S koncertnih odrov najraje v objem voda

Jasna Žitnik je pevka in aranžerka, najbolj znana kot dolgoletna pevka in umetniški vodja glasbene skupine Jazzva, ki bo letos Slovenijo zastopala na zborovski Evroviziji v švedskem Göteborgu.
Fotografija: Meditacija v Bohinjskem jezeru FOTO: Jure Matoz
Odpri galerijo
Meditacija v Bohinjskem jezeru FOTO: Jure Matoz

Poleg te ima še številne druge vloge: oktobra lani je prevzela umetniško vodenje ene nosilnih slovenskih folklornih skupin AFS France Marolt, »kjer sem že več let vodja petja in z velikim veseljem vodim tudi žensko pevsko skupino Maroltovke. Z njimi preizkušamo modernejše pristope k poustvarjanju ljudske glasbe.«
 
Jasna Žitnik bo Jazzvo popeljala na zborovsko Evrovizijo v Göteborg. FOTO: Uroš Hočevar
Jasna Žitnik bo Jazzvo popeljala na zborovsko Evrovizijo v Göteborg. FOTO: Uroš Hočevar


Mlada vsestranska glasbenica Jasna Žitnik, ki je samozaposlena v kulturi, se loteva tudi drugih glasbenih projektov. Eden zadnjih je performans Človek naj bo sojen po sanjah, v sodelovanju z igralko Majo Gal Štromar in multiinštrumentalistom in skladateljem Andrejem Marinčičem, ki je posvečen poeziji Tomaža Šalamuna. V dnevih okrog slovenskega kulturnega praznika smo jo le stežka prepričali, da odgovori na naša vprašanja, saj smo jo zasačili ravno v času, ko je bila najbolj zasedena z vajami in koncerti.


 

Konec tedna brez dvoma vsi nestrpno pričakujemo. S kom ga najraje preživ­ljate?


Pogosto nimam prostega celega konca tedna, tako da poskušam v en dan stlačiti čim več stvari, ki me veselijo. Krajši izleti, raziskovanje Slovenije, čas, preživet z najbližjimi, ob večerih pa kak dober film s fantom, najraje kar doma, pri ogledu se nama na kavču pridruži tudi kunec Pero.
 

Kam se odpravite, kadar potrebujete čas zase?


Pri svojem delu ogromno časa preživim med ljudmi, kar je včasih precej naporno. Mir potrebujem vsakodnevno, samo tako sem lahko zbrana in ustvarjalna. Sicer nisem zapečkarica, zelo pomembna pa mi je tišina – s tem mislim predvsem odsotnost hrupa in človeškega vrveža. Zato si baterije najbolj napolnim ob vodi, pa naj bo to morje, jezero ali sprehod ob reki. Že od otroštva je zame sinonim za dopust morje. Valovanje morja in vonj po soli iz mene kar preženeta stres. Med načrtovanjem morskega oddiha vsakič pritiskam za kakšen dodaten dan, na koncu se vedno izkaže, da imam prav (smeh). Največkrat dopustujem v soseščini, raziskujem plaže na jadranskih otokih in v Istri. Pa še tamkajšnja hrana ... Pozimi se najbolj sprostim v termah in savni.
 

Ali izlete in potovanja vnaprej načrtujete ali ste bolj nagnjeni k trenutnemu navdihu?


Kakor kdaj. Trudim se načrtovati, če je preveč improvizacije, mi obveznosti preplavijo še prosti čas. Moj ritem življenja je zelo razgiban, nepredvidljiv, pogosto zahteva veliko improviziranja. Zelo rada delam najrazličnejše sezname, da tudi v kaosu vsaj navidezno ohranim red. Pomirjena sem, če vem, da je vse vnaprej načrtovano, pa čeprav se na koncu obrne na glavo. Imam kupe beležnic, v katere si zapisujem sezname, ideje, sestanke. Vsaka obveznost ima tudi svojo barvo.

Obisk hrvaškega narodnega parka Brioni – ob vodi se Jasna Žitnik počuti najbolje. FOTO: osebni arhiv
Obisk hrvaškega narodnega parka Brioni – ob vodi se Jasna Žitnik počuti najbolje. FOTO: osebni arhiv


Enako je s potovanji. Ponavadi se vnaprej pripravim, naredim obsežen, praviloma predolg seznam, kaj vse moram videti in doživeti, vseeno pa si prihranim nekaj časa za spontano odkrivanje in raziskovanje.

Koncertna gostovanja so me popeljala že v številne dele sveta. Vendar so pogosto te poti zelo naporne in ne ostane kaj več časa kot za kavico na mestnem trgu ali obali. Zato skoraj vsako leto poiščem kakšno cenovno ugodno potovanje v bisere Sredozemlja. Preteklo jesen je bila na sporedu Andaluzija, ki je prekrasna – treba se je le izogniti vročim mesecem in vrhuncu turistične sezone. Slikovita narava in prelepa mesta z bogato zgodovino in kulturo. Pa morje, seveda. Je pa fascinantno in hkrati žalostno, kako so zabetonirali kilometre in kilometre božanske obale zgolj zaradi dobička.
 

Se vam uspe takrat res umakniti od delovnih obveznosti?


Konci tedna so za glasbenike pogosto najbolj naporni, saj so polni koncertov, včasih pa tudi vaj in priprav. Med tednom poskušam nadoknaditi s kakšnim prostim dnevom, a mi redko uspe. Za vse skupaj bi bilo bolje, če bi nam bilo treba za preživetje delati malo manj.
 

Vas slabo vreme kdaj odvrne od načrtov?


Čeprav uživam zunaj, v naravi, mi včasih slabo vreme prav paše. Takrat berem, rada kvačkam, pogledam kak film (zadnje čase še posebno kakšen dokumentarec) in se spočijem v brezdelju.
 

Kakšen pa bi bil za vas sanjski konec tedna?


Moj sanjski konec tedna bi trajal štirinajst dni. Telefon, računalnik in seznami bi ostali doma.

Komentarji: