden je sodelovalo celo osebje.

Po besedah Petričeve je bil osnovni namen revije, da pokažejo, da je starost lahko lepa in da smo tudi v starosti lahko lepo oblečeni. In ne samo oblečeni. K sodelovanju so namreč povabili tudi frizerje in stiliste, med njimi sestro Nine Šušnjara, priznano vizažistko Majo. Tako so se dame in gospodje iz doma v Notranjih Goricah pod rokami profesionalcev preobrazili v podobo, kakršna sodi na modno brv. Kot se šika.