Primož Božič, svetovalec: od pokra do vrhunskega podjetništva

Tudi kot Slovenec je v tujini mogoče uspeti. Pred štirimi leti zaslužil pet evrov, zdaj že 330 evrov na uro.

Objavljeno
10. januar 2015 17.22
Mankica Kranjec, NeDelo
Mankica Kranjec, NeDelo
Kot otrok je sanjal, da bo astronavt. Ali menedžer. Pravi, da se je to takrat slišalo res imenit­no, čeprav sploh ni vedel, kaj beseda pomeni. Spomni se le, da je bil poklic povezan z lepimi avtomobili. Ko je kot srednješolec začel igrati poker, si ni predstavljal, da ga bo življenje odneslo v poslovni svet. Kot študent programer je zaslužil pet evrov na uro, zdaj za svetovanje ameriškim podjetnikom računa 330 evrov na uro. Pri štiriindvajsetih je Primož Božič podjetnik, ki živi svoje sanje. Veliko je na poti, najpogosteje nekje med Ameriko in Evropo. Ujela sem ga v Ljubljani. V kavarni Ziferblat si za eno od miz in na udobnem rumenem fotelju vsak dan ustvari pisarno, kjer efektivno in kakovostno dela od tri do šest ur.

»Imam srečo, da je moja pisarna lahko kjerkoli. Kadar sem v Ljubljani, rad zahajam v Ziferblat, ker je tu mogoče srečati zanimive ljudi, se z njimi pogovarjati in navezovati stike. V tako kreativnem prostoru je preprosto enkratno delati,« z nasmeškom na obrazu opiše svoje delovno okolje Primož Božič. Študiral je računalništvo in že med študijem začel delati kot programer v enem večjih podjetij. »Imel sem prilagod­ljiv urnik, toda v službi sem moral biti osem ur na dan. Zaslužil sem dobro, nisem pa mogel potovati in to ni bilo delo, v katerem bi zares užival,« o svojih prvih delovnih izkušnjah pove Primož, ki je pustil študij pet izpitov pred koncem, da bi se posvetil podjetništvu. »Morda se bo slišalo malce obrabljeno in klišejsko, a s svojim znanjem in delom sem hotel pomagati tudi drugim. Moja želja je bila, da bi v svetu lahko nekaj spremenil, pa čeprav nekaj majhnega,« začne pripovedovati. Vpisal se je na spletni tečaj Earn 1K (Zasluži prvih dodatnih tisoč dolarjev, op. p.) in tam dobil kar nekaj uporabnih nasvetov. Med drugim se je naučil, kako kot svobodnjak najti prve tri stranke, kako postaviti ceno in kako najbolje delati za ljudi. »Navdušen sem bil, koliko znanja je mogoče pridobiti na tak način. Kljub nekaj idejam, ki sem jih imel, mi prvega pol leta ni šlo tako, kot bi si želel. Vendar nisem obupal in začel sem brati vse več knjig z nasveti o podjetništvu,« nadaljuje.

Napotki po spletu

»Prvi nasveti, ki sem jih upošteval, so bili povsem preprosti. Denimo, naredi si seznam opravil.« Že samo s tem seznamom je opravil veliko več dela kot sodelavci. »To mi je prineslo napredovanje in povišico.« Svojo prvo knjigo o podjetništvu je prek spleta naročil iz Nemčije z mamino kreditno kartico. »V teh knjigah je pristop k podjetništvu povsem drugačen, kot smo ga vajeni v Sloveniji. Pri nas večinoma ni pomembna produktivnost, v tujini pa veliko učijo o njej,« pove Primož, ki je naslednjih šest mesecev intenzivneje razvijal svoj poslovni model in se začel ukvarjati s svetovanjem. Sprva je pomagal spletnim igralcem pokra. »Svetoval sem jim, kako optimizirati svoj čas in produktivnost ter tako zaslužiti še več denarja. V srednji šoli sem tudi sam igral poker prek spleta, zato sem to področje dobro poznal,« razloži. »Veliko je odličnih igralcev, med njimi so tudi mnogi Slovenci, toda pri nas je ta dejavnost še precej stigmatizirana, zato se o služenju s pokrom ne govori veliko,« razkrije Primož, ki se je s pokrom ukvarjal približno dve leti. Z nasveti je sodeloval v spletnih forumih. Za enega od forumov je navodila in nasvete strnil v obsežen članek in z njim na spletu doživel velik uspeh. »Ima več kot dvesto tisoč ogledov in prevedli so ga v sedem jezikov,« o svojem prvem odmevnem dosežku ponosno pove Primož Božič, ki so ga kot primer dobre prakse predstavili tudi nekateri svetovni mediji.

Od pet do 330 evrov na uro

Ni minilo dolgo, ko so ga igralci pokra začeli najemati za svetovanje. To so bili predvsem Evropejci, nekaj jih je bilo tudi iz Azije. »Na začetku sem računal štirideset evrov na uro, kar se mi je zdelo veliko, saj sem prej kot programer približno toliko zaslužil v celem dnevu! Sčasoma sem ceno dvignil na sto evrov in imel veliko strank, ki sem jim svetoval po skypu. Toda na neki točki sem ugotovil, da potrebujem več znanja in da se moram naučiti novih svetovalnih prijemov. Prav tako sem si želel, da bi delal ne le z igralci pokra, ampak tudi drugimi posamezniki, ki bi lahko svoje znanje uporabili tako, da bi pomagali drugim ljudem,« pove. Zdaj za osebno svetovanje računa 330 evrov na uro, toda ker se trenutno bolj ukvarja s produktom, ki ga trži, ima le nekaj posebej izbranih strank. Mnogi si takšnega svetovanja preprosto ne morejo privoščiti. »Sicer še vedno delam direktno s strankami, a le s tistimi, v katere verjamem in ki verjamejo vame. To so najrazličnejši podjetniki iz Amerike. Med njimi nekateri, ki delajo za Google in Yahoo, ena mojih največjih strank pa je podjetnik, ki svetuje ameriškim zvezdnikom in politikom, mene pa je najel, da mu pomagam povečati produktivnost, saj zaradi narave svojega dela težko usklajuje poslovno in družinsko življenje,« pojasni. Primož verjame, da je tudi kot Slovenec v tujini mogoče uspeti. »Nisem se rodil v družini z veliko denarja. Vse, kar sem dosegel, sem ustvaril sam. Svetovni splet nam omogoča komunikacijo z vsem svetom. Na spletu ni pomembno, kje delaš in od kod si. Ne glede na to, da se mnoge države spopadajo z gospodarsko krizo, internet krize ne pozna, zato se z dobro idejo da uspeti in doseči marsikaj.« Svoje podjetje je registriral v Sloveniji, ustvaril splet­no stran www.skyrocketyourproductivity.com, začel pisati blog, kot gostujočega pisca so ga povabili tudi drugi blogerji. »Nove ideje zahtevajo predhodne raziskave trga, zato sem tudi sam najprej tri mesece raziskoval, kaj ljudje potrebujejo in kako jih lahko s svojo idejo dosežem. Veliko sem se izobraževal in se srečeval z ljudmi, ki so mi povedali, česa si na trgu želijo,« o svojem prvem produktu, ki ga trži prek svoje spletne strani, razlaga sogovornik. »Ljudem, ki se vpišejo na e-listo, ponudim nekaj brezplačnih vsebin in osnovnih korakov za izboljšanje produktivnosti. S temi vsebinami jim nakažem nekaj osnovnih rešitev, ki jih lahko uporabijo v svojem življenju ali poslu. Če želijo izvedeti več ali nadgraditi svoje znanje ter izboljšati rezultate, morajo produkt kupiti,« poenostavljeno razloži idejo o spletnem izobraževanju, ki traja osem tednov. »Strankam ponudim en video na teden, ki je dolg od 30 do 60 minut. Vsebuje veliko nasvetov in korakov do produktivnejšega dela.«

Nekaj nasvetov

»Poker in podjetništvo sta povezana in imata več vzporednic. Tisti, ki jim gre dobro, nimajo sreče, temveč preprosto delajo stvari drugače. So motivirani in si dolgoročno želijo uspeha!« Na kratko se dotakneva tudi blefiranja, ki naj bi bilo del pokerske kulture. »Pri spletnem pokru ga je zelo malo in podobno je tudi s podjetništvom. Nekdo, ki bi želel kratkoročno veliko zaslužiti, bi sicer lahko blefiral in ljudi nekako pretental, toda na trgu bi dolgoročno pogorel,« poudari Ljubljančan, ki z veseljem pomaga ljudem na začetku poti. Za bralce Nedela navrže nekaj kratkih nasvetov, kako stopiti na samostojno podjetniško pot in kako povečati produktivnost: »Prvi korak je poiskati prostore in dogodke, kjer se družijo pozitivni ljudje z dobrimi idejami. Ziferblat je eden takšnih, pa Hekovnik in start-up dogodki, ki jih je res veliko. Od ljudi, ki že delajo, kar bi želeli počeli tudi sami, se najlaže in najhitreje učimo. Njih je treba vprašati za nasvete, nato pa nasvete uporabiti za uresničitev svoje ideje.« Pravi, da jih veliko obupa že na začetku, kar pa ni prav. »Zelo pomembna je tudi investicija v znanje. Izobraževanja so nujna. Za začetek predlagam katero od knjig o podjet­ništvu, nato pa nadgradnjo znanja s katerim od spletnih tečajev. Čeprav navadno niso poceni, pa so zelo učinkoviti,« nadaljuje Primož, ki opozarja, da tudi če posameznik konča tečaj, to še ne pomeni, da se mu bo življenje v trenutku obrnilo na bolje. »Ne gre za čudežne spremembe, ki se zgodijo čez noč! Treba je najti pravo pot, ki posamezniku najbolj ustreza, predvsem pa verjeti vase, ne iskati izgovorov in se dosledno držati miselnosti, da nič ni nemogoče.« Pravi, da se sam ne obremenjuje z drugimi ljudmi, tako kot ne z gospodarsko krizo, politiko in vremenom. »Osredotočam se na svoje znanje in na to, da imam okoli sebe ljudi, ob katerih se dobro počutim. Ne obremenjujem se z rečmi, ki so zunaj mojega dosega,« dodaja Primož Božič, ki ima veliko strank, prijateljev in poslovnih partnerjev v Združenih državah Amerike. Že februarja se odpravlja na konferenco v Las Vegas, njegovi dolgoročni načrti pa vključujejo živ­ljenje v Los Angelesu ali Miamiju ter več sto tisoč, morda celo milijon ljudi, ki bi jim lahko pomagal priti do poslovnih uspehov s svojimi spletnimi tečaji.