Sanjski konec tedna lahko doživi kar v službi

Spoznavanje novih krajev, ljudi, kulture, kulinarike ga zelo navdušuje, »jet lag«, čakanje na letališčih in dolgi čezoceanski leti pa malo manj.
Fotografija: Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je ena osrednjih kulturnih osebnosti v glavnem mestu, brez njega bi bilo tudi poletno dogajanje precej manj pestro.
FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je ena osrednjih kulturnih osebnosti v glavnem mestu, brez njega bi bilo tudi poletno dogajanje precej manj pestro. FOTO: Roman Šipić

V teh dneh je direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek še bolj zaposlen kot ponavadi, saj se je s premiero opere Aida (več na strani 16) ta teden začel 67. Festival Ljubljana, ki bo več kot dva meseca bogatil poletno dogajanje v glavnem mestu. Akademsko izobraženi glasbenik se je rodil leta 1964 na Ptuju, vendar ga ljudje bolj kot z najstarejšim slovenskim mestom povezujejo z Ljubljano. Njegova poklicna pot je bila strma. V letu slovenske osamosvojitve je postal najmlajši direktor Slovenskega narodnega gledališča Opere in baleta Ljubljana v zgodovini, kmalu še umetniški direktor Festivala Ljubljana. Vodenje tega javnega zavoda, katerega najpomembnejša naloga je priprava kulturnih dogodkov v mestu, je prevzel leta 1995.

Darko Brlek je veliko na poti. Poleg obveznosti, povezanih s Festivalom Ljubljana, oprav­lja funkcije tudi v tujini. V letih od 2005 do 2017 je vodil European Festival Association, povezavo več kot sto festivalov iz 40 evropskih držav; zdaj je njen častni član. Nedvomno človek kulture od glave do pet pravi, da je prepotoval že skoraj ves svet, sprošča pa se ob kuhanju, igranju klarineta in vož­nji z barko po Jadranu.


Kako pogosto delate ob koncih tedna?


Delo zame nima ustaljenega urnika in je pogosto prepleteno z mojim prostim časom, tako da sem tudi ob koncih tedna aktiven.


Kakšni so vaši spomini na družinske počitnice in konce tedna?


Ker so že konci tedna velikokrat delovni, se vsaj na počitnicah poskušam malo bolj posvetiti družini, brez maila in telefonskih klicev pa žal tudi takrat ne gre.


Kaj je tisto, kar vas ob koncih tedna najbolj sprošča, kako si nabirate moči za nov delovni teden?


Energijo za nov teden mi dajejo družina in prijatelji. Rad kuham, sproščam pa se tudi z igranjem klarineta.


Kako običajno poteka vaš konec tedna, s kom ga najraje preživljate?


Najraje konce tedna preživljam z družino. Z veseljem tudi razkažem lepote našega mesta umetnikom, ki pridejo k nam na gostovanje.


Kam se odpravite, ko potrebujete čas zase?


Svoj prosti čas najraje preživljam ob vodi, ki me pomirja.


Ste radi doma?


Zelo rad sem tudi doma, saj zaradi natrpanega urnika tam ne preživim toliko časa, kot bi si želel.


Ali radi potujete?


Zaradi narave svojega dela sem zelo veliko na poti. Spoznavanje novih krajev, ljudi, kulture, kulinarike me zelo navdušuje, »jet lag«, čakanje na letališčih in dolgi čezoceanski leti pa malo manj.


Katero potovanje vam je ostalo v najlepšem spominu?


Prepotoval sem skoraj že ves svet in videl marsikaj, tako da bi se zelo težko odločil samo eno potovanje. Zelo rad pa tudi potujem s svojo barko po Jadranskem morju.

Darko Brlek je veliko na poti. Ta fotografija je iz kitajskega velemesta Lanzhou v provinci Gansu na severozahodu države. FOTO: Osebni arhiv
Darko Brlek je veliko na poti. Ta fotografija je iz kitajskega velemesta Lanzhou v provinci Gansu na severozahodu države. FOTO: Osebni arhiv


Ko se odpravite na potovanje ali izlet, ali vse vnaprej načrtujete ali se prepustite toku, trenutnemu navdihu?


Zelo rad sem spontan, vendar kadar se odpravim na potovanje z družino, je načrtovanja nekaj več. Veliko načrtovanja je namenjenega tudi temu, da vsako potovanje izkoristim še v službene namene, si ogledam prireditev ali opravim kakšen sestanek.


Ali dovolite, da vas kaj odvrne od načrtov, na primer slabo vreme?


Ko se za nekaj odločim, me je od tega nemogoče odvrniti. Rad imam izzive in sem vedno na lovu za kreativnimi rešitvami. Eno slabe vreme me prav gotovo ne bo ustavilo, ne na počitnicah ne v službi, moram pa priznati, da imam glede vremena kar srečo. Saj veste, sreča je na strani pogumnih.


Kaj je za vas sanjski konec tedna?

Moj sanjski konec tedna vključuje sonce, vodo, dobro družbo v povezavi z izvrstno kulturno in kulinarično izkušnjo. Vse to lahko doživim kar v službi. Kakšno srečo imam, kajne?

Komentarji: