Sanjska dežela z najbolj modrim nebom

Indijci navdušeni nad Slovenijo, pri nas so snemali že šesti film.
Objavljeno
10. november 2017 14.54
Brane Maselj
Brane Maselj

V indijskih kinematografih ta hip predvajajo še en film, ki je bil delno posnet tudi v Sloveniji. »Slovenija ponuja nekaj res najboljših lokacij za snemanje filmov in postaja že kar trendovska za Karnataške filme,« so za indijski tisk povedali ustvarjalci ljubezenske drame Bharjari, že šestega v Sloveniji posnetega indijskega filma.

Premiera filma Bharjari je bila sredi septembra in je menda v 64-milijonski državi Karnataka na jugu Indije, z glavnim mestom Bangalore velika uspešnica. Proračun filma je bil 1,6 milijona evrov, kar je za njihove razmere srednje velik proračun, v dveh mesecih so z njim zaslužili že tri milijone evrov, in še vedno se predvaja. Pred dnevi so producenti filma na kanalu Youtube objavili tudi tiste dele filma, glasbene točke, ki so jih posneli v Sloveniji. Tokrat so snemali na romantičnih lokacijah, ki še nikoli niso bile predstavljene v indijskem filmu v Sloveniji; to so Štanjel, Kamnik in grad Sevnica. Poleg teh je snemanje potekalo tudi v Ljubljani in na celjskem gradu.

Pri nas je 30-članska filmska zasedba posnela pesmi, v katerih glavna igralca Dhruva Sarja in Rachita Ram plešeta in pojeta. Pri snemanju so sodelovale tudi plesalke iz plesne skupine X Dance iz Ljubljane ter statistke iz celjske V. S. produkcije.


Igralca Dhruva Sarja in Rachita Ram na sevniškem gradu. Foto: Arhiv agencije RTA.

Enajst filmov, spot in nanizanka

Za snemanje pesmi indijski filmski ustvarjalci pogosto iščejo lepe lokacije po vsem svetu. Producent filma Bharjari, ki so ga snemali skoraj tri leta, Haris Mushtaq, ki zdaj že redno izbira Slovenijo za prizorišča svojih filmov, je navdušen nad slovenskimi naravnimi lepotami, ne more pa prehvaliti tudi naše gostoljubnosti in profesionalnosti. V krajšem telefonskem pogovoru pove, da je snemal že tudi drugod po Evropi, z ekipo so bili na Norveškem, Danskem, tudi v Švici, vendar so ga najbolj prevzele prav lepote Slovenije.

Film so razen v Indiji in Sloveniji snemali še v Omanu in Italiji. Ker je Indija zelo raznolika, kozmopolitska država, z vsemi veroizpovedmi, tudi katoliško, pravi indijski producent, je podoba naše krajine s cerkvami in gradovi povsem sprejemljiva, še posebej pa v tem filmu, kjer je Slovenija predstavljena kot sanjska krajina ljubezenskega para.

Tudi dejansko je Slovenija za Indijske filmarje sanjska dežela, saj s svojo raznolikostjo nudi zelo pestre lokacije, in to na zelo kratkih razdaljah, pa pravi Katarina Karlovšek, vodja snemanja iz slovenske agencije RTA. Z indijskimi filmarji je začela sodelovati pred petimi leti in od takrat do danes je bilo v Sloveniji posnetih že 11 indijskih filmov, prva indijska teve serija, posneta v Evropi, je bila snemana v Sloveniji, snemal se je tudi komercialni oglas za enega največjih azijskih digitalnih zabavnih medijev. In še vse filmske ekipe, pravi, so bile nadvse presenečene, da takšna dežela, kot je Slovenija, v resnici obstaja. Indijce namreč navdušuje, da imamo morje, gore, majhna, in zelo čista, mesta, nadvse modro nebo in vse to tako rekoč na enem samem mestu.


Kader pri Robbovem vodnjaku v Ljubljani. Foto: Arhiv RTA agencije

Še bodo snemali

Tega mnenja je tudi Haris Mushtaq, za katerega je Bharjari že šesti pri nas posneti film: » Vsakič, ko pogovor nanese na Slovenijo, me preplavijo podobe njene lepote ter tudi lepi spomini na gostoljubje te države. Odlično že leta sodelujemo z agencijo RTA. Čeprav smo v Sloveniji posneli že veliko projektov, sem prepričan, da nas čaka še dolgo in uspešno sodelovanje.«

Indijci Karlovškovi že povsem zaupajo izbiro naših lokacij, pri čemer je pozorna na to, da jim vedno predstavi kakšen nov biser. »Prav pri zadnjem filmu, ki smo snemali junija, nam je to več kot uspelo in Slovenije ponovno blesti v filmu; tudi zato, ker znajo Indijci odlično postavili kamere.« Za naslednje leto z Indijci načrtujejo snemanja vsaj treh novih filmov, prvega že takoj po novem letu, doda vodja agencije RTA. Ta je že leta 2012, ko je bil v Sloveniji posnet prvi indijski film z naslovom Nayak, ki je postavil Slovenijo na zemljevid indijskih filmskih in televizijskih producentov, zaznala, pravi Karlovškova, da bi naša dežela lahko postala središče za snemanje indijskih filmov v Evropi.

Slovenija je tudi po njeni zaslugi postala zelo dobro prepoznavna lokacija za indijsko filmsko produkcijo, ki je daleč največja v svetu. Karnataška filmska industrija sicer ni tako velika kot svetovni filmski kolos Bolywood, ki na leto posname vsaj 1600 filmov, vendar je del južnoindijske filmske industrije, ki proizvede tretjino indijskih filmov. Karnataški film je peti največji v Indiji in v kannadskem dialektu posnamejo več kot 150 filmov vsako leto. Predvajajo jih v skoraj tisoč kinematografih, nekatere od njih pa prodajo tudi v ZDA, Veliko Britanijo in druge države.


Na grajskem dvorišču v Sevnici. Foto: Arhiv RTA agencije