S knjigo v senco ali na štiri oči

Knjižnica pod krošnjami in v živo: vabita v novo sezono bralnih avantur.

Objavljeno
10. junij 2016 14.54
Jana Zupančič Grašič
Jana Zupančič Grašič

»Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci.« Tako vabi organizator, zavod Divja misel, »divji« promotor branja v Sloveniji, ki je pred ducat leti prišel na plan z idejo o branju zunaj zidov, zdaj pa se to od pozne pomladi do jeseni dogaja po vedno več krajih. Navdušujoč odziv pa so vzbudile tudi Žive knjižnice, »izposoja« ljudi, katerih življenje nas je vedno zanimalo, vprašati pa si jih nismo upali ali mogli.

Knjižnica pod krošnjami, ki je, pričakovano, najprej zaživela v Ljubljani, se zadnjih nekaj let vztrajno širi; zdaj je krajev, kjer si je mogoče sposoditi knjige vseh vrst – od uspešnic oz. knjižnih novosti, klasike, humanistike do otroških slikanic – in svežih (tujih) revij in časopisov, že 23, je povedala Tina Popovič iz zavoda Divja misel. Ima zgolj eno pomočnico, k sreči pa z vojsko prostovoljcev ter za branje pod krošnjami dreves v njihovih skupnostih zainteresiranih posameznikov uspešno krmari to zdaj že dobro uveljavljeno parado branja, ustvarjanja in druženja, ki prav tako ne bi bila mogoča brez velikodušne pomoči založb, partnerjev in podpornikov, predvsem mestnih občin.

Gre za logistično zelo zahteven projekt, je potrdila Popovičeva: pridobiti toliko (brezplačnih) knjig, svežih tiskovin in jih vsak dan tudi dostaviti, skrbeti za red in varovanje knjig na na prostem postavljenih policah, in ležalnikov oz. površin, kamor se lahko človek zlekne s knjigo, ni mačji kašelj, kaj šele začetno postavljanje temeljev z obilo potrebne komunikacije.

                                             Tina Popovič, neumorna poganjalka bralne kulture.


A zanimanje za bralsko užitkarjenje na prostem je izjemno in letos je ali pa še bo zaživelo tudi na Bledu, Vrhniki in Ptuju, v Ljubljani pa se lokacijam iz prejšnjih let (med drugimi Park Tivoli in Trnovska plaža – tukaj je mogoče tudi e-branje –, Park Zvezda, Vodnikova domačija Šiška ...) pridružuje še Petkovškovo nabrežje. Na Gradu bodo poleg tradicionalnega bralnega kotička pod krošnjami, kjer bo vsako nedeljo ob 11. uri mogoče uživati tudi ob bralni glasbi v živo, uredili še zeleni kotiček – z zeleno knjižno vsebino, kar sledi letošnji razglasitvi Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope. Kot je povedala Popovičeva, v prestolnici sicer vse bolj opuščajo spremljevalni kulturni program, »ker tu raznovrstnih literarnih dogodkov res ne manjka, vse bolj pa se kaže, da si ljudje preprosto želijo udobnega branja v miru in tišini, torej s čim manj motečimi dejavniki«.

Po manjših mestih pa Knjižnico pod krošnjami pogosto uvedejo z namenom, da v neki predel znova pripeljejo življenje, ga povežejo s festivalom in podobno, tako da so ti dnevi običajno res programsko bogati z bralnimi uricami, srečanji s pisatelji, potopisnimi predavanji … V Kanalu ob Soči bo dogajanje zgoščeno v dva tedna, na Povšniku so v ta namen predelali kozolec, kjer je branje na prostem del vaškega poletnega druženja, v Novem mestu so prostor uredili ob zeleni Krki, kjer bo v soboto potekal glasbeni večer, na Vrhniki bodo v parku tako popestrili poletne otroške delavnice in dogajanje čez ves dan. Kje se lahko med sprehodom po mestu zvrnete v ležalnik z dobro knjigo v roki ali kaj vse se bo v okviru Knjižnice pod krošnjami dogajalo po slovenskih krajih (poleg omenjenih še v Kranju, Zagorju, Ribnici, Polhovem Gradcu, celo v italijanskem Topolovem), si lahko podrobneje preberete na spletnem naslovu www.knjiznicapodkrosnjami.si. Edino, kar vpliva na napovedano dogajanje, je vreme: če dežuje, Knjižnice pod krošnjami na večini lokacij žal ni.

»Knjige« v živo

Pri projektu branja pod krošnjami z redkimi izjemami slovenske knjižnice ne sodelujejo – delujejo pač v zaprtih prostorih –, so pa seveda prav tako zelo dejavne pri spodbujanju bralne in splošne kulture. Slednji je namenjen projekt Živa knjižnica, v katerega je trenutno vključenih 16 organizacij, usmerjen pa je zlasti v povečanje strpnosti in medsebojnega razumevanja ter podiranje stereotipov. Ponekod se je že končal (v Trbovljah, kjer je bil letos prvič), v večino knjižnic pa šele prihaja – danes, na primer, v Kranj in na Metelkovo v Ljubljani (tudi v nedeljo), v Novo mesto v petek, 17. junija, v Mariboru, že 12. leto po vrsti, 1. in 2. julija, na novi lokaciji, in to na prostem – na Art kampu v Mestnem parku. Gre za izjemno odmeven in uspešen projekt, na pobudo Društva informacijski center Legebitra presajen iz Danske, njegovo bistvo pa je v tem, da si lahko, kakor sicer knjige, »izposodimo« ljudi iz marginaliziranih skupin, posameznike, o katerih krožijo stereotipne predstave, so pa pripravljeni govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z obiskovalci knjižnice. Tako pade marsikateri predsodek, iz prve roke pa dobimo odgovor na marsikatero vprašanje, ki nas je vznemirjalo.

                                              Takole je videti izposoja in uporaba »žive knjige«. Foto: Tanja Mladenovič

»Na knjižnih policah v Ljubljani vas med drugimi pričakujejo transspolna oseba, posvojenec, avtomehaničarka, oseba z izkušnjo izgube spomina, čefurka in hčerka lezbijke,« so v vabilu na Metelkovo zapisali v Legebitri. V Mestni knjižnici Kranj pa bodo tokrat za pogovor med drugimi na voljo nekdanji samomorilec, pravnomočno obsojena, brezdomec, oče otroka z avtizmom, paraplegik kolesar, spolno in fizično zlorabljena v družini, preživela v taborišču Ravensbrück in drugi. V Kranju so se sicer v projekt vključili šele letos in nemudoma podrli rekord. »Prvič je bilo na voljo 29 'živih knjig', v štirih urah je bilo registriranih 154 izposoj oz. pogovorov, vpisanih bralcev pa približno 200. Ker je povpraševanje presegalo našo ponudbo, smo izjemoma dovolili, da sta se s posamezno 'knjigo' hkrati pogovarjala dva obiskovalca. Običajno lahko debato podaljšamo za dodatnih 15 minut, a zaradi izjemnega zanimanja in velike gneče to tokrat ni bilo mogoče,« je s podatki postregla Nina Svetelj, vodja službe za prireditve.

Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo, pravijo v Divji misli. Odkriti pogovori v živo prav tako. Priložnost za oboje je prav tu in prav zdaj.