Pridite navijat ali teč zanje!

Letošnji Tek štirih mostov v Škofji Loki bo še prav poseben, saj bodo pravi olimpijski dan doživeli tudi otroci, ki so se ali se še borijo z rakom. To bo dan veselja za vse udeležence, obljubajo organizatorji.
Fotografija: Utrinek iz lanskega otroškega teka v sklopu Teka štirih mostov. FOTO: Vesna Križnar
Odpri galerijo
Utrinek iz lanskega otroškega teka v sklopu Teka štirih mostov. FOTO: Vesna Križnar

Letošnji Tek štirih mostov v Škofji Loki bo še prav poseben, saj bodo na njem ob pomoči znanih slovenskih olimpijcev tekli tudi junaki 3. nadstropja, tisti, ki so se ali se še borijo z rakom na hemato-onkološkem oddelku Pedia­trične klinike Ljubljana. Skupaj z drugimi otroki in udeleženci jih 15. junija čaka veseli dan, poln dogajanja, ki se mu lahko pridružite tudi vi: kot navijač, kot donator ali kot tekač nočne desetke ali štafete. Od vsake štartnine bo namreč evro romal na hemato-onkološki oddelek za nakup tehničnih stvari.

Tek štirih mostov je eden največ­jih športnih dogodkov v Sloveniji, vezan na amatersko tekaško prireditev, ki poteka v nočnem času po srednjeveškem mestu Škofja Loka in njegovi okolici, poskrbljeno pa je za vse starostne skupine. V dopoldanskem času se tako po mestnih ulicah zapodijo otroci, popoldne šolarji, zvečer pa tekači na nočni desetki.

»Tokrat se bodo vrtičkarjem na teku pridružili še junaki 3. nadstropja, ki jim bodo progo pomagali premagati olimpijci na čelu z Mirom Cerarjem starejšim, Juretom Frankom, Sašem Bertoncljem, Matejo Pintar Pustovrh, Tadejo Brankovič ..., spremljal pa jih bo tudi lisjak Foksi, maskota olimpijskega komiteja, ki je tek junakov vzel pod svoje okrilje. Sledil bo tudi slavnostni mimohod otrok, skupaj s starši, sorojenci in že omenjenimi olimpijci. Prižgali bomo olimpijski ogenj. Ponosno poslušali slovensko himno, že pred tekom pa v nebo spustili tudi nekaj balonov z dobrimi željami, mislimi ... Seveda upamo, da bodo dosegli naše zvezdice, ki bodo navijale za nas,« je dogajanje na dan, ki bo menda nepozaben za vse otroke, strnila Urška Kolenc, poleg Valerije in Iva Čarmana pobudnica in organizatorka tega posebnega teka.

Urška Kolenc na lanskem Teku štirih mostov s hčerkama Mio in Emo (v naročju), ki žal ni zmogla boja z rakom. FOTO: osebni arhiv U. K.
Urška Kolenc na lanskem Teku štirih mostov s hčerkama Mio in Emo (v naročju), ki žal ni zmogla boja z rakom. FOTO: osebni arhiv U. K.
Njena dobri dve leti stara hčerka Ema lani žal ni zmogla boja z izredno agresivno obliko raka možganov in hrbtenjače, od takrat pa si na različne načine prizadeva poskrbeti za boljši jutri otrok, ki se še borijo. »Ko se je septembra zgodilo, se mi je porodila ideja o pohodu do Pediatrične klinike v Ljubljani, s čimer sem se zdravnikom in medicinskim sestram hotela zahvaliti za ves trud za našo Emo, obenem pa želela narediti še nekaj več v smislu ozaveščanja, pomoči tem otrokom in njihovim svojcem.«



V tem si je sorodna z zakoncema Čarman, ki male bolnike tretjega nadstropja Pediatrične klinike osrečujeta že zadnjih dvajset let z obiskom Miklavža – lani so ju prav zaradi tega razglasili za Ločana leta –, povezala se je z njima in hitro so ugotovili, da je »v njiju, podobno kot v meni, gorela želja te otroke pripeljati ven iz bolnišnice, ozkih hodnikov in sob. Ker je Ivo olimpijec (mimogrede, Ivo je edini, ki ima doma olimpijsko baklo iz OI v Sarajevu leta 1984), smo hitro pomislili na šport ... In ker smo vsi Ločani in imamo radi Tek štirih mostov, smo poklicali organizatorje. Na naše veliko veselje so navdušeno sprejeli naš predlog in na urnik nemudoma uvrstili tudi tek junakov.«


S tem svojevrstnim športnim dogodkom želijo ljudi ozaveščati o raku, ki v Sloveniji vsako leto prizadene veliko otrok, hkrati pa (nekoč) bolnim omogočiti udeležbo na teku, na katerem se bodo lahko sprostili in se družili z vrstniki. »Otroci bodo navdušeni že, če jim bomo prišli zaploskat ob progo. Bistveno je, da se bomo imeli tisto soboto super dobro, da bomo nasmejani, pozitivni in polni upanja,« je poudarila Kolenčeva.


Postanite del druženja


Seveda pa gre pri vsaki tako veliki prireditvi tudi za dobrodelni namen, saj bo organizator glavnega dela dogodka, Teka štirih mostov, od sleherne štartnine evro namenil za nakup tehničnih stvari, ki jih potrebujejo na hemato-onkološkemu oddelku. Prihajajo že tudi donacije nekaterih podjetij, posamezniki lahko prostovoljne prispevke nakažejo na njihov transakcijski račun. »Če bo kaj denarja ostalo, bomo pa kupili lizike in nalepke za oddelek,« odgovarja Kolenčeva.



Lahko pa prizadevanja pri organizaciji te prireditve podprete tudi kot tekači. »Nočno desetko lahko pretečete za ekipo Junaki 3. nadstropja in nam pomagate postati najštevilčnejša ekipa. Vanjo vabimo vse dobre ljudi, ki želijo širiti dobro voljo, pogum in pozitivnost. Prijavite se sami, pod ime ekipe zgolj napišete Junaki 3. nadstropja.« Tisti, ki so se že prijavili, pa bi vseeno radi tekli za omenjeno ekipo in s tem pomagali, pa naj pišejo na urska.kocjan@gmail.com

Seveda bo tekla tudi Kolenčeva sama. »Lani, ko smo bili tukaj še z našo Emi, sem si obljubila, da pridem tudi naslednja leta. Če je ona zmogla s katetrom in kupom zdravil, bom pa tudi jaz pretekla nočno desetko!« In nihče ne dvomi, da ji ne bi uspelo, zlasti ne ob navijanju »z druge strani mavrice«.

Komentarji: